Nieuws

Kees Tol neemt alle twijfels over Spakenburg weg

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

13 mei 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Verrassend was het misschien niet, de 2-1 zege van koploper Spakenburg op de nummer twaalf ASWH uit Hendrik-Ido-Ambacht. De verrassing lag meer in de twee doelpunten die Kees 'Pier' Tol aan zijn imposante lijst met doelpunten wist toe te voegen. De spits had het laatst op 24 februari een treffer weten te maken in de wedstrijd tegen Harkemase Boys en was daarna afgezakt naar een positie op de bank.

 

Zijn productie stokte daardoor en ook met Spakenburg ging het moeizamer dan verwacht. Maar deze week kreeg de spits echter van trainer John de Wolf te horen dat hij in de wedstrijd tegen ASWH weer eens in de basis mocht starten. De Wolf gaf ook voor de wedstrijd aan dat hij het vertrouwen in Tol niet was verloren: "Kees heeft voor deze club toch heel veel kunnen betekenen en juist in zo'n wedstrijd als vandaag mag hij dat nog een keer laten zien. Hij verdient die kans en zal alleen zelf moeten aantonen dat hij die waard is."

 

Het was toch leuk voor trainer en speler dat alles op de juiste plaasts zou vallen. Al leek dat niet in de 27-ste minuut toen Tol een toegekende strafschop wel erg zwak inschoot en ASWH-doelman Stef Doedée heel weinig moeite nodig had om de bal te keren. Tol over die fase in de wedstrijd: "Ik heb vijf minuten lopen balen van de manier waarop ik de bal inschoot, maar daarna heb ik me toch prima hersteld en zeker bij die eerste treffer kwam toch een enorme ontlading bij me los."

 

Kees Tol legt aan vanaf elf meter maar ziet de penalty gekeerd door doelman Stef Doedée. Later in de wedstrijd zal de topscorer van Spakenburg zijn 'fout' goed maken met twee treffers.

 

Aan het eind van deze wedstrijd dus nog geen kampioensfeest, omdat Scheveningen met 3-0 wist te winnen van VVOG. De voorsprong, met nog twee wedstrijden te gaan, is nu zes punten. Officieel dus nog geen titel, maar het veel betere doelsaldo van Spakenburg, negen in de plus ten opzichte van Scheveningen, mag toch wel als een vette bonus worden gezien. Een titel op papier telt echter niet echt, maar wie nu nog twijfelt moet toch naar de dokter.

 

Vooraf had De Wolf het nog even over het gelijkspel tegen ACV. "Het was even balen na het gelijkspel daar in Drente. Maar rouwen mochten we niet, want er moet vandaag gewoon gewonnen worden. Alleen pakken we waarschijnlijk vandaag die titel nog niet. Dan hadden we vorige week gewoon moeten winnen." Hij was verder toch wel op zijn hoede voor de bezoekers. De ploeg van trainer Cesco Agterberg was op een veilige twaalfde positie beland en heeft met spelers als Mels van Driel, Lars Bosscha en Stanley Husen toch voldoende klasse in huis. De eerste tien minuten toonde een steekspel tussen beide trainers. De Wolf maande zijn aanvallers, Jasper Waalkens, Tol, Philip Ties en Olivier Pilon tot veel beweging en positiewisselingen en Agterberg posteerde op zijn beurt daar als antwoord zijn verdediging tegenover.

 

Het was al snel duidelijk dat Spakenburg, ondanks de aanpassingen van de ASWH-trainer, de wedstrijd naar zijn hand ging zetten. Met aan de basis de sterk spelende middenvelders, Mike Vreekamp en Tom Menting, werd iedere aanval impuls gegeven. Alleen werden niet altijd de juiste keuzes gemaakt en lag het tempo in het strafschopgebied van de bezoekers iets te laag. ASWH bleef daardoor overeind, maar kon zelf aanvallend geen potten breken. Het gemis van aanvaller Peter de Lange (operatie aan de knie) en David Almeida (familie-omstandigheden) deed zich wel erg voelen. Hierdoor moesten de boomlange Kyle Doesburg en aanvoerder Jesper van den Bosch in de aanval voor gevaar zorgen, maar zij konden gewoon niet opboksen tegen de degelijke Spakenburgse verdediging.

 

Gilmaro van de Werp moet Jasper Waalkens laten gaan.

 

De toch wel amusante wedstrijd kreeg in de 27-ste minuut iets waarop het thuispubliek rekende. Tol, Ties en Pilon zagen alle drie geen kans om een goede aanval in een treffer om te zetten. Echter als een verrassing uit een doosje floot scheidsrechter Koekoek voor een strafschop. Hij had waarschijnlijk als enige een handsbal gezien. Tol kreeg de kans om de score te openen, maar faalde dus vanaf elf meter. Kort daarop weer een grote mogelijkheid voor de thuisploeg. Na een voorzet van Vreekamp kon Nathaniël Will net niet de bal bij de tweede paal raken. Verder dan een paar 'schotjes' van Nick Slotboom en Doesburg was ASWH in de eerste helft niet gekomen.

 

In de tweede helft toonde ASWH wel wat meer lef. Zo zag al na twee minuten Peter Verhoeve geen kans om een vrije trap van Mels van Driel te verzilveren. Kort daarop kregen beide aanvoerders, Barry Beijer en Van de Bosch, een gele kaart. Voor Beijer is dat sneu, omdat hij nu de volgende wedstrijd (haast zeker de kampioenswedstrijd) moet missen. Beijer schudde zijn hoofd, maar bleef de aanjager van zijn team en dat was nodig ook. De thuisploeg had de wedstrijd stevig in handen, maar het ontbrak gewoon aan doelpunten. Iets wat de Blauwen dit seizoen wel meer is overkomen.

 

De ontlading was daarom heel groot toen Tol in de 58-ste minuut de score wist te openen. Aangespeeld door Christiaan Supusepa kwam hij vrij op de rand van het strafschopgebied en met een schuiver in de verste hoek zette hij doelman Doedée op het verkeerde been: 1-0. Toen het drie minuten later door een tweede treffer van Tol 2-0 werd, ging er een zucht van verlichting door de goed gevulde thuistribune. Ties leek de bal als eerste te raken, maar het leer caramboleerde voor de voeten van Tol en van dichtbij was het raak: 2-0.

 

Tom Menting komt in aanraking met Ismail Yildirim.

 

ASWH gaf zich niet direct gewonnen. Zo moest Spakenburg-doelman Leon ter Wielen redding brengen bij een schot van Ismail Yildirim en moest Tom van der Neut ten koste van een gele kaart de doorgebroken Doesburg net voor het strafschopgebied neerleggen. De vrije trap van Van Driel draaide net over de kruising. In de 90-ste minuut moest Spakenburg toch een tegentreffer incasseren. Peter Verhoeve mocht vanaf de rand van het strafschopgebied uithalen en liet met een machtig schot Ter Wielen kansloos: 2-1. De tijd was voor ASWH daarna te kort om nog voor een verrassing te zorgen en dat was maar goed ook voor de gemoedsrust van menige Blauwe supporter.

 

"We hebben vandaag toch gewoon verdiend gewonnen en hebben dat ook met prima voetbal gedaan. De ploeg heeft zich weer eens van de beste kant laten zien en daar ben ik nog het meest tevreden over. Ja, en dat Kees weer eens scoort is vooral voor hem heel fijn. De titel kan ons niet meer ontgaan, dat is wel zeker." De Wolf gaf zijn ploeg dus alle credit, maar zal van binnen toch glunderen dat zijn vertrouwen in Tol zo goed was uitgepakt. Collega Agterberg kon alleen maar erkennen dat zijn ploeg hier verdiend had verloren. "We waren aanvallend vandaag tot veel te weinig in staat. In de eerste helft, toen Spakenburg een aantal kansen onbenut liet, konden we aardig meespelen. Al hadden we het heel moeilijk met hun bewegende spelers. Toen ze echter snel achter elkaar op 2-0 kwamen werd het te moeilijk. Ik vind wel dat ons bij een duidelijk handsgeval een strafschop werd onthouden en dan hadden we misschien eerder op 2-1 kunnen komen en was er meer mogelijk geweest. Ik zal echter niet zeggen dat de zege van Spakenburg onverdiend is."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto: Orange Pictures