Column

Wind

Toeval bestaat niet als we de theorie van het determinisme volgen. Net als ten tijde van mijn vorige column begin oktober, heeft SV Urk de koppositie weer gepakt in de hoofdklasse B. Weliswaar met een of twee wedstrijden meer dan de naaste belagers, maar dan nog, die potjes moeten de concurrenten eerst nog maar eens zien te winnen. We kunnen wel stellen dat SV Urk goed heeft overwinterd. Het trainingskamp c.q. de sponsorreis in Torremolinos zal hier ongetwijfeld een positieve bijdrage aan hebben geleverd. Reisleider en organisator Rein Brands, met assistentie van mijn broer en zijn buurman Koert, had alles tot in de puntjes geregeld voor de pak hem beet honderddertig Urkers aan de Costa del Sol. Vooralsnog zijn we ongeslagen in het post-Torremolinos tijdperk.

 

De wedstrijd tegen VV DUNO uit Doorwerth was, als je houdt van onderbuikgevoelens, een speciaal potje. De club uit Gelderland wordt gesponsord door DunoAir, een bedrijf dat zijn geld verdient met de, door de meeste Urkers verfoeide windmolens. Oud-profs als Purrel Fränkel, Civard Sprockel, Joey Godee, Christian Gandu, Dominique Kivuvu en Bart van Brakel staan dan ook netjes op de loonlijst bij DunoAir. Een notabele met waarschijnlijk een enorme afkeer van ons mooie dorp heeft het ooit in zijn hoofd gehaald om rondom heel Urk vele windmolens te laten neerzetten. Als je vanaf de Ketelbrug naar Urk kijkt, zie je een prachtig dorp liggen, met daar om heen de foeilelijke windmolens. De unieke Urker skyline is hierdoor enorm aangetast. Het actiecomité Urk Briest heeft jarenlang geprobeerd de bouw van de windmolens tegen te gaan. Terwijl er voldoende andere geschikte plaatsen te vinden zijn voor deze windturbines, was het Urker verzet tevergeefs. Geld en politieke belangen wogen zwaarder.

 

Het was voor mij zaterdag dus niet alleen maar een simpel potje tussen de nummers drie en tien van de ranglijst, maar er ook eentje van de pure amateurs uit Urk tegen het grootkapitaal uit Doorwerth, tussen felle tegenstanders van windmolens en mannen die feitelijk betaald worden met geld dat wordt verdiend door het aanleggen van deze windparken. Ik weet niet of de spelers van Urk hier ook gemotiveerd door waren, want Urk brieste als Don Quichotte in zijn beste dagen over sportpark De Vormt en blies DUNO van het veld af. Een prachtige 4-1 overwinning was het eindresultaat. Als het vizier wat scherper gestaan had in de slotfase, zou een uitslag van 7-1 ook mogelijk geweest zijn. Eerlijk is eerlijk VV DUNO heeft individueel uitstekende spelers in de selectie en begon ook ijzersterk aan de wedstrijd, de aannames en het wegdraaien van bijvoorbeeld Anass Aamri waren een lust voor het oog. Maar voetbal is een teamsport, en op dat vlak en qua gedrevenheid kunnen ze nog wel een stapje maken in Doorwerth. Naast het feit dat Urk opereerde als een team en veel eigen opgewekte energie in het spel legde na balverlies liet het ook goed positie- en aanvalsspel zien. Een compliment waard.

 

Aan het begin van het seizoen waren er nog wat zorgen binnen de club over de opvolging van keeper Cornelis Koffeman. Maar daar hoor je inmiddels niemand meer over. Richard Strijker heeft zich ontpopt tot een waardige opvolger. Tegen ACV keepte Strijker een mindere pot, maar toen stopte hij ook gelijk meerdere grote fouten in een en dezelfde wedstrijd. Een eigenschap die hij moet hebben afgekeken van onze SV Urk 4 keeper, Albert van den Berg. Inmiddels spelen we reserve eerste klasse ondanks een gemiddelde leeftijd van ca. veertig jaar, maar waar het voor de meesten van ons inmiddels qua niveau even te hoog gegrepen is, laat Albert wekelijks zien nog moeiteloos mee te kunnen. De foutjes die elke keeper maakt in een seizoen, stopt Albert, altijd in maximaal twee wedstrijden, bij voorkeur eentje voor en eentje na de winterstop. Dit heeft Strijker goed afgekeken bij Albert. In uiterste nood kan Richard Karrenbelt natuurlijk altijd een beroep op onze sluitpost doen. In het clubbelang werken we graag mee.

 

De vraag is natuurlijk waar dit allemaal gaat eindigen. In de hoofdklasse B is er niet een club die er echt boven uitsteekt. Ik zie SV Urk dan ook gewoon mee blijven doen om de prijzen, waarom niet. Er zijn veel jonge talenten die nadrukkelijk aan de deur kloppen en al veelvuldig meespelen. Voeg daarbij dat een paar sterkhouders uit de selectie nog geblesseerd zijn en straks terugkeren dan liggen er nog interessante maanden in het vooruitzicht. En hoe het dan eventueel moet in de Derde divisie en of we daarin wat te zoeken hebben zien we dan wel weer. Ik zou het bestuur adviseren om de richtlijn 3.0 licentiesysteem Tweede en Derde divisie alvast door te nemen voor het geval dat. Als ik het 49 pagina's tellende document goed doorlees en interpreteer, zie ik dat een club met de lokale status volgens het model Kwaliteit en Performance niet verplicht is om contractspelers te hebben. Dus dat lijkt me alvast een zorg minder.

 

Wat zou het mooi zijn om nog een laatste keer een mooi promotiefeest te vieren in onze kantine. In een knallende party kunnen we  dan gelijk een begin maken voor de toekomstige nieuwbouw/verbouw van ons clubhuis. Wel nog een tip voor het projectteam dat zich hiermee bezig gaat houden, integreer in de nieuwe of verbouwde kantine ook de sponsorruimte en de bestuurskamer zodat alles straks onder een dak te vinden is. Dit verkleint de kans op eilandvorming en verhoogt de cohesie binnen de club nog meer.

 

Jelle Loosman