Nieuws

SC Genemuiden is dolblij met Omar Kavak

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

25 februari 2018

GENEMUIDEN - Ajax speelde op sportpark De Wetering een prima eerste helft, maar verzuimde daarin SC Genemuiden de nek om te draaien. Een onnodige nederlaag vanuit Amsterdams oogpunt en louter op basis van de eerste helft. Want daarin was er slechts één ploeg die het spel bepaalde. Ajax was sneller, slimmer en voetbalde eenvoudig beter.

 

De reddingsboei voor SC Genemuiden was de minimale 0-1 tussenstand. Na rust sloeg de thuisploeg toe. Daarom werd er een mini-feestje gevierd in de kleedkamer van Sportclub gevierd, terwijl in die van de amateurs van Ajax berusting heerste. De plaatselijke SC bleef door een moeizame 3-1 overwinning koploper. Van de wedstrijd zelf werd niemand vrolijk op sportpark De Wetering. Maar goed, van de uitslag wel. SC Genemuiden bleef koploper en uiteindelijk ging het alleen daarom tegen concurrent Ajax, die nu tegen een achterstand van zeven punten aankijkt.

 

Omar Kavak (links) komt Edwin Soenarto tegen.

 

SC Genemuiden had na het echec op en tegen Urk (een 3-0 verlies) zwaar behoefte aan een succesje. Winnen was het enige werkende medicijn tegen die grote tegenvaller. "Kort, bondig en krachtig ver onder niveau", aldus trainer Jan van Raalte. De nederlaag kende geen grote gevolgen voor de opstelling die Van Raalte op het bord had gezet. Alleen Job van Dalfsen had plaats gemaakt voor spits Omar Kavak die na drie wedstrijden schorsing weer inzetbaar was en daar was Van Raalte maar wat blij mee: "Omar stel ik gelijk op, geen discussie mogelijk." Na rust zou Kavak het zelfvertrouwen dubbel en dwars terug betalen. De spits tekende voor twee goals en eiste daarmee het leeuwendeel van de overwinning op.

 

Vanaf de aftrap pakte SC Genemuiden in eerste instantie het initiatief en leek al na twee minuten op voorsprong te komen toen Joran Pot van buiten het strafschop gebied een hard schot losliet, maar de paal redde Ajax-doelman Stephan Veenboer. In feite was dit het enige wapenfeit van SC Genemuiden in de eerste vijfenveertig minuten. Ajax was afgezien van die eerste tien minuten de baas op het veld en over de bal. Bijna alle duels werden gewonnen en verdediger Dirk Muis had geen enkele grip op de behendige en snelle Ajax linksbuiten Kenneth Misa-Danso. Dat de Amsterdammers na een kwartier op voorsprong kwamen was meer dan logisch. Misa-Danso was na een slimme pass van Cedric Main opnieuw Muis de baas en liet ook doelman Raymond Beukeveld volkomen kansloos.

 

Tot aan de rust bleven de Amsterdammers geregeld kansen creëren, maar die werden niet benut. Stanley Akoy, die een prima eerste helft speelde, stichtte veel gevaar evenals Misa-Danso die een paar keer gevaarlijk doorkwam op de linkerflank. Maar hoe fraai die acties ook waren en hoe makkelijk het leek de bal binnen te prikken, het gebeurde niet. Een ander manco was dat de aanvallende acties ook veelal te ver werden doorgevoerd. Vlak voor rust behoede Beukeveld zijn ploeg voor een fatale 2-0 achterstand. Akoy ging een keer niet voor eigen succes maar legde af op Cedric Main maar die had buiten de waard Beukeveld gerekend en dus stond er maar een 0-1 tussenstand op het fraaie digitale scorebord.

 

"Bij een 0-2 tussenstand was het een gelopen koers geweest", bekende Van Raalte. "Maar een wedstrijd duurt nog steeds negentig minuten. We staan maar met één nul achter heb ik de jongens voor gehouden, je moet altijd in jezelf blijven geloven. Kleine dingen kunnen zomaar veranderen en is het ineens andersom." En daardoor kreeg Ajax na rust het lid op de neus want SC Genemuiden tapte de tweede helft uit een ander vaatje.

 

Stanley Akoy is er vandoor. Joran Pot kan slechts volgen.

 

Coach Van Raalte had in de rust een dubbele wissel toegepast en zette zijn ploeg iets anders neer. Rechtsback Muis schoof een plekje naar binnen waardoor centrale verdediger Roelof de Jong doorschoof naar het middenveld waar Ramon Beens voor hem het veld moest ruimen. Invaller Nick Buitink nam de rechtsbackpositie en beet zich vast in Misa-Danso. Daarmee werd de gevaarlijke angel uit de Ajax aanval gehaald. Van Raalte: "Ik was niet tevreden en beide wissels waren noodzakelijk als je kijkt waar onze problemen lagen. Dirk Muis kon zijn directe tegenstander niet aan en ons middenveld kon geen grip op de wedstrijd krijgen omdat we constant te laat waren. Dan moet je ingrijpen." Desondanks leek de winst lang mogelijk voor Ajax en had in het eerste kwartier na rust weer riante mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Spits Amrani el Balil miste de grootste kans om de wedstrijd te beslissen.

