Column

Mysterieuze krachten in de sport

Ontegenzeglijk voer voor psychologen en een groot deel van het bestaansrecht voor analisten en columnisten. Heerlijk toch die gekke uitslagen in de sport. Wat zou het saai zijn als alles eindigt zoals wordt voorspeld of eindigt zoals de stand op de ranglijst doet vermoeden. Geen reet aan toch?

 

Op elk niveau en in elke sport kom je het tegen. Geweldig op kunnen laden voor een duel en daarna vervallen in een soort van gemakzucht die zijn weerga niet kent. Het is echt van alle tijden. Iedereen kent wel zijn voorbeelden.

 

Ik was twee weken geleden erg boos op mijn team. Alle zeilen waren bijgezet om ondanks het slechte weer toch een oefenwedstrijd te krijgen. Gelukkig kan ik met mijn goede wedstrijdsecretaris altijd vertrouwen op een groot netwerk en konden we spelen tegen mijn oude club Sleeuwijk.

 

Belangrijk om ritme te houden na een heerlijk en tot in de puntjes door Trainingskampen.nl  georganiseerd trainingskamp in Torremolinos. Daar kreeg de teamspirit een boost die te zien was in de eerste competitiewedstrijd in januari. Een dramatische eerste helft en geen twee ballen goed naar elkaar. Hotseknotsbegonia voetbal van eredivisie niveau. Daarna een tweede helft waar spelers onderling elkaar aanspraken en gedreven het veld in gingen. 2-0 winst en een feest daarna dat "Voom Voom" deed vergeten! Doortrekken die spirit denk je dan, maar het weer gooide roet in het eten. Toch die oefenpot tegen Sleeuwijk. Doorbouwen op de teamspirit. Ja dat denk je dan. Niets van dat alles. Gewoon 6-1 afgedroogd. Geen zin, lamlendig, klote van de bok. Het ergste is dan nog dat in de kantine van Sleeuwijk ik bemoedigende klopjes op de schouder kreeg. "Joh, het is maar oefenen" Kwader kun je me niet maken. Ik ben maar even gaan plassen en via het klapraam naar de auto gerend. Ik kreeg nog appjes waar ik bleef. Later op de avond nog berichtjes dat Schelluinen altijd al slecht presteerde in oefenwedstrijden. Toen kwam er echt stoom uit mijn fontanel.

 

Maar dan wordt het zondag. Je gaat voor de buis zitten met afstandsbediening in de hand om direct weg te zappen als Ajax zoals verwacht snel zal scoren in de Kuip en het weekend nog erger wordt. Ik ben echt Feyenoord fan, maar ik zeg het eerlijk, een tweede afgang kon ik niet aanzien. Botteghin, wat een lompe overtreding. Boem 0-1. Ik had nog een film opgenomen met Leslie Nielsen en kreeg alweer de lach op mijn gezicht. Maar wat gebeurde er? Appjes, goal, 1-1. Weg Nielsen, terug op Fox. 6-2 wat een feest, wat een ontlading en wat een opgeladen ploeg. Wat een debacle ook van Ajax. Ik heb deze wedstrijd gebruikt voor de trainingen en de wedstrijdbespreking van de zaterdag daarop.  Hoe je je kunt opladen en hoe je lamlendig kunt zijn.  2-1 winst, na 0-1 achterstand. Mijn jongens toonden zich echte mannen in dit typisch derde klasse duel. Niet hoogstand, overal duels, “box to box”, geen systeem, geen vaste posities, nee gewoon bikkelen tot het eind. Vergeten was die oefenpot!

 

Zondag erop weer voor de buis. Lekker vroeg. Heb je nog wat aan je middag. Nou vergeet het maar. Afgedroogd door typische kunstgrasploeg die op alle vlakken er meer zin in had dan Feyenoord. Wat is dat toch?  Ik weet zeker dat Peter Bosz zijn ploeg niet op hoefde te laden tegen Bayern Munchen. 3-1 winst. Bijna een standbeeld. En dan de beker. Er uit tegen Heidenheim. Wie kent ze niet? Gaat daar over miljoenen. Gewoon uit de beker. Dan vrijdag Mainz-Leverkusen: 1-5. Wat een voetbal. Fantastische goals. De hele week de bekerwedstrijd van Leverkusen gebruikt als voorbeeld voor onze wedstrijd tegen IFC. Onderaan, kunstgras, net met 7-0 verloren en gebrand op herstel. 1-6 winst. De manier waarop is voor een trainer mooi. Afspraken nagekomen en 90 min + aan de bak gegaan. Dan is winnen zo heerlijk! Ook dit was eigenlijk soort van mysterieus. Ik verwachtte in een hoekje van mijn bovenkamer een soort van bekende broosheid op dit soort momenten van mijn ploeg maar die kwam er niet. Goed gedaan mannen! In de avond verliest Ajax waarschijnlijk het kampioenschap tegen een ploeg die al acht wedstrijden niet meer had gewonnen. Waarschijnlijk al bezig met Real Madrid. Ik voorspel (hoop het ook) een overwinning voor Ajax.

 

De mysterieuze krachten zijn hier niet eens mysterieus. Veel spelers zien hier de ultieme kans om zichzelf in de etalage te zetten. Ziyech gaat met Tadic excelleren. Onana ligt a la Jan van Beveren horizontaal met de lat en houdt de 'nul'. De Ligt geeft geen kans weg en Dolberg scoort weer. Neres valt in en dolt complete verdediging Real. Donny (Toornsta) van der Beek,  wordt mede bepalend. Extra vluchten uit heel Europa naar Amsterdam. Op naar de 200 miljoen van Van der Sar. En Excelsior? Dat verliest kansloos van Fortuna Sittard. En Chelsea dan. 6-0 eraf bij City. Zo kun je toch nooit een toto winnen?  

 

Philip den Haan