Nieuws

Kozakken Boys showt talenten en steekt de vlag uit

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

18 februari 2018

WERKENDAM - Door het 4-2 te winnen van HHC Hardenberg boekte Kozakken Boys zijn negende zege op rij. Dat betekent dat de ploeg van trainer Danny Buijs het oude record in de Tweede Divisie van Katwijk (acht zeges op rij) nu overneemt. Maar niet alleen daar werd naar gekeken en over gesproken. De 1-0 nederlaag van koploper Katwijk bij GVVV (1-0) zorgde voor veel meer blijdschap.

 

De achterstand op de eerste plaats is nu namelijk geslonken tot drie punten. Daar wilde men in Werkendam nog wel de vlag voor uitsteken. Er werd ook al volop gespeculeerd over de laatste wedstrijd van het seizoen, 26 mei: Kozakken Boys tegen Katwijk. Men hoopt dan op een bomvol sportpark De Zwaaier, waar dan de beslissing zou kunnen vallen. Alleen zijn voor dat duel nog twaalf 'gewone' wedstrijden te spelen en kunnen beide kemphanen zich geen enkele misstap meer veroorloven. Welk team kan het beste met de druk omgaan, dat is de vraag, want in deze Tweede divisie is alles mogelijk. Maar dat de titelstrijd gaat tussen deze twee grootmachten staat wel als een paal boven water.

 

Everton Pires Tavares heeft Sargon Gouriye moeten laten gaan.

 

Trainer Gert Jan Karsten zag zijn ploeg definitief afhaken in de titelstrijd (afgezakt van plaats drie naar zes): "Kozakken Boys was vele maten te groot voor ons. Ze zijn de beste ploeg waar we tegen gespeeld hebben. Als ze geen kampioen worden ligt dat aan hun slechte start van het seizoen. Ze pakten maar één punt uit de eerste drie wedstrijden. Zo verloren ze in de derde wedstrijd met 4-3 van ons, nadat ze met 0-3 hadden voorgestaan. Die stunt zat er dit keer op geen enkele wijze voor ons in."

 

Kozakken Boys timmert dus aan de weg en dat levert Buijs een verrassend vervolg van zijn trainerscarrière op. Een paar seizoenen terug lichtte de KNVB hem pootje voor de opleiding van coach betaald voetbal. Na allerlei touwtrekken lukte het hem toch om op die cursus te komen en Buijs had voldoende bagage om dat diploma ook direct te behalen. Dit seizoen deed hij een stap omhoog met de cursus die nodig is voor het betaald voetbal. Hij gaf al snel bij Kozakken Boys aan dat hij zou gaan vertrekken en dat een baan bij een BVO zijn doel zou worden. Het werd tot verrassing van velen FC Groningen. "Ik werd net voor de winterstop benaderd. Ze hadden me, zonder dat ik daar van wist, een aantal wedstrijden bekeken en wilden het avontuur wel aan met me. Wat een kans en met wat voor een assistent. Hennie Spijkerman (ex-Ajax, red.) heeft toch een pakket van ervaring voor me. Zelf had ik wel wat contacten met ploegen uit de Jupiler League, maar dit had ik ook niet verwacht. Nu maar eerst eens verhuizen naar het noorden." Buijs loopt dus eigenlijk op zevenmijlslaarzen door het trainerswereldje, waarin eerst een voortijdig einde dreigde.

 

In de topper tussen de nummers twee en drie werd al snel duidelijk dat het verschil tussen beide teams wel heel groot was. HHC Hardenberg kon niet beschikken over aanvoerder Glenn Kobussen. De aanjager op het middenveld moest met een vervelende beenblessure toekijken en werd node gemist. Beide teams hadden de afgelopen weken aangetoond in bloedvorm te verkeren, maar daar was bij de Hardenbergers weinig van te zien. De thuisploeg had die vorm wel en vooral de snelle en bewegelijke spits, Ahmad Mendes Moreira, was een ware plaag voor de verdedigers. Mendes Moreira wordt niet voor niets in verband gebracht met het betaald voetbal. Het gerucht gaat zelfs dat hij met Buijs meegaat naar Groningen. Zo zat Ron Jans al een aantal keren voor hem op de tribune.

