Nieuws

Nieuwe competitieopzet is er nog even niet

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

2 maart 2018

Het Leidsch Dagblad kwam met een lichtelijk verwarrend bericht. Prof- en amateurclubs zouden het eens zijn over een nieuwe competitieopzet. Maar in hetzelfde bericht staat dat het Technisch Platform Eredivisie zich heeft gekeerd tegen het plan. Daaruit valt op te maken dat de profs het nog lang niet eens zijn met het voorstel dat komende maand aan de ledenraad van de KNVB zou worden voorgelegd.

 

Onder dreiging van een eigen 'wilde' competitie te gaan beginnen dwongen de amateurs de KNVB 'terug naar de tekentafel'. Daarop zond de bond twee verkenners op pad die clubs gingen raadplegen. Een projectgroep, met elk zeven vertegenwoordigers van de amateurs en profs, maakte op basis van het verkennerswerk een voorstel. Heet hangijzer voor de amateurs is de deelname van Jong BVO's. Die verdwijnen niet in de nieuwe opzet, maar hun aantal wordt aan een maximum gebonden, vier in de Eerste divisie, twee in de Tweede en beide Derde divisies. Per saldo is dat één belofteteam minder dan nu het geval is. Het zijn er nu elf in totaal en dat worden er tien. Uitschieters zoals nu in de Derde divisie met vier belofteteams (was zelfs vijf) gaan op die manier tot het verleden behoren, maar dat heeft dan wel te maken met een startsituatie. In de loop der tijd kunnen die aantallen gaan verlopen via promotie-degradatie. Of zijn de Jong BVO 's daarvan uitgesloten? Dat meldt het verhaal niet. Behalve de Jong BVO's in de reguliere competities komt er ook een aparte competitie voor belofteteams uit het betaalde voetbal.

 

Broedplaats voor plannen.

 

Over het onderwerp promotie naar de Eerste divisie geen onduidelijkheid meer. Promotieplicht wordt in de nieuwe opzet een promotierecht. Amateurs, die het slechte voorbeeld van Achilles '29 voor ogen hadden, voelden die plicht onder de geldende licentievoorwaarden als een molensteen om de nek hangen.

 

Hoe nu verder? Het Technisch Platform Eredivisie, een adviesorgaan van de KNVB dat zich bezig houdt met alle ins en outs in de eredivisie, heeft zich tegen het plan gekeerd. Als eerste nu zijn de directies amateur- en profvoetbal aan zet. Die moeten beslissen of het plan zoals het er nu ligt, toch door kan naar de ledenraad van de KNVB, zo meldde het Leidsch Dagblad.

 

Zo niet, dan is het werk op de tekentafel nog niet klaar. Verder is het de vraag hoe het voorstel straks bij de clubs zal vallen. Het voorstel ademt een en al compromis, waar het gaat over de belofteteams. Toch benieuwd wat de amateurclubs hiervan vinden. Waarom niet alle belofteteams in een aparte competitie ondergebracht? Het was min of meer een eis dat de jonge beloften helemaal zouden verdwijnen en dit voorstel van de projectgroep gaat juist uit van handhaving van de Jong BVO's