Nieuws

FC Lisse mist stootkracht en creativiteit

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

15 april 2018

LISSE - Vroeg in de wedstrijd op achterstand komen is dodelijk als je de punten moet pakken om uit de gevarenzone te pakken, FC Lisse deed daar de laatste tijd genoeg ervaring mee op. Verwacht mocht dan ook worden dat de Lissenaren er thuis tegen Barendrecht alles aan zouden doen om zich niet opnieuw in de openingsfase in de luren te laten leggen.

 

Ondanks alle goede bedoelingen en een uitstekende scoringsmogelijkheid die Lisse-aanvoerder Rik Vermeulen onbenut liet, gaf het scorebord al na een goed kwartier een 0-2 stand aan. De thuisploeg mocht even later ook nog van geluk spreken dat de 0-3 van Marlon Oranje door arbiter Bronsvoort wegens buitenspel werd geannuleerd.

 

Assistent-trainer Arno Lancel, nog één keer in de rol van hoofdcoach omdat Robbert de Ruiter de laatste wedstrijd van zijn schorsing uitzat, erkende na afloop grif dat zijn ploeg de wedstrijd in de openingsfase verloor: "Barendrecht was enorm effectief in de omschakeling, maar hoe kunnen wij een wedstrijd zo starten? Het gevolg was dat we daarna alleen nog maar achter de feiten aanliepen." De openingstreffer van Ali Khaldi was een schoonvoorbeeld van de effectiviteit van Barendrecht. De watervlugge nummer elf pikte de bal op het middenveld op en versnelde onmiddellijk, soleerde door de verdediging en omspeelde uiteindelijk ook doelman Wesley Storm, stand-in voor de geschorste Brian van der Werff. Vijf minuten later stond wie anders dan spelbepaler Joey Jongman met een loepzuivere afstandspass op de rechtervleugel aan de basis van het tweede doelpunt van de bezoekers. Bas Mourits dook in de afronding van die aanval precies op de goede plek op om met zijn hoofd de Barendrechtse voorsprong te verdubbelen.

 

Ayoub ait Kafir vliegt voorbij aan Danny Monster.

 

Wie de effectiviteit van Barendrecht combineerde met de onmacht van FC Lisse kon maar tot één conclusie komen, namelijk dat de wedstrijd gespeeld was. Feitelijk lukt er bij FC Lisse maar heel weinig. Van opbouw leek aanvankelijk geen sprake te zijn, vooral omdat de passing voortdurend onzuiver was. Met de lange ballen was het zo mogelijk nog erger gesteld, al hielp natuurlijk ook niet mee dat Barendrecht met Max van Dijk en Jeffrey Aarts in het centrum een surplus aan lengte had staan. Vooral rechtsback Niels Buijs grossierde in niet-aankomende voorzetten en doelman Storm trapte de bal vaker buiten dan binnen de lijnen uit.

 

Ondanks deze tekortkomingen kreeg FC Lisse gaandeweg de eerste helft greep op het duel. Vanaf minuut twintig begonnen de geelblauwen de tweede ballen te winnen. Terwijl Barendrecht zich vooral beperkte tot de lange bal naar voren dwongen de Lissenaren zowaar een aantal reële mogelijkheden tot de aansluitingstreffer af. Lancel kwam in zijn nabeschouwing tot het misschien wat optimistisch ingeschatte totaal van acht kansen, maar diverse soringsmogelijkheden waren er zeker. Zo schoot de gedreven acterende Hanne Hagary een keer net naast het doel en een keer recht op de doelman. Spits Bas Buimer miste met zijn hoofd een scherpe voorzet voor leeg doel maar met een haartje.

 

Dat Buimer in de basis stond was overigens niet het oorspronkelijke strijdplan. Hij dankte zijn late uitverkiezing aan het in de warming up geblesseerd afhaken van clubtopscorer Rowdy van der Putten. De superlate wijziging bezorgde Barendrecht-coach Adrie Poldervaart heel even hoofdbrekens, omdat hij nu eenmaal zijn opstelling had afgestemd op een FC Lisse mét Van der Putten. Hij zag nu FC Lisse van 4-4-2 naar een soort 4-2-3-1 gaan, met Bas Buimer dan ook nog meer naar de flank dan echt op de centrumspitspositie.

 

Tim Eekman haalt de bal weg voor de neus van Rik Vermeulen.

 

Zwaardere hoofdbrekens lagen voor Poldervaart in de zichtbare terugval van zijn team vanaf ongeveer halverwege de eerste helft. Hij besloot het in de rust aan de orde te stellen: "Sommige jongens gaven het zelf toe, na de snelle voorsprong namen ze het te gemakkelijk op. De overwinning was al binnen in hun hoofden. Juist die gedachte kan je je niet veroorloven als je tegen een vechtploeg als FC Lisse speelt."

 

Terug in het veld voor het tweede bedrijf bleken de Barendrechters zich de woorden van hun coach in ieder geval verdedigend ter harte te hebben genomen. Niet dat er nu opeens weer wel messcherp werd gespeeld, want daarvoor ontbrak misschien wel de echte drive én de vorm bij de bepalende spelers. Maar kansen werden er in de tweede vijfenveertig minuten nog maar mondjesmaat weggegeven. FC Lisse kon zwoegen en ploeteren wat het wilde en Hagary en Buimer schoten nog wel enkele keren op doel, maar een ommekeer in de wedstrijd kwam geen moment meer in beeld. Of het had moeten zijn dat uit de standaardsituatie van een vrije trap door Ayoub ait Afkir de van richting veranderde bal net onder de lat in plaats van erop belandde. Barendrecht liet zich daarna nauwelijks nog in het vijandelijk doelgebied zien en FC Lisse lukte het niet meer om een gaatje te vinden.

 

Net als een week eerder bij Kozakken Boys realiseerde men zich bij FC Lisse ook ten opzichte van Barendrecht wel dat de punten eigenlijk niet in wedstrijden tegen de topteams behaald hoeven te worden. "Al had een gelijkspelletje vandaag wel heel welkom geweest", zo betoogde Lancel na afloop. "In de volgende wedstrijden, tegen AFC en de dinsdag daarna tegen De Treffers, dán moet het gebeuren. Dan halen we zes punten op, daar ben ik zeker van." De dan weer op de bank zittende De Ruiter mag hopen dat hij daarbij een beroep kan doen op geblesseerde sterkhouders als Martin van Eeuwijk, Bert Koomen, Robert van Boxel en Rowdy van der Putten. Want met de al veel langer lopende blessures van Koen Fokkema en Thierry Monteny erbij gerekend zijn de personele problemen in Lisse gevaarlijk groot te noemen. Tegen Barendrecht bleek dat de gehandicapte ploeg ten ene male stootkracht en creativiteit tekort komt.

 

Bas Mourits en Tik Eekman (rechts) vieren de 0-2 voor Barendrecht. Lisse-keeper Wesley Storm gaat de bal uit het net halen.

 

Poldervaart hoorde ondertussen aan dat zijn ploeg de derde plaats had overgenomen van GVVV. "Dat is onze doelstelling voor dit jaar, als derde eindigen. En kom mij niet aan dat we nergens voor spelen, nee hier gaan we vol voor. Ik zie dat gelukkig in de resultaten terug, kijk maar eens naar dat wij na de winterstop een gemiddelde van zeker twee punten per wedstrijd halen."

 

De recente prestatiereeks van Barendrecht is inderdaad indrukwekkend. De laatste nederlaag dateert van 3 februari, liefst negen wedstrijden geleden. "Na lang wikken en wegen heb ik bijgetekend bij de club. Ik zie een uitdaging in het verder uitbannen van gemakzucht zoals vandaag even de kop op stak. Het huidige seizoen geeft mij het vertrouwen dat het erin zit om het team nog verder te brengen richting het hoogst haalbare."

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures