Nieuws

Noordwijk is er helemaal klaar voor

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

11 maart 2018

NOORDWIJK - Met reuzenstappen is Noordwijk onderweg naar het kampioenschap. De ontmoeting met de overgebleven concurrent Ter Leede won de thuisclub vrij eenvoudig met 2-0. Daarmee vergrootten de Noordwijkers de voorsprong met nog negen wedstrijden te gaan tot maar liefst negen punten en daarmee lijkt de titelstrijd in de hoofdklasse A beslist.

 

Niet alleen won Noordwijk de meeste voorgaande wedstrijden met groot gemak, ook tegen buurtgenoot Ter Leede was er geen vuiltje aan de lucht voor de equipe van Kees Zethof. Noordwijk heeft meer fysieke en individuele kwaliteit in de ploeg en daar woog de werklust van Ter Leede niet tegen op.

 

Vooraf in de bestuurskamer was er zeker sprake van spanning. Voorzitter Henk Hoogervorst was zeker niet gerust op een overwinning: "Dit wordt echt geen makkie". Technische man en oud-profscheidsrechter Pieter Vink maakt het nog bonter: "Ik voel nu meer spanning dan toen ik de wedstrijd tussen Real Madrid en Juventus floot." Noordwijk-trainer Kees Zethof stond er heel anders in: "De wedstrijd moet je niet belangrijker maken dan 'ie is. Er staan maar drie punten op het spel. Voor mij was het belangrijkst om die spanning bij mijn spelers op een of andere manier weg te lullen."

 

Tjeerd Westdijk (links) lijf aan lijf met Rob Zandbergen.

 

De wedstrijd waar zo naar uit werd gekeken bracht niet veel kijkgenot. Twee ploegen die het normaal gesproken van hun voetballend vermogen moeten hebben lieten dat niet zien. Veel goede wil en inzet, maar weinig rust en overzicht. De beginfase was duidelijk voor Noordwijk. De spelers van Zethof waren actiever, vonden elkaar makkelijker en kregen daardoor ook meer kansen, terwijl bij Ter Leede matig gepasst en slordig gespeeld werd. De vroege 1-0 was een logisch gevolg. Topschutter Tjeerd Westdijk werd perfect door Raymond Manuputty de diepte ingestuurd en die Westdijk kun je wel om een boodschap sturen. Met een beheerst lobje tekende hij al zijn tweeëntwintigste competitiedoelpunt aan.

 

Gesteund door de vroege voorsprong voetbalde Noordwijk hierna solider en dreigender. Zo stuitte Manuputty vijf minuten na de openingstreffer op Ter Leede doelman László Sándor na weer een splijtende pass door het centrum van de Ter Leede verdediging. Het antwoord van Ter Leede bleef uit. De ploeg van Henk Wisman bleef grossieren in balverlies en daar baalde de coach stevig van. Diens kritische kanttekening "Voetballend leverden wij te snel de bal weer in en dat is juist waarvan wij het moeten hebben. Door dat balverlies komen wij iedere keer weer in duels en daar heeft Noordwijk juist ontzettend veel fysieke kracht in."

 

Noordwijk bleef daardoor erg dreigend maar de kansen waren niet besteed aan Manuputty. Pech had de aanvaller toen zijn inzet via onderkant lat het veld weer in stuiterde en een keer stuitte op Ter Leede doelman Sandor. Ter Leede stelde daar amper wat tegenover. Afgezien van een gevaarlijke kopbal van Ian van Otterlo in de slotfase van de eerste helft, goed gepakt door Roy Rondeltap, was er verder geen doelpoging tussen de palen te bekennen. "Dan wordt het na rust een andere wedstrijd," vond Wisman.

 

Martijn le Congé (links) en Ian van Otterlo houden gezamenlijk een balletje hoog. Thomas Reynaars kijkt met bewondering toe.

 

Na de onderbreking een weinig anders spelbeeld. En nu ook weer een vroege treffer. Manuputty zette vanaf rechts hard voor, Westdijk stapte over de bal waarna het voor Emiel Wendt een koud kunstje was om bij de tweede paal binnen te lopen. Hoewel Manuputty zelf niet scoorde, was Zethof zeer te spreken over diens spel: "Voorheen speelde hij rechtsback en dit seizoen rechtsbuiten. Als je ziet hoe hij sterk de achterlijn haalt en zijn voorzet binnen getikt wordt. Dat zijn de momenten en staat hij op de goede plek. Want nu hoeft hij niet terug als rechtsback." Tot het volle uur bleef Noordwijk domineren en kon Ter Leede daar niet onderuit voetballen. Wisman trachtte met een dubbele wissel het spelbeeld te veranderen. "Daarmee probeerden we meer druk naar voren te maken en om er meer voetbal in te krijgen", lichtte de coach later toe.

 

De druk op Noordwijk werd weliswaar opgevoerd maar de momenten waarin de Noodwijk-goalie Rondeltap daadwerkelijk in actie moest komen bleven spaarzaam. Een hard schot van Van Otterlo tikte hij tot corner en invaller Jesse Dingjan raakte het aluminium boven Rondeltap. Dat waren in feite de meest memorabele Ter Leede feiten. De makke voor Ter Leede was dat eenmaal in de buurt van de vijandelijke zestien er niemand was met een goede voortzetting. Dat was ook de conclusie van coach Wisman: "We hadden het in balbezit veel beter moeten uitspelen om kansen te creëren. Er zijn mogelijkheden voor geweest maar die hebben we elke keer op basis van slordigheden laten liggen. Vooral in de aanvoer vanaf het middenveld naar de spitsen zijn we onnauwkeurig geweest."

 

Noordwijk had na de twee nul voorsprong de deur stevig in het slot gegooid. Met dank aan mannetjesputter Thomas Reynaers. De middenvelder is van onschatbare waarde en werd terecht tot Man of the Match uitgeroepen. Hij laat anderen beter spelen, oogt niet als krachtpatser, maar heerste op het middenveld. Zijn spel kenmerkt zich door een haast machinale regelmaat: directe tegenstanders uitschakelen, bal inleveren bij de juiste kleur of een gevaarlijke dieptepass afleveren.

 

Emiel Wendt houdt Stefan Kraaijvanger (3) en Jonathan Robertson bezig.

 

Hoewel Ter Leede in het tweede gedeelte van de tweede helft nog wel aanzette, coach Wisman had centrale verdediger Stefan Kraaijvanger naar voren gedirigeerd, hield Noordwijk het hoofd koel en bleef betrekkelijk eenvoudig verdedigend overeind. Winnende coach Zethof stond na afloop daarom te glunderen en kon tevreden terugblikken: "Ik heb voorafgaand aan deze wedstrijd de jongens nog een mailtje gestuurd met daarin de beelden van de eerste wedstrijd. Daarin heb ik aangehaald wat we daar destijds niet goed deden en waar we in de tweede helft mogelijk rekening mee moesten houden. Dat kwam volledig uit, dus dat was op zich wel goed."

 

Bij de conclusie dat de competitie nu al beslist is en eindelijk de stap omhoog richting Derde Divisie kan maken zette Zethof lachend nog een vraagteken: "Ja??" Daarmee neemt Zethof een loopje met de waarheid. Zijn team en de club zijn er in alle opzichten klaar voor. Noordwijk is uitstekend op zijn toekomst voorbereid. De selectie blijft intact en de uitstraling van het prachtig verbouwde sportcomplex is meer dan derdedivisiewaardig.

 

Tekst: Kerst Boomsma
Foto's: Orange Pictures