Nieuws

Spijkenisse houdt vast aan zijn speelstijl, beloofd

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

11 maart 2018

HENDRIK-IDO-AMBACHT - ASWH en Spijkenisse zijn een 1-1 gelijkspel overeengekomen, dat beide ploegen wel moesten accepteren, waar er vooraf wellicht op meer was gehoopt. De toeschouwers mochten blij zijn dat er uiteindelijk toch nog een paar doelpunten vielen, want voor rust was het zeker armoe troef geweest wat de voetballers hun bewonderaars voorschotelden.

 

Dat kan te maken hebben gehad met de belangen die op het spel stonden en dat gold zeker voor Spijkenisse. Maar juist die ploeg ging, geheel in de stijl met aanvallende intenties, van start met hoog druk zetten op de tegenstander. Marvin van der Pluijm, Michael van Dommelen en Serginho van Axel-Dongen waren de drie spitsen voorop, maar de middenvelders Felino Jardim en Daan Bourgonje zaten daar kort achterop. De andere twee middenvelders, Sander Barragan en Stefano Gonçalves, hadden een meer controlerende rol op het middenterrein. Spijkenisse had één makke. "We hebben weinig kansen gecreëerd vandaag, terwijl we juist wel veel aanvallende kracht in het veld hadden staan. Maar we kregen toch geen grip op de wedstrijd", luidde de conclusie van trainer Peter Wubben na afloop. Maar Wubben had ook positieve kanten ontdekt. "Die persoonlijke fouten die we aan het begin van het seizoen nog maakten, zijn er wel uit. We zijn gegroeid en we zijn vaak gelijkwaardig aan de tegenstander, ook vandaag weer", stelde de coach tevreden vast.

 

Spijkenisse viert de 0-1.

 

Blijft staan de zorgelijke positie op de ranglijst. Die kan verbeteren maar ook nog verslechteren. "We moeten zeker nog vier, vijf wedstrijden winnen om ons veilig te stellen", gokt Wubben. "En dat is geen makkelijke opdracht", weet ook de trainer. Wat dat betreft komen er cruciale weken aan met duels tegen directe concurrenten, te beginnen met ONS Sneek gevolgd door ACV. Magreb '90 zit ook nog in het rijtje tegenstanders en Capelle komt op de laatste speeldag nog aan de orde, maar dan kan alles al beslist zijn. Hoe het ook zij, Spijkenisse moet nog wel een berg versjouwen, waarvan Wubben zegt: "We gaan vasthouden aan onze speelstijl." Bij deze beloofd dus en waarom ook niet. Spijkenisse heeft er vorig seizoen succes mee gehad. Juist in de cruciale fase van de competitie liet de ploeg van Wubben zijn ware kracht zien en wist het kampioenschap voor de gretige neuzen van Achilles Veen, Noordwijk en Ter Leede weg te grissen.

 

Spijkenisse is ook het avontuur van de Derde divisie niet aangegaan om er na een jaar al weer afscheid van te nemen. Kijk naar het lijstje nieuwe spelers die komend seizoen onder contract staan. Daar zitten amateurtoppers tussen met als exponent Kees Tol. De spits kreeg geen contract meer bij Spakenburg en wilde wel een keertje minder trainen in de week. Dat lukt bij Spijkenisse, uiteraard niet voor de beloning die hij al die jaren bij Spakenburg voor zijn diensten kreeg betaald. "Tol wilde wel samen spelen met andere oud-Noordwijkers. Stefano Gonçalves speelt al bij ons, Mustrafa Amezrine en Ruperto Dorothea komen naar Spijkenisse", licht teammanager Aren Buvens de sluier op hoe voetbalnetwerkjes draaien. Tol past wel in het plaatje van Spijkenisse waar de huidige topscorer Michael van Dommelen samen met Marco de Borst en Tom den Boer komend seizoen een trapje lager gaat voetballen bij Brielle.

 

Gilmaro van de Werp en Serginho van Axel-Dongen beiden balverliefd.

 

En dan de wedstrijd. Dat werd in de eerste helft een wat lange zit. Na een sterk eerste kwartier van Spijkenisse draaide ASWH het spelbeeld terug in zijn voordeel. De thuisclub begon met twee puntspelers, enerzijds ingegeven door de laatste twee wedstrijden die weinig vreugde (5-0 en 0-3 verloren) hadden opgeleverd, anderzijds omdat ASWH niet dik in zijn type spitsen zit. Ismail Yildrim is feitelijk de enige vleugelspits en dan wordt het al gelijk lastig om met een driemansaanval te opereren. Naast Yildirim was de keuze dit keer gevallen op Akin Arslan. ASWH herstelde zoals gezegd de balans wel toen met name Jesper van den Bosch zijn stuwende arbeid ging verrichten, maar verder bleven de potten onaangebroken.

Yildirim en Arslan kwamen nooit in stelling. Danny Groos, Vincent Verbond en Eric Polet deden voor Spijkenisse waar nodig verdedigend corrigerend werk. Daardoor kreeg doelman Dyron Bijl vrijwel niets op te knappen. De oplossing voor zo'n patstelling is dan vaak een spelhervatting en dat bracht ASWH zowaar nog bijna succes. Bijl moest deze keer wel ingrijpen door een hoekschop weg te boksen, waarop Mels van Driel van ver buiten het strafschopgebeid de rebound tegen de onderkant van de lat pegelde. Het voordeel is dat zo'n moment in een verder voortkabbelende wedstrijd wel extra scherp blijft hangen in het geheugen.

 

Deel twee was aanmerkelijk interessanter omdat beide ploegen toch wel wilden winnen. Het was opnieuw Spijkenisse dat de meeste aanspraak maakte op het openen van de score. Van Dommelen liet zelfs een droomkans in rook opgaan door doelman Stef Doedée toch nog de kans te geven een reddende hand uit te steken. Spijkenisse kwam toch op voorsprong maar dat was eigenlijk geen kans te noemen. Van Dommelen had een overtreding gemaakt en Jerry Tieleman nam de vrije schop en daar was ineens Van Axel-Dongen die de bal oppikte om die vervolgens met een fijnzinnig lobje over Doedée in het net te laten belanden. Stond Van Axel-Dongen niet te dichtbij? Nee, had scheidsrechter Winkel al meteen in het veld aangegeven. Nou was de scheidsrechter al niet populair, maar dit was toch te dol in de ogen van de toeschouwers met een ASWH-hart?

Maar zo dol was het bij nader inzien niet. Er zijn onafhankelijke deskundigen te raadplegen en er is ook nog een spelregelboekje, staat gewoon op internet (mobiele telefoon!) te lezen.

 

Het spelregelboek:
Regel 1:
Als een speler besluit om een vrije schop snel te nemen en een tegenstander die zich op minder dan 9.15 meter van de bal bevindt en deze onderschept, dan moet de scheidsrechter het spel door laten gaan.

 

Regel 2:

Als een speler besluit om een vrije schop snel te nemen terwijl een tegenstander, die zich dicht bij de bal bevindt, het nemen van de vrije schop verhindert, dan moet de scheidsrechter deze speler waarschuwen wegens het vertragen van de spelhervatting.

 

En Winkel oordeelde dat regel 1 van kracht was. Conclusie: beetje dom van Tieleman.

 

Peter de Lange en Mels van Driel lopen elkaar in de weg.

 

ASWH kwam niet veel later aan de gelijkmaker. Cesco Agterberg haalde Arkan en Yildirim naar de kant en bracht Peter de Lange en Kyle Doesburg voor hen in de plaats. "Twee lopers eruit voor twee bonken", zoals Agterberg het zelf omschreef. De Lange had niet optimaal getraind en dus geen basisplaats maar produceerde bij zijn eerste balcontact wel een fraaie treffer. Bal aannemen en in de draai onhoudbaar afwerken. Nadien kon de wedstrijd beide kanten oprollen. Van Dommelen schoot nog een keer naast vanuit kansrijke positie en het duo De Lange-Doesburg bood de verdediging van Spijkenisse ineens handen vol werk. Het sfeertje in het veld werd ook een stuk onvriendelijker, met een massale oploop bij de bank van ASWH als hoogtepunt. Als laatste had Gilmaro van der Werp voor ASWH de winnende op zijn schoen. De linksback soleerde tot voor Bijl, die keurig bleef kijken waar de bal naar toe zou gaan.

 

"De kleine doelstelling was 1-1, maar we hebben de kansen gehad om te winnen", vatte Agterberg zijn beleving samen. Agterberg is nog maar enkele weken bezig bij ASWH als opvolger van Jack van den Berg. Altijd lastig een ploeg in het seizoen over te nemen. "Twee spitsen is niet mijn stijl, ook niet des ASWH's", maar dat is op dit moment even niet anders", verklaarde Agterberg de moeizame manier waarop zijn ploeg functioneerde. "Ik zat daardoor onrustig op de bank. Niet verliezen was het doel en vanuit de omschakeling spelen. Die 0-1 was best een mokerslag, maar ik vind dat ons antwoord fantastisch was. Spijkenisse was alleen nog maar bezig met de bal weg harken."

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures