Nieuws

Spakenburg als een speer richting titel

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

15 april 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Wat wil je als Spakenburg nog meer op een zonnige zaterdagmiddag? Er werd, na een moeizame periode met twee nederlagen in drie wedstrijden, dit keer een gemakkelijke 3-0 zege geboekt op het Veenendaalse DOVO. Daarnaast liet concurrent Quick Boys het met een 1-1 gelijkspel tegen laagvlieger Capelle lelijk afweten.

 

Daardoor is de voorsprong op de concurrent uit Katwijk nu zeven punten met nog zes wedstrijden te gaan. Wie nu nog twijfelt aan de titel voor de Blauwen moet nu toch echt een bezoek aan de dokter gaan brengen. Zelfs trainer John de Wolf liet na afloop iets van zijn voorzichtigheid varen. "Zo'n voorsprong mogen we natuurlijk niet meer uit handen geven. Al moeten we wel de dingen blijven doen waar we goed in zijn."

 

Vooraf aan het duel wilde hij wel even reageren op de resultaten in de vorige drie wedstrijden. "Jullie van de pers zeggen dat we nu in een dip zitten. Onzin. Het gaat even minder goed, maar de groep gaat daar echt niet onder gebukt. Een dip praat je ons echt niet aan. We hebben alleen de intentie van de trainingen wat opgevoerd, maar daar is niets mis mee. Soms heb je een 'wake up call' nodig." De Wolf had wel een wijziging in zijn team aangebracht. Zo was Kees 'Pier' Tol vervangen door Bert Steltenpool en was verder Tom Oostinjen niet fit genoeg voor een basisplaats. Ook werd voor het eerst in een 4-4-2 formatie gespeeld. "Als trainer moet je keuzes maken met dit spelersmateriaal en soms past een ander systeem daar beter bij tegen een tegenstander als DOVO, die ook 4-4-2 speelt."

 

Bas Mooij (links) duelleert met Philip Ties.

 

In deze regioderby, zoals deze wedstrijd ook wel genoemd wordt, was vooral het eerste half uur nauwelijks het aankijken waard. En dat had toch zeker beter gekund, want beide ploegen lieten elkaar veel vrijheid. Dicht op je tegenstander zitten kwam niet in het hoofd van alle spelers voor. Alleen die ruimte was verspilde ruimte, want wat er fout kon gaan met de bal ging ook fout. De website 'van A naar Beter' is over langere afstanden veel nauwkeuriger dan die paar meter die de bal moest afleggen naar een speler met hetzelfde kleur shirt. Toch had Spakenburg in de 22-ste minuut op voorsprong moeten komen. Nadat aanvoerder Barry Beijer de bal met het hoofd het doelgebied in bracht, was daar Nathaniël Will die geheel vrij op een paar meter voor doel kon verschijnen. Alleen schoof de verdediger de bal tot ontsteltenis van het thuispubliek naast dat doel.

 

DOVO was onherkenbaar en zeker niet de ploeg die eerder dit seizoen in Veenendaal met veel strijd de stand op 2-2 wist te brengen. Het lukte maar niet om de snelle en behendige Joshua Patrick op de juiste wijze aan te spelen. De spits moest het doen met hoge ballen en dat is gezien zijn beperkte lengte niet de juiste manier. Spakenburg kreeg wat kleine mogelijkheden. Zo ging een vrije trap van Philip Ties net naast en werd klungelig gerommel in de verdediging van de gasten net niet afgestraft. Toch kon de thuisploeg met een 1-0 voorsprong gaan rusten. Oliver Pilon werd aan de linkerkant weggestuurd. "We trainen erop om Pilon met de brommer de ruimte in de sturen. Dan is hij niet te stoppen," zou de De Wolf over deze treffer zeggen. De verdediging van DOVO reageerde te laat en doelman Rodney Ubbergen kon dat ook niet meer goed maken: 1-0.

 

Guido van Rijn zet zich af tegen Marley Berkvens.

 

DOVO-trainer Gert Kruys bracht in de rust twee wisselingen aan in zijn team. Bas Mooij en Leon Toonen werden vervangen door Nick Koster en Aron de Koning. "Er moest meer gif in de ploeg komen. Daarnaast konden we een aantal wijzigingen in de opstelling aanbrengen die ons beter aan het voetballen zouden brengen." Kruys had dus plannen voor de tweede helft maar kon in de 68-ste minuut die plannen weer in de ijskast doen. Na een forse en domme overtreding van Roy Bakkenes op verdediger Guido van Rijn kon de DOVO-middenvelder met een rode kaart van het veld. Natuurlijk waren de meningen over die rode kaart verdeeld, maar het saldo bleef tien tegen elf. Toch kreeg DOVO kort daarop zijn enige echte kans in deze wedstrijd. Joshua Patrick schoof de bal net voorlangs het doel.

 

Het duel werd wat feller en er ontstonden over en weer wat irritaties. Het bracht Spakenburg niet van de wijs en het is voor De Wolf prettig dat hij spelers op de bank heeft die belangrijk kunnen zijn. Zo zorgden Jasper Waalkens en Tom Oostinjen er in de laatste tien minuten als invallers voor dat de stand naar 3-0 werd getild. Zo'n vijf minuten voor tijd werd Kruys nog door scheidsrechter Van der Pol naar de tribune verwezen. Hij zou de assistent met verkeerde bewoordingen hebben bejegend. "Wat een kul", vond de coach. "Ik heb hem alleen maar gevraagd om niet zo nadrukkelijk op Koster te letten. Ik wil wel toegeven dat ik hem een linke loetje heb genoemd, maar wat is daar mis mee? Met emoties kunnen ze dus maar moeilijk omgaan." Kruys zag vanaf de tribune, of was het de spelerstunnel, dat zijn ploeg eigenlijk verder niets kon klaarstomen en een verdiende 3-0 nederlaag leed.

 

Bas Mooij probeert Olivier Pilon van de bal te zetten.

 

Blijdschap op de Westmaat, dat toch te matig gevuld was voor zo'n derby, want herstellen van zulke matige resultaten is al een feest waard. De Wolf prees zijn ploeg dan ook. "De boodschap was om deze wedstrijd te winnen. Alleen begonnen we niet goed. Zeker in de eerste helft maakten we steeds de verkeerde keuzes en verzuimden we om de kansen te benutten. Gelukkig komen we op 1-0 en dan is het fijner rusten. In de tweede helft speelden we meer als team en dan is het lekker om twee spelers te kunnen brengen die direct een meerwaarde zijn. De ruime 3-0 geeft toch een goed gevoel."

 

Bij DOVO niet direct een grafstemming na deze nederlaag. De Veenendalers jojoën in hun eerste seizoen in de Derde divisie door alle wedstrijden heen. Prima overwinningen worden afgewisseld door onverwachte nederlagen. Met een negende plaats is de ploeg van Gert Kruys eigenlijk veilig. "We zijn de beste promovendus. Via de nacompetitie zijn we gepromoveerd en kijk eens waar de kampioenen ACV en Spijkenisse staan. Die kunnen zomaar degraderen. Wij niet en daar mogen we best trots op zijn. Alleen hadden we wel wat minder wisselvallig mogen zijn. Zoals vandaag. Drie wedstrijden binnen een week (DOVO moest dinsdagavond inhalen uit tegen Jong FC Twente) is duidelijk te veel voor deze groep. Vandaag kon eigenlijk geen enkele speler zijn normale niveau halen en dat is jammer voor ons publiek. Zij waren toch met velen naar Spakenburg gekomen. Even dacht ik dat we na de rust meer grip op het duel zouden krijgen, maar die rode kaart trok daar een streep door. Jammer."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures