Column

Rinke

Het is woensdag 20 maart. Met zoon Jort (17, PVC O19-2) sta ik bij een bloemenmeer op het Utrechtse 24 Oktoberplein. Dat meer zal in de dagen erna aanzwellen tot een bloemenzee, zeker als op 22 maart de Stille Tocht achter de rug is.

 

Het 24 Oktoberplein in Utrecht was tot maandag 18 maart een bij het grote publiek onbekend verkeersknoopje in het westen van Utrecht. Om kwart voor 11 in de ochtend zorgt een doorgedraaide junk er in één klap voor dat het plein wereldnieuws wordt, door in de sneltram vier mensen dood te schieten.

 

Dichterbij kwam het voor mij nooit. Het 24 Oktoberplein is 400 meter van mijn huis. En ik kan u zeggen, zelf op je werk zitten aan de andere kant van de stad, weten dat je geliefde thuis van een vrije dag geniet en dat je zoon op 600 meter van de schietpartij op school zit, terwijl je dochter omstreeks die tijd onderweg is van huis naar het station… ik heb het nog niet vaak enger meegemaakt.

 

Maar ook op een andere manier komt het dichtbij. Eén van de slachtoffers is 19. Mijn dochter ook. Een andere, Rinke Terpstra, is vader. Ik ook. Rinke is actief bij DESTO, een grote zaterdagclub in Utrecht. Een maandje voor zijn dood speelde het team van zoonlief nog tegen het team waar Rinke Terpstra coach was. De twee zoons van Rinke zitten op dezelfde school als mijn zoon. Zo dichtbij kan het dus komen.

 

Als ik op 20 maart bij het bloemenmeer sta, ligt voor mij tussen de bloemen een shirt van DESTO. "We zullen je nooit vergeten. Bedankt voor alles toptrainer Rinke" staat erop. Naast me staat een knul van 17, ik voel aan alles hoe enorm het hem raakt. Denkt hij wat ik denk? Rinke zat nooit in die tram. Dat hij er die ochtend was, was puur toeval, en domme, domme pech. Het had iedereen kunnen overkomen.

 

Een dag na onze wandeling naar de gedenkplaats is het 21 maart en speelt het Nederlands elftal tegen Wit Rusland. Ik laat hieronder een aantal regels stilte vallen. U mag zelf weten hoelang u over die regels stilte wilt doen. Maar neem alstublieft wat langer de tijd dan de KNVB op 21 maart deed om stil te staan bij de gebeurtenissen op het 24 Oktoberplein.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dank u wel.

 

Bert Kous