Nieuws

Kwestie van poot stijf houden nu

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Competitie

 

6 december 2017

Het leek wel of iedereen ineens weer wakker was geschrokken. Er zou sprake zijn van competitievervalsing in de Eerste, Tweede en Derde divisie. De beloftenteams van de betaald voetbalclubs maakten zich daaraan schuldig. Echt nieuws was het niet, maar ook Valentijn Driessen, leidend voetbaljournalist bij de Telegraaf, had het erover. Dus ga maar na.

 

Vanuit het amateurvoetbal stak Aart Goosensen de lont in het kruitvat. De voorzitter van DVS '33 Ermelo schreef een brief op poten naar de KNVB over het feit dat Jong FC Twente was aangetreden met alle spelers, die de avond daarvoor niet hadden meegedaan tegen AZ. Interessant om een week later ook naar de opstelling van Jong FC Twente (tegen Jong FC Groningen) te kijken.

 

Jong FC Twente
tegen DVS '33 Ermelo tegen Jong FC Groningen
 
Joël Drommel Jeffrey de Lange
Jeroen van der Lely Vincent Schmidt
Joël Felix Niklas Blesgraaf (60. wis.)
Richard Jensen Henk van Schaik
David Sambissa Bob Vankan (73. wis.)
Ramiz Zerrouki Joël Felix
Godfried Roemertaoe (70. wis.) David Sambissa
Dylan George Godfried Roemeratoe
Alexander Laukart Ramiz Zerrouki
Marko Kvasina Jonathan Bostrup (82. wis.)
Dejan Trajkovski (46. wis.) Nikola Gjorgjev
Nikola Gjorgjev Rashaan Fernandes
Isaac Buckley-Ricketts Jari Oosterwijk
Jari Oosterwijk (46. wis.) Dylan George

 

In de twee rijtjes staan vijf dezelfde basisspelers. Het gaat dus om fors verschillende elftallen en dat is het kernpijnpunt bij de tegenstanders van de jonge BVO's. Eerstedivisie clubs hebben er van meet af aan over geklaagd en daar hebben zich de amateurclubs van Tweede en Derde divisie bij gevoegd. Driessen legt in zijn column in de Telegraaf de zweep over de KNVB. Het verwijt aan bestuurders is dat ze aan 'geschiedvervalsing' doen. De namen Jan-Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal) en Bert van Oostveen (directeur betaald voetbal) vallen. Van Oostveen heeft het leugentje verkondigd dat de UEFA alle aangesloten landen verplichtte tot een volledig open systeem, dat wil zeggen verplichte promotie en degradatie in alle lagen van het voetbal. Driessen vergeet gemakshalve nog een bestuurder. Henk Kesler is begonnen met hetzelfde Europa-verhaal. De directeur betaald voetbal heeft in zijn ambtsperiode (2000-2010) een overheersend stempel gedrukt in het aanloopproces naar wat in 2016 van start ging als de nieuwe voetbalpiramide. Kesler kreeg na zijn aftreden in Van Oostveen een prima geïnstrueerde opvolger.

En wat doet Van der Zee in het hele spel? Die beweegt voornamelijk mee met het betaalde voetbal, is de indruk. Naar buiten af en toe stevige taal dat hij staat voor de amateurbelangen, maar binnenskamers doet Van der Zee vriendelijk knikken en buigen richting de profs. Maar zo langzamerhand is het bij Van der Zee toch doorgedrongen dat de amateurs in een toestand van muiterij zijn aangeland. Daar zinspeelde Goossensen ook op in zijn brief, met de zinsnede: de maat is vol. De DVS-preses mocht rekenen op veel bijval uit het land.

 

De KNVB heeft intussen al wel een beetje eieren voor zijn geld gekozen. De kampioen van de Tweede divisie promoveert dit seizoen niet naar het betaalde voetbal en achter de schermen gaat de bond 'terug naar de tekentafel' voor een aangepaste piramide. De amateursclubs zijn vooraf al helder, geen jonge BVO's meer in de competitie. Competitievervalsing, geen aansprekende tegenstanders en dus minder publiek, vul het bezwarenformulier maar in. Komend voorjaar (maart) moet er een nieuw plan liggen, waar de gezamenlijke bondsvergadering dan een oordeel over moet vellen. In dat voetbalparlement zijn betaald en amateurvoetbal even sterk (dertig stemmen elk) vertegenwoordigd. De KNVB verkoopt besluiten van de bondvergadering altijd als democratisch. Dat gaat nog wel op bij de stemming in de zaal, maar staat in geen enkele verhouding hoe de buitenwereld er uit ziet. Bovendien zijn er vertegenwoordigers van het amateurvoetbal, die helemaal niets hebben met de belangen van de clubs die het echt aangaat, zoals bijvoorbeeld DVS '33 Ermelo.

 

Wat de uitkomst straks ook is, als de amateurs werkelijk de mening zijn toegedaan dat de jonge BVO's niets toevoegen aan hun competitie, sterker nog, de boel verpesten, volg dan maar de suggestie van Goossensen in zijn brief aan Van der Zee: "Voor DVS '33 Ermelo is de maat vol en wij worden op deze manier als amateurvereniging ernstig benadeeld en richting tekentafel? Er zal een campagne komen dat ALLE amateurverenigingen terug gaan naar hun eigen amateurcompetitie. Daar wordt achter de schermen volop aan gewerkt.

U bent belangenbehartiger van de amateurs en eisen van u dan ook dat u zich 100% inzet voor de belangen van het amateurvoetbal en zich niet laat verleiden door de BVO tak."

 

Het uur van de beslissing nadert. Voor de amateurs is het een kwestie van poot stijf houden nu.

 

Tekst: Aad van der Graaf