Column

Lente

CPC-loop afgelast. Met dit bericht werd ik zondagochtend wakker. Een logische beslissing gezien de verwachte weersomstandigheden met hagel, regen en aan de kust windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur. Gezien de veiligheid van alle vrijwilligers, de toeschouwers en de lopers een billijke beslissing. Met het oog op de bouw en het gewicht van de professionele lopers misschien ook wel een preventieve maatregel omdat er met deze windstoten ongetwijfeld een paar atleten in de Noordzee waren geëindigd in plaats van op het Malieveld. Onder dezelfde omstandigheden moest er afgelopen zaterdag overigens wel gewoon gevoetbald worden. Voor voetballers, maar ook voor toeschouwers, is er niets erger dan voetballen met veel wind. Vaak is goed voetbal onmogelijk, zijn er veel onvoorspelbare momenten en is het gewoon onaangenaam langs de lijn. Helaas bestaat er geen regel om wedstrijden onder deze omstandigheden ook af te gelasten.

 

Hoe anders was het twee weken geleden, toen de lente in Nederland al leek aangebroken. Erg vroeg in het jaar en, opmerkelijk genoeg, direct volgend op de scholierenstaking voor actie tegen de klimaatsveranderingen. Overigens middels een demonstratie startend op datzelfde Malieveld waar nu de CPC is afgelast! Maar zoals gezegd leek de lente aangebroken, net zoals dat voor Scheveningen geldt. Onder bijna dezelfde omstandigheden als op Gran Canaria, waar wederom de basis werd gelegd voor een uitstekende start van de tweede seizoenshelft, werden cruciale overwinningen geboekt op Barendrecht en VVSB. Je zou bijna overwegen om in de voorbereiding al naar Gran Canaria te gaan maar zo simpel is het natuurlijk niet. De fysieke en mentale vermoeidheid, na een lang en slopend seizoen, is verwerkt. Daarnaast zijn we redelijk blessurevrij, fitter en inmiddels aan het hogere niveau van de Tweede divisie gewend.

 

Na ruim twee perioden hebben we goede vooruitzichten op lijfsbehoud, en dat is wat we willen want de Tweede divisie bevalt. Kritisch puntje is wel dat een aantal ploegen eigenlijk al klaar is en ook doet de regeling voor de jong BVO's nog steeds vreemd aan. Bert Kous heeft het op deze plek al eens haarfijn uitgelegd hoe één en ander in elkaar steekt. In de voorbeschouwing van afgelopen vrijdag op VOZ is dit nog eens herhaald omdat de competitieopzet nog steeds nog niet voor iedereen helder is. De jong BVO's spelen eigenlijk een eigen competitie binnen de Tweede divisie. Ongeacht de positie op de ranglijst degradeert één van deze ploegen zeker. Bij de huidige stand zou dat jong Almere City zijn. Van de andere twee kan er nog één uit, als in de Derde divisie zaterdag of zondag een jong BVO kampioen wordt.  Gezien de prestaties van jong Volendam een zeer reële optie en dus moeten ook jong Vitesse en jong Sparta vrezen. Niet van invloed op de eerste elftallen dus omdat dan de nummer twee mee promoveert. Spannend blijft het voor VVSB, Barendrecht, FC Lienden en Scheveningen. Slechts één van deze ploegen redt zich direct,  en hoe loopt het bovenin af waar AFC en IJsselmeervogels elkaar steeds aflossen aan kop? Gelukkig voor al deze ploegen nog wel spanning net als in de Derde divisie waar Noordwijk heel knap naar de tweede promotie op rij toewerkt en Quick Boys hopelijk nog een (vervangende) periode pakt.

 

Dat de lente ook in het Nederlandse is ingetreden wisten we al na de prestaties van het nationale elftal maar zien we nu ook terug in het clubvoetbal. Of je nu wel of geen supporter van Ajax bent doet dan even niet ter zake, de winst op Real Madrid was geweldig. Natuurlijk zat het ook mee en hebben de Galacticos ingeleverd, maar het genieten zat 'm vooral in de aanvallende acties van Tadic, de verdedigende acties van De Ligt en het overzicht van Frenkie de Jong. Gezien de resultaten in de andere wedstrijden hoeft het voor Ajax ook nog niet over te zijn. Smullen voor iedere voetballiefhebber.

 

Genieten doen we nu ook weer in Scheveningen. De trots om tot de beste amateurploegen van Nederland te behoren was er al, maar met goede resultaten is het altijd net iets leuker.  Maar is dat ook niet wat voetbal leuk maakt? Onvoorspelbaarheid, verschillende emoties en vooral de trots van iedere supporter op zijn/haar club. In goede en in slechte tijden! Genieten en ergernis horen daarbij, net als goede en slechte wedstrijden. Laten we ons dan ook niet teveel storen aan de woorden van Johan Derksen over de Tweede divisie naar aanleiding van de uitgezonden wedstrijd op Fox Sports, want ook dat hoort erbij. Het was enigszins generaliserend, maar Derksen is altijd uitgesproken en de wedstrijd was ook niet best. Daarnaast is het ook een kwestie van smaak. En dat mag want ik kijk ook liever naar Hélène Hendriks dan naar Johan Derksen!

 

Veel succes en voetbalplezier dit voorjaar!

 

John Blok