Column

"We komen met z'n twaalven"

Deze kop stond boven een geschreven column op de Quick Boys site. De schrijver: Tim Bloemendaal, speler A-selectie Quick Boys. De aanleiding: de uitwedstrijd tegen Noordwijk een paar week geleden met als inzet de voorlopige koppositie.

Zo'n mooie titel dat ik Tim gevraagd heb deze kop ook te mogen plaatsen boven mijn eerstvolgende column met uiteraard alle credits naar hem.

 

Nu, met recht dat er over twaalf man gesproken werd want het blauwwit had beduidend de overhand op sportpark Duinwetering, zoals wel vaker het geval is. Een wedstrijd waarin wij, achteraf gezien dan, wellicht meer uit hadden kunnen halen. Iets te voorzichtig/behoudend begonnen zorgde voor een magere eerste helft onzerzijds, zonder dat het nou grote problemen opleverde overigens. Tweede helft een veel groter aandeel in de wedstrijd waar wij toch wel verzuimden om een aantal grote mogelijkheden te verzilveren en uiteindelijk daar nog twee keer goed wegkwamen bij grote Noordwijk kansen. Kortom, beide trainers konden met het gelijke spel wel leven.

Een wedstrijd zonder ook maar één wanklank of onregelmatigheid; niet binnen maar ook zeker niet buiten de lijnen (nou ja, één vervelend kereltje die meende even leuk te moeten doen werd door zijn/onze eigen supporters even aardig te grazen genomen, zo ik gehoord heb).

Zo blijft de titelstrijd toch een open karakter houden want meerdere ploegen staan te trappelen om aan te schuiven in het kampioenenbal. De nummer een en twee ongeslagen de winterstop in, best wel bijzonder voor beide clubs. De krachtsverschillen zijn er wel degelijk maar druk het maar even uit in concrete cijfers, niet zo makkelijk gedaan als gezegd hoor!

 

Wat aan de bovenkant geldt, geldt echter ook aan de onderkant.

Neem bijvoorbeeld De Dijk: bij elkaar geraapt en opgepakt, goeie trainers erop en zie, na een heel slecht begin toch begonnen met punten pakken en niet zomaar een hapklare brok van drie punten halen. Geen zekere degradant in mijn ogen. Dat geldt wel voor Achilles '29, waar toch echt tekortgekomen gaat worden in de tweede seizoenshelft. Zo ontzettend jammer van die prachtige amateurkampioen die het nog niet eens zo lang geleden was en dan nu deze teloorgang. Of kunnen ze de rug nog rechten en gaan ze het gevecht aan met het hele rijtje vlak daarboven, waar de onderlinge verschillen ook bepaald niet groot zijn. Wie kan er het beste knokken, waar is de wil om te overleven het grootst en kiest vrouwe Fortuna een kant? Hoe wordt de winterstop verteerd, is er rust in de tent, staan alle neuzen dezelfde kant op, blessures etc. etc. Wie blijft of gaat/moet vertrekken? Het lijkt wel steeds vroeger te beginnen met de transfermarkt; waardeloos werken voor eigenlijk iedere betrokkene behalve wellicht de speler die een lekkere overstap kan maken. Is die er met zijn kop nog wel bij dan? Kortom, overwegingen in overvloed om tijdens deze dagen gespreksstof te vormen bij een knapperende houtkachel, goed glas rode wijn en een volle oliebollenschaal.

 

Hebben we het nog niet eens gehad over de mensen die we dit jaar verloren zijn.

Arthur van den Berg is zo iemand waar ik dan onmiddellijk aan denk, veel meer dan een dierbare sportvriend.

Volop onderwerpen om te benoemen realiseer ik me, nog niet eens aan de verschillende ontwikkelingen toegekomen in de Tweede divisie die er wel degelijk zijn, overigens ook in de derde divisie: stekker d'r uit bij club no.1, veel vertrekkende trainers, minder toeschouwers, meer gemopper op met name het gedrocht Tweede divisie en meer specifiek de opzet daarvan. Hoe komt goede vriend 'Roberto', later ook wel bekend onder de naam Rob de Boer, zover dat de inspiratie ontbreekt? Gekheid Rob, niet gemeend hoor. Heel jammer dat deze insider zijn column niet nog wat langer vol houdt, wat mij betreft schuif je aan bij het jaarlijkse hapje eten, wil ik nog wel wat meebetalen hoor..

 

Graag wil ik u allen een heel fijne kerstviering, goede jaarwisseling en een fantastisch 2019 toewensen, dan weer volop stof om te bespreken lijkt mij.

 

Erik Assink