Column

Bekerdroom

We zijn weer lekker bezig allemaal in het nieuwe voetbalseizoen. Voor mijn eigen cluppie SV Urk is het vooralsnog een aaneenschakeling van hoogtepunten, er is dan ook sprake van een echte Hosanna-stemming. Sinds lange tijd weer eens koploper in de hoofdklasse (tegenwoordig B, vroeger bijna altijd C) en door in de KNVB-beker naar de tweede ronde, na overwinningen op SDO Bussum, Blauw Geel '38 (in de kwalificatierondes) en afgelopen woensdag tegen DOVO in de eerste ronde.

 

Persoonlijk viel vooral de overwinning tegen Blauw Geel '38 in de categorie mierzoet. Op hun Twitter-account deden de Veghelaren, SV Urk af als een fysiek, stugge ietwat lompe ploeg. Toch wisten de baltovenaars uit Noord-Brabant, waarvan het onbegrijpelijk is dat de meeste spelers nog niet gevraagd zijn door clubs uit de Eredivisie, het niet te klaren tegen een stukje Urker onverzettelijkheid. Ook DOVO beet zich hier stuk op vorige week, tot wanhoop van trainer Gert Kruys, die stiekem genoten moet hebben van de Urker spelers, die op Duitse leest geschoeid, pas verslagen zijn als de bus het parkeerterrein van een sportpark afrijdt.

 

De ontlading na de overwinning in Veenendaal was ouderwets. Ik glom van trots, en heb een heerlijk avondje gehad, die de (club)geschiedenisboeken in kan. Het meest genoot ik van de blijdschap die een dergelijke overwinning teweeg kan brengen bij echte clubmensen. Zo zag ik de penningmeester die hoger sprong na een Urker doelpunt dan Javier Sotomayor in zijn hoogtijdagen, het bestuurslid voetbalzaken die vanaf de tribune, voor de sponsor- en bestuursruimte, de passerende Urker menigte opzweepte met hartstochtelijke vreugdekreten en ik zag diehard SV Urk-supporter Teun Pasterkamp over de afrastering klimmen, en velen met hem, nadat Richard Strijker de laatste strafschop had gestopt. Voetbal is emotie, bleek maar weer eens na een prachtige wedstrijd met alles er op en er aan, inclusief doelpunten in de verlenging, rood, en een 'Panenka' in de strafschoppenreeks.

 

Ondanks alle euforie is gepaste bescheidenheid natuurlijk op zijn plaats. Wie een beetje Bijbels onderlegd is, weet hoe snel een Hosanna-stemming weer om kan slaan. Waar het vorig seizoen in de openingsfase van het seizoen tegenzat, zit nu alles mee. Twee keer gewonnen met strafschoppen in de beker, een scheidsrechter die tegen Buitenpost de bal niet op de stip legt in de slotfase bij een 1-0 voorsprong en afgelopen zaterdag zagen 600 mensen dat aan de 2-2 van Urk een overduidelijke overtreding voorafging, behalve het arbitrale trio. Maar niemand die er om maalt, we moeten ervan genieten. Een plaats in het linker rijtje is heel reëel dit seizoen als doelstelling. Dat gaat lukken.

 

De volgende ronde van de KNVB-beker halen zal een stuk moeilijker worden. De loting zaterdagavond leverde een wedstrijd tegen Roda JC op, de Koempels uit het Zuiden. Wel thuis gelukkig. Een uitwedstrijd van krap drie uur rijden was natuurlijk verre van ideaal geweest. Onbegrijpelijk trouwens dat de KNVB in de tweede ronde ook niet gewoon de regel hanteert dat amateurclubs altijd thuis mogen. Zeker als je bedenkt dat tot en met de tweede ronde de thuisspelende club recht heeft op het financiële resultaat van de wedstrijd. De bezoekende club heeft naast de premie van € 15.000 voor het bereiken van de tweede ronde slechts recht op een bezoekersvergoeding van € 2.500 en een maximale vergoeding van € 1.100 voor de reis-en verblijfkosten. Pas vanaf de achtste finale wordt er een resultaatdeling toegepast, waarbij beide teams 50% van het nettoresultaat ontvangen. Een thuiswedstrijd of een uitwedstrijd in de tweede ronde kan dus zo maar een vijfentwintigduizend euro verschil maken als opbrengst en dat is voor een amateurclub veel geld. En als je uit loot tegen een Feyenoord of Ajax als amateurclub loop je al snel meer dan een ton aan inkomsten mis in ronde twee ten opzichte van de achtste finale (ronde drie). Ik kan me dan ook voorstellen dat de penningmeesters van Spakenburg, ASWH, Noordwijk, Koninklijke HFC en ODIN '59 niet zo heel gelukkig zijn met de gelote uitwedstrijd in ronde twee.

 

Lijkt me een puntje van aandacht voor de KNVB bij het vaststellen van het reglement voor het seizoen 2019-2020. Trouwens interessant om eens door te lezen het handboek en het reglement van de TOTO KNVB-beker. In bij elkaar 48 pagina's kom je erachter dat er als amateurclub nog aardig wat zaken zijn waar je rekening mee dient te houden. Bij verveling of besmetting met het voetbalvirus leuke lectuur om eens door te nemen.

 

Eén aandachtspuntje wil ik alvast aandragen bij de KNVB. De bekerfinale staat gepland op zondag 5 mei. Statutair is bepaald dat SV Urk geen wedstrijden speelt op zondag. Ben benieuwd hoe ze dat op gaan lossen in Zeist. Want eind oktober zullen we Roda JC laten zien dat op Urk de echte Koempelmentaliteit nog bestaat. We keep the dream alive.

 

Jelle Loosman