 

De eerste speldenprik was ook voor de thuisclub, maar de uitstekende doelman Sander Danes week in de derde minuut nog niet op een inzet van Mendes Moreira. Na een kwartier moest Danes toch buigen toen Mendes Moreira een voorzet afleverde die door de meegekomen middenvelder Leon Bot werd raak gekopt: 1-0. Bot speelt nu al voor het achtste seizoen bij de Kozakken en is met zijn 29 jaar een ware routinier. Samen met aanvoerder Gwaeron Stout (vier jaar jonger en zes seizoenen Werrkendam) is Bot het cement tussen de stenen van het elftal van Buijs. Stout en Bot vormen de verbinding tussen de linies.

 

Leon Bot komt HHC-doelman Sander Danes tegen. Ahmed el Azzouti heeft van boven zicht op de situatie.

 

Even leken de bezoekers na de vroege 1-0 iets terug te doen, maar verder dan een volley van Rick Hemming, gemakkelijk gestopt door doelman Richard Arends, kwamen ze niet. Alles wat de klok sloeg, kwam van de thuisploeg, die het publiek op uitstekende wijze vermaakte. Binnen een tijdbestek van twee minuten werd het duel eigenlijk beslist. In de 24-ste minuut werd Mendes Moreira door een lange bal van Jeffrey van Nuland de diepte ingestuurd. De verdedigers van Hardenberg gaven hem veel te veel ruimte en toen was er ook voor doelman Danes geen houden meer aan: 2-0. Twee minuten later was het weer raak. Na een schot kon Danes dit keer de bal niet vasthouden en daar profiteerde Ahmed el Azzouti optimaal van: 3-0.

 

Een afstraffing voor de bezoekers leek in de lucht te hangen, maar het tempo zakte bij Kozakken Boys en Buijs zag zijn team kleine foutjes maken. Verslapping zoals dat zo vaak bij zo'n gunstige stand gebeurt. Hardenberg kwam ook heel verrassend aan een tegentreffer. In een onoverzichtelijke situatie kon Rob van der Leij raak koppen: 3-1. Even kwam in de rust bij een aantal supporters de uitwedstrijd in Hardenberg naar boven. Toen werd dus een 3-0 voorsprong verspeeld.

 

Maar na de pauze werd al snel duidelijk dat dat dit keer niet gebeuren zou. De sportieve wedstrijd zat het eerste kwartier nog op slot, maar toen Kozakken Boys in de 60-ste minuut weer eens gas af was het over en uit. De voorzet kwam van wie anders dan Mendes Moreira en de meegekomen Pires Tavares kon op schitterende wijze met een snoekdeuk raak koppen: 4-1. Ook nu verslapte de thuisploeg enigszins. Geheel tegen de zin van Buijs, die een aantal keren zijn spelers daarover ook aansprak. Het leek geen schade op te leveren, maar in de laatste minuut konden de bezoekers toch aan een tweede treffer komen. Van der Leij zorgde voor de juiste bal op Sargon Gouriye en die wist doelman Arends dus in de 'dying seconds' nog een keer te passeren: 4-2.

 

Vincent Schmidt zit er kort op bij Sanny Monteiro.

 

Na afloop ging het dus vooral over de nederlaag van koploper Katwijk. Aanvoerder Stout, die met een flinke beschadiging aan de neus een paar keren naar de zijlijn moest, wilde wel denken aan de titel. "We kunnen zeker kampioen worden. We vinden ons zelf de beste ploeg, maar soms is dat niet genoeg om een wedstrijd te winnen. Nu zijn we met negen overwinningen op rij op de goede weg, maar nu wil iedereen ook van ons winnen. De drie punten achterstand mogen er niet meer worden, want dat staat niet in onze planning. Wel hoop ik dat de competitie al beslist is in ons voordeel voor die laatste wedstrijd."

 

Buijs en Karsten bleven na afloop ook heel kalm. Er was ook geen reden voor boosheid of frustraties. Karsten heeft voor rust gezorgd bij HHC Hardenberg: "Na zo'n moeizaam seizoen vorig jaar is alles beter gaan draaien. We kijken steeds beter naar de fitheid van spelers en dat is tegenwoordig gewoon nodig in de Tweede divisie. Nu kwamen we niet in het spel voor, maar dat kan met deze jonge ploeg. We stonden in de eerste helft ook verdedigend niet goed." Buijs kijkt met een heel trots gevoel naar zijn spelersgroep: "Ik denk dat er een aantal spelers bij ons de stap naar een BVO gaan maken. Er zitten voldoende scouts voor ze op de tribune. Vandaag hebben die toch voldoende talent aan het werk gezien."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures