Nieuws

Een mooie blauwe middag in Monda

Nieuws
Tweede divisie
Competitie
Trainingskamp

 

5 januari 2018

MONDA - Vooropgesteld, zonder navigatie zal de accommodatie waar GVVV gaat trainen onvindbaar blijven. Zo er maar even naar toe rijden, is er niet bij met het in de bergen bij het dorpje Monda verscholen voetbalveld. En zelfs op de hobbelweg ernaar toe, blijft de vraag lang hangen of hier sowieso wel een vlak stukje land te bekennen zal zijn.

 

De setting van het trainingskamp in Monda.

 

Maar dan ineens na de zoveelste bocht in de weg, verrek hier is het. Een klein knus stadionnetje, zittribune, lichtmastjes, strak kunstgrasveld dat glimt van nieuwigheid. Het is de thuisbasis van Clube Desportivo Monda, niveau vijfde klasse. Uit de voetbalarena stijgen zowaar geluiden op. En wat blijkt na een blik over de muur, Spakenburg is toevallig nog bezig met de afronding van zijn trainingssessie. Gauw nog even een plaatje geschoten. Maar Voetbal op Zaterdag kwam voor GVVV, dat zijn eerste training ging afwerken in de wintercampagne en het wachten daarop wordt veraangenaamd met een hapje eten op een zonovergoten terras in het dorp zelf, kip met patat en gegrilde parika, pizza. Weinig mis mee.
 

Daarna terug naar het veld. De weg is bekend nu, je rijdt er zo naar toe. Bij binnenkomst van GVVV is het meteen een drukte van belang voor de uitbater van de bar van het stadion. Meegereisde bestuurders en sponsoren zijn dorstig geworden van de busreis. Op het veld wordt intussen alles in gereedheid gebracht voor een trainingsessie van een kleine twee uur. De setting is uniek te noemen midden in een landschap dat een eldorado is voor bergwandelaars. Het wordt een mooie blauwe middag in Monda.
 

Martin van Eck passt in. Guido Janssen is al weer op de weg terug om de teruggekaatste bal in ontvangst te nemen. Niek Oosterlee voorziet op de achtergrond de handelingen van commentaar.

 

Nieuw voor de groep dit seizoen staat Niek Oosterlee, die GVVV aantrok nadat John de Wolf als donderslag bij heldere hemel naar Spakenburg was vertrokken. Het geld lonkte voor De Wolf en zijn doorlopende contract bij GVVV kocht Spakenburg af. Dat speelde half juni, niet de meest voor de hand liggende tijd om te moeten gaan omzien naar een nieuwe trainer voor het komende seizioen. Maar één plus één is ook in de voetballerij twee. Oosterlee genoot nog van zijn sabbatical na zijn periode bij Rijnsburgse Boys en dus was een overeenkomst snel beklonken. Verder prijkt op de cv van Oosterlee het algeheel landskampioenschap met FC Lisse in 2008. "Niek is een toptrainer, ook als mens", zegt Rob de Boer, die namens GVVV onderhandelingen voert over contracten met spelers en trainers.
 

En Oosterlee zelf? Die heeft er 'zin an', zo valt wel op te maken uit de manier waarop hij samen met zijn al even enthousiaste assistenten (Dennis 'Opa' van Meegdenburg is er daar één van) de training begeleidt maar vooral ook beleeft. Ontspannen, handjes meestal op de rug, maar bij de oefening van de bal inspelen gaat Oosterlee verbaal helemaal los. "Twee handelingen meer niet. Alles goed, ik wil geen fouten zien. En strak, sluit bij. Nee, geen breedtebal geven. Niet op één lijn staan, want dan is het een breedtebal. Blijf weg bij elkaar", klinken de commando's. En als het na enige oefening dan lukt zoals Oosterlee graag ziet: "Uitstekend mannen." Later bij het kampjesvoetbal met drie teams van drie in het veld geeft Oosterlee aan: "In balbezit moet je zo snel mogelijk schakelen naar een goede veldbezetting."
 

Niek Oosterlee volgt het spel nauwlettend.

 

Ook spelers hebben het naar hun zin bij GVVV. Simon Brouwer spant de kroon, want bezig aan zijn elfde seizoen in het blauwe shirt. Maar ook Wilco den Hartog (10), Roy Terschegget (8), Bart Hulsbos (8),  Taoufik Adnane (8), Rody Hofman (8) en Wouter Bonke (7) zijn echte blijvers en ook nog steeds de kern van de hoofdmacht. Hofman en Bonke, beiden wel mee naar Spanje, zijn alleen herstellende van ernstige blessures. Maar GVVV laat ook wel degelijk nieuw bloed instromen. Jeremy de Graaf, vorige seizoen nog topscorer bij VVOG, is één van de laatste nieuwelingen. Bang om met ver- en bezadigde spelers opgescheept te zitten is Oosterlee niet. "Het is een goeie groep en ook leergierig", reageert de coach. "Ik zie wel een andere mentaliteit dan in het westen. Het scheelt maar zeventig kilometer, maar toch. Bij GVVV hoef ik niet te vragen of spelers iets willen doen. Bij de training een doel verplaatsen bijvoorbeeld. In het westen moest je altijd eerst een schopje geven."
 

John de Wolf inspecteert zijn troepen.

 

Spakenburg kwam met vertraging aan in Spanje. Dat was een gevolg van de storm die over Nederland en de rest van West Europa raasde. De oorspronkelijke vlucht ging uit het schema en daardoor moest Spakenburg in deelgroepen met aparte vluchten naar zijn wintersbestemming. Ook SDC Putten liep als gevolg van dezelfde storm een vertraging op van een dag. 

 

Tekst: Aad van der Graaf

Foto's: Ferry Toth