 

Met het doorschuiven van De Jong kreeg SC Genemuiden gaandeweg de tweede helft meer grip op het middenveld. Bovendien waren de Genemuidenaren, in tegenstelling tot de Amsterdammers, dodelijk effectief. De eerste twee echte kansen leverden meteen twee doelpunten op. Vrijwel uit het niets tekende Sijmon Eenkhoorn op het volle uur de 1-1 aan. Vanuit de draai op rand zestien schoot hij door een woud van benen de bal keihard langs Veenboer. "Die goal was een heel belangrijke en moest ook niet te lang uitblijven", vond Van Raalte en was blij voor en complimenteus over de ijzersterke wil en instelling van Eenkhoorn. "Hij heeft hier jarenlang tegen de selectie aangezeten, heeft in zichzelf geïnvesteerd door een jaar naar Nunspeet te gaan. Nu is ie terug en had zeker niet verwacht om basisspeler te worden. Had wat moeite om te scoren maar vandaag scoort ie een heel belangrijk doelpunt. En dat dankzij zijn power en de arbeid die hij levert. En in die goal zat alles in wat Sijmon is."

 

Eenmaal op voorsprong nam het vertrouwen aan Genemuiden kant duidelijk toe en ging de ploeg op zoek naar meer. In de heenwedstrijd op De Toekomst besliste de gevaarlijke spits Kavak met twee doelpunten ook al de wedstrijd. Op de eigen Wetering herhaalde hij dit kunstje. Tien minuten voor tijd zette hij zijn ploeg op voorsprong. Na een loepzuivere lange dieptepass van de geplaagde verdediger Muis passeerde Kavak met een bekeken lobje de kansloze Ajax doelman. "Een assist met de hoofdletter A", en dat wilde Dirk (Muis) wel even gezegd hebben aldus zijn trainer Van Raalte. Vlak voor tijd gooide Kavak met zijn tweede treffer de wedstrijd definitief in het slot. "Het eerste doelpunt scoorde ik na een mooie diepe bal van Dirk en die tweede was een beetje met geluk", bekende de schutter. "Ik schiet en de bal werd geblokt en kreeg ik terug. Gewoon niet nadenken en weer schieten en nu wel raak. Zoals Cruijff altijd al zei, 'Wie niet schiet scoort niet'." En daarmee kreeg Kavak de lachers op zijn hand.

 

Met de ouderwetse strijdlust zit het nu weer goed bij SC Genemuiden. Ook dat is een noodzakelijk ingrediënt om goed te presteren maar voor het verdere verloop van de competitie zal moet het voetbal absoluut beter. Misschien zorgt het fijne gevoel van de zege ervoor dat SC Genemuiden in de komende duels weer met wat meer zelfvertrouwen en bravoure gaat voetballen.

 

Sijmen Eenkhoorn haalt uit voor een schot. Siver Abdulrahman kijkt toe.

 

Winnende trainer Van Raalte was na afloop zowel opgelucht als realistisch. "Die inzet en strijd is een poosje weg geweest maar was na rust weer terug. Maar je moet jezelf ook niet teveel op de borst kloppen. Vorige week waren wij helemaal geen Genemuiden maar een stelletje makke schapen. Realistisch gezien is het misschien wel een gestolen overwinning. Het zijn bij Ajax stuk voor stuk behendige voetballers aan de bal, wendbaar en kunnen zichzelf vrijspelen. En bewegen veel zonder bal. Ik vind het gewoon een heel goede ploeg. Na de eerste tien minuten was Ajax heer en meester en hebben wij niks te vertellen gehad. Dan moet je ingrijpen en pakt Nick Buiting het fantastisch op en heb je die nummer elf (Misa-Danso) bijna niet meer gezien. Niemand heeft het na vandaag nog over die wedstrijd van vorige week. En dat hebben ze met z'n allen zelf verdiend."

 

Op de vraag 'Als je zo'n wedstrijd wint?' kopt Van Raalte de bal zelf in. "Ja, wat zegt dat dan? Er is nog niks beslist en dat duurt ook nog wel even. Er is geen één ploeg stabiel, ook wij niet. Wij hebben nog lang niet de vorm van voor de winterstop."

 

Winnen en goed voetbal. Dat is wat trainers logischerwijs het liefst zien. Ajax voldeed alleen aan de tweede opdracht. Hoofdzaak is dat Ajax serieus sleutelwerk gaat verrichten omtrent de afronding van de kansen, want door steeds onnodig punten blijven te morsen is het zicht op de koppositie enigszins verbleekt. En daar baalde Ajax coach Smeets behoorlijk van. "Als je zes honderd-procent-kansen krijgt na die voorsprong mag je nooit verliezen. Maar we doen dat wel, dat blijkt. Dat hebben we al zo vaak gehad na een minimale voorsprong. We verliezen weer van onszelf, wij kunnen geen wedstrijd killen. In principe zijn ons aspiraties voorbij. Zeven punten achter op de koploper, normaal gesproken is dat teveel. Je kunt nu niet meer roepen dat wij kampioen gaan worden. We zijn afhankelijk wat anderen nu gaan doen. Dat is heel jammer, want voetballend gezien horen wij bij de besten. Maar het gaat wel om de punten en de goals die je maakt."

 

Tekst: Kerst Boomsma
Foto's: Orange Pictures