Nieuws

GVVV heeft geen kind aan FC Lisse

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

11 maart 2018

VEENENDAAL - Wie naar sportpark Panhuis in Veenendaal was gekomen om een spannende wedstrijd te zien tussen een ploeg, GVVV, die de derde plaats stevig in handen wil houden en een ploeg, FC Lisse, die de punten goed kan gebruiken, kwam bedrogen uit. FC Lisse mocht heel blij zijn dat de thuisploeg de mooiste kansen onbenut liet en daardoor slechts een 2-0 zege wist te boeken.

 

Wat FC Lisse liet zien, was ver beneden de maat. Maar na afloop wilde trainer Robbert de Ruiter niet spreken van een onthutsende prestatie of van enige kwaadheid richting zijn team: "Ben je gek. Dit is het wat we op dit moment kunnen brengen. Dat dat niet genoeg is weten we ook wel en zeker tegen een ploeg als GVVV. We moeten gemiddeld één en een kwart punt per wedstrijd halen om ons te handhaven en daar zitten we op dit moment dichtbij. In welke wedstrijd en op welke manier we de punten halen is niet zo belangrijk. Hier bij GVVV hadden dat bonuspunten geweest, maar we missen gewoon te veel spelers met een blessure en dan moeten we heel jonge onervaren spelers als Luca Tarani opstellen. Die leren veel van deze wedstrijden, maar tegen een sterke verdediging als die van GVVV komt hij nog te kort. Wat me wel is opgevallen is dat sommige spelers bij ons niet gebracht hebben wat nodig was in deze wedstrijd."

 

Soufian Laghmouchi werkt zich los van Randy Adabio.

 

De echte voetballiefhebber had gehoopt op een duel tussen twee van de betere middenvelders van de Tweede divisie. Dat duel kwam er niet, omdat aan de kant van GVVV aanvoerder Roy Terschegget geschorst was en bij FC Lisse steunpilaar Martin van Eeuwijk geblesseerd moest toekijken. Jammer, want voor dit soort spelers komen de supporters toch naar de velden. Nu kon de thuisclub het gemis van Terschegget aardig opvangen. Spelers als Mart de Jong, Danny de Leeuw, Simon Brouwer en Robin Mulder weten wat er nodig is om zijn rol op te vangen. Bij FC Lisse ligt dat wat moeilijker. Daar hebben Hanne Hagary, Bert Koomen en Boyd Stevens niet de kwaliteiten die Van Eeuwijk wel heeft. Bovendien kende FC Lisse nog meer tegenslag. De niet fitte Rik Vermeulen moest vanaf de bank toekijken.

 

Voor GVVV is de derde plaats interessant genoeg. Terwijl menige club zijn neus ophaalt voor die derde plaats is trainer Nick Oosterlee wel geïnteresseerd. "We willen iedere wedstrijd winnen en misschien zit er dan nog een verrassing in als die koplopers ook punten gaan verspelen." Hoe bewaarheid werd die uitspraak na afloop door het gelijke spel van Kozakken Boys (1-1 bij TEC) en Katwijk (2-2 thuis tegen AFC). De laatste zes wedstrijden is GVVV nu ongeslagen en in die wedstrijden moest de verdediging slechts twee tegentreffers incasseren.

 

Die verdediging stond ook in het duel tegen FC Lisse als een huis en gaf aan de jonge aanvallers van de bezoekers pas in de slotfase van de eerste helft een kans weg. Al na vier minuten kreeg de thuisclub zijn eerste kans van vele. Simon Brouwer werd aan de linkerkant de diepte in gestuurd en bood daarna Jeremy de Graaf een niet te missen kans. Alleen heeft De Graaf wat moeite om de ballen langs doelverdedigers te krijgen. Zo ook dit keer, want FC Lisse-doelman Brian van der Werff redde uitstekend. Ook de volgende kans was voor de thuisploeg. Mulder gebruikte zijn lichaam om vanaf de rechterkant doorgang te krijgen. De bal naar Soufiane Laghmouchi was goed, maar diens schot richting doel te onnauwkeurig. Bij FC Lisse opereert doelman Van der Werff vaak als een soort libero. Dat heeft soms wat risico. Zo kon Laghmouchi hem, toen hij weer eens ver voor zijn doel stond, bijna van afstand verschalken. De bal ging echter naast.

 

Laurens van der Voort tackelt Luca Tarani.

 

GVVV bleef de veel betere ploeg en moet toch verrast zijn door de wel erg matige weerstand die de bezoekers boden. Alleen was de stand nog 0-0 en moest er wel voor doelpunten gezorgd worden. Na een half uur weer een kans voor De Graaf. Op aangeven van Danny de Leeuw vond de aanvaller weer Van der Werff op zijn weg. Pas in de 32-ste minuut kwam het eerste schot van FC Lisse richting doel. Verdediger Kevin van der Zwet schoot over het doel. Dan toch de verdiende voorsprong voor GVVV. In de 36-ste minuut werd een voorzet van De Graaf verkeerd beoordeeld door de verdedigers van FC Lisse, inclusief doelman Van der Werff. De kleine Laghmouchi kon toen eigenlijk gemakkelijk raak koppen: 1-0. Twee minuten later kreeg De Graaf zijn derde kans, maar ook die leverde geen treffer op. Dat is geen goed rendement voor een aanvaller. Kort voor de rust de eerste echte kans voor de bezoekers. Alleen deed spits Rowdy van der Putten er alles aan om die kans zo moeilijk mogelijk te laten worden en de verdedigers van GVVV konden daardoor gemakkelijk de zaak klaren.

 

Het was in de pauze wachten op de actie die Robbert de Ruiter zou gaan toepassen om zijn team wat meer aan het voetballen te krijgen. De coach bracht in ieder geval aanvallende middenvelder Rik Vermeulen voor centrale verdediger Robert van Boxtel. Maar genieten was er voor de toeschouwers nog steeds niet bij. De bezoekende ploeg bleef eigenlijk tandeloos, terwijl de thuisclub verzuimde om het publiek met doelpunten te verwennen. Pas in de 72-ste minuut kwam er een prachtige aanval van GVVV, De Graaf gaf de bal vanaf de rechterkant voor en vond Mulder. Die raakte de bal maar half, maar zag tot zijn vreugde dat De Leeuw in de buurt was om de bal voor de tweede keer langs Van der Werff te krijgen: 2-0. Voor De Leeuw was het zijn eerste doelpunt in deze competitie. De wedstrijd was daardoor beslist, want FC Lisse was aanvallend eigenlijk tot niets in staat. Dat was de thuisploeg wel, maar Laghmouchi was in de blessuretijd tot twee keer toe heel zelfzuchtig en gaf daarmee Van der Werff de kans tot de beste speler van zijn team uit te groeien. Ook De Graaf wist de bal niet in een heel leeg doel te krijgen. Zo bleef het slechts bij een 2-0 eindstand.

 

Bert Koomen moet mee in de actie van Danny de Leeuw.

 

Vaak klagen clubs die op kunstgras spelen over het spelen op gewone grasvelden. Nu was het juist andersom. Bij FC Lisse waren ze niet te spreken over de staat van het kunstgrasveld in Veenendaal. Doelman Van der Werff sprak zelfs van het slechtste kunstgrasveld van de Tweede Divisie: "Dit is toch een drama veld. Dat zag je ook bij die eerste goal van hen. Die bal stuiterde niet en verraste ons volkomen." Ook De Ruiter ziet zijn ploeg beter uit de voeten kunnen op gewoon gras: "We hebben gewoon niet de spelers die optimaal kunnen spelen op kunstgras. Maar vandaag kwamen we op meer vlakken tekort." De tendens om van kunstgrasvelden weer gewone grasvelden te gaan maken zal dus in Lisse worden toegejuicht.

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures