Nieuws

Eemdijk gaat met recht voor de dikste prijs

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

15 april 2018

AMSTERDAM - Bij het behalen van de titel van de tweede periode - 3 maart jongstleden - eiste Eemdijk ook een gedeelde koppositie op. De 'Diekers' zijn intussen een stadium verder en gaan met alle recht van spreken voor de dikste prijs die er te halen is. De 0-2 overwinning op Ajax past wat dat betreft perfect in het behalen van een inderhaast bijgestelde doelstelling.

 

"We zijn goed op weg", dempte Patrick Loenen al te optimistische reacties na de winst op het Amsterdamse sportpark De Toekomst, dat aardig bevolkt was met toeschouwers met een groen-witte sjaal om de nek. "We hebben een goede slag geslagen, maar we zijn er nog niet. Volgende week Berkum", wist de coach. Berkum verkeert in een soortgelijke situatie als Ajax. Ook de Zwollenaren kunnen de spanning bovenin weer volledig terugbrengen door middel van een overwinning op De Vinken, de thuisbasis van Eemdijk. Dat is dan een volgende finale in de titelrace en zo hoort het ook te gaan. Kampioen word je niet zonder slag of stoot. En dat past ook helemaal in de filosofie van Eemdijk. Geen kapsones, hard werken met en voor elkaar, maar ook beschikkend over een grote dosis voetbalgogme. Zie daar een ideale mix van een aanstaande kampioen.

 

Sjohn van Gulik is los. De ingevallen scheidsrechter Stef Bogers kijkt van nabij toe.

 

Wat het dan extra opvallend maakt, is de samenstelling van de selectie. Eemdijk is een voorbeeld dat het wel degelijk mogelijk is om een prestatie van formaat te leveren met jongens uit het eigen dorp, in dit geval Bunschoten-Spakenburg. Bij 'rood' (IJsselmeervogels) en 'blauw' (Spakenburg) gelden al decennia lang andere wetten. Bij de twee grootmachten is een uitverkoren voetbaltalent uit het dorp een vreemde eend geworden in zijn eigen bijt. Bij 'groen' is het precies andersom. De selectie herbergt een man of vijf die geen Bunschoten-Spakenburg roots hebben. Met de aantekening dat ook niet alle spelers uit de Eemdijk-school komen, maar ook vaak een voorgeschiedenis hebben bij 'rood' of 'blauw'. Eemdijk sluit zich met dit beleid aan bij clubs als Urk en Volendam. Urk is louter Urk, maar ook Jong FC Volendam (Derde divisie) blaast vrolijk mee en Volendam-zaterdag staat bovenaan in de eerste klasse A. De 'Heen en Weer' ligt bij wijze van spreken weer voor de haven van de hoofdklasse. En verder is ook SC Genemuiden, op dit moment de dichtstbijzijnde concurrent van Eemdijk, door de jaren heen volgens afspraak terughoudend in het binnenhalen van voetballers van buiten.

 

"We knijpen ons iedere dag in de arm", gaf voorzitter Menno Veldhuizen vooraf in Amsterdam toch de bijzonder positie van Eemdijk aan. Om het na afloop nog maar eens in gebaar te herhalen. Het was in veel opzichten ook best een lastige middag geweest. "Die onderbreking van de scheidsrechter kwam ons goed uit. We hebben weinig goed gedaan in de eerste tien minuten", plaatste Loenen een kanttekening in alle vreugde over de einduitslag. "We hebben ook niet het niveau gehaald van een week eerder (6-0 winst op Zuidvogels, red.)".

 

Na goed twaalf minuten legde scheidsrechter Paarhuis ter hoogte van de middenlijn het spel stil en gaf aan dat de spelers naar binnen moesten. Verbazing alom, maar even later kwam de omroepster met de verklaring. Paarhuis voelde zich te ziek om de wedstrijd te vervolgen en het zoeken naar vervanging was gestart. Die kwam er redelijk snel, ver binnen de reglementair toegestane tijd van een half uur. De scheidsrechter, die net het tweede elftal van Ajax had gefloten was gewoon nog aanwezig om de vlag van eerste assistent Bogers over te nemen die de taak van Paarhuis overpakte.

 

Jan Pieter Hartog passt. Ricardo Fransberg kijkt toe.

 

De toeschouwers hadden zich in de beginfase al niet hoeven te vervelen, maar zagen wel een kennelijk toch gespannen ploeg van Eemdijk die zich schuldig maakte aan veel onnodig balverlies in de opbouw. Maar na een eerste dreigend moment met Deen Embricqs (een mogelijkheidje om de score te openen, meer was het niet) kwam aan de andere kant van het veld de eerste serieuze kans voor de thuisclub. Op een voorzet van Chima Bosman had Ricardo Fransberg met zijn hoofd de hoek voor het uitzoeken, maar kopte van een paar luttele meters afstand meter recht in handen van doelman Gerben Ruizendaal. Eemdijk zette daar een schietkans tegenover voor Evert Brouwers, maar die kwam met een slappe doelpoging die keeper Stephan Veenboer bijna als een terugspeelbal zal hebben ervaren.

 

Na de onverwachte pauze keerde Eemdijk duidelijk opgefrist terug. Meteen een grote mogelijkheid voor Embricqs (op aangeven van Maikel de Harder) waarbij Bosman de bal van de doellijn moest trappen. En ook daarna lieten de bezoekers zich gelden. Bij een hoekschop tilde Jan Pieter Hartog de bal van dichtbij toch over het Ajax-doel en verprutste Brouwers ook zijn tweede schietkans in de wedstrijd. Pas richting de rust herstelde Ajax het spelbeeld, zag Jack Moerkerk zijn schot gekraakt en moest Ruizendaal reddend werk verrichtten bij acties van Kenneth Misa-Danso en andermaal Moerkerk. Op slag van rust was er dan nog een kans voor Embricqs, geblokt door een alerte reactie van Siver Abdulrahman.

 

Ajax trok de lijn na de pauze door. Het initiatief lag bij de Amsterdammers maar Danso en Stanley Akoy hadden hun dag niet in de afwerking, een wel vaker vertoond fenomeen in de ploeg van Jorg Smeets. Ajax wisselde ook sterke momenten af met onverklaarbaar zwakke. En na een klein kwartier een tweede breekpunt in de wedstrijd en ook dit zal Eemdijk als een groot voordeel ervaren hebben. Ajax claimde een strafschop na handspel van Hartog, kreeg de penalty niet en in de tegenaanval van Eemdijk kwam Roy Deken met een te late tackle op de benen van Embricqs. Bogers vond het verstandig eerst zijn assistent Francees te raadplegen alvorens hij de rode kaart voor Deken tevoorschijn haalde.

 

Maikel de Harder tikt de 0-1 binnen voor Eemdijk. Siver Abdulrahman komt te laat.

 

Bijna meteen daarop pegelde Jasper Bolland de bal op de paal naast Veenboer, maar een paar minuten later sloeg Eemdijk onverbiddelijk toe. Brouwers, die naar een wissel leek te solliciteren, verraste Bosman met een explosieve versnelling en legde vanaf de achterlijn de bal panklaar voor een intikker voor De Harder. Een klassieke aanval met een zakelijke afwerking. Was de wedstrijd gespeeld, was toen de vraag. Dat had niet gehoeven, maar Ruizendaal verrichtte niet met een verlengarm maar met een uitschuifbeen de gelijkmaker van Danso. Daarna ging de kaars bij Ajax toch langzaam uit. De Amsterdammers bleven meer de braaf spelende ploeg dan een team dat vol vuur voor zijn laatste kans vocht. Pas twee minuten voor het reguliere einde profiteerde Eemdijk van de alsmaar groeiende ruimte. Invaller Argjend Selimi eiste de eer op het duel in het slot (0-2) te hebben laten vallen.

 

"We kwamen niet meer aan voetballen toe", moest Smeets na afloop constateren. "En juist in dit soort wedstrijden moet die bal er wel gewoon in, maar dat gebeurde niet." Ajax rest op deze manier een periodetitel, rechtstreeks te behalen of via overname op basis van de ranglijst. Maar met ook het risico overal naast te grijpen. Eemdijk leeft in luxe, is periodekampioen sowieso, maar heeft ook een glorend kampioenschap voor ogen. Wat daarna komt (Derde divisie), is van later zorg. Wel ziet de club spelers vertrekken. Wie de 'Diekers' zeker gaan missen, is De Harder die terugkeert naar IJsselmeervogels waar hij eerder grote successen vierde. Verder gaan Argjend Selimi (Spakenburg), Floris Mulder (Ter Leede), Mauro Franken en Deen van Embricqs (beiden Sportlust '46) hun voetbalavontuur elders voortzetten. Franken en Embricqs gaan mee met hun huidige trainer. Ook Loenen trekt verder na één seizoen Eemdijk. Over de beweegreden doet de trainer niet veel mededelingen, maar wil nog wel iets anders kwijt: "Als ik dan toch wegga, dan maar met een prijs." Iedereen weet zo langzamerhand wel over welke prijs Loenen het heeft.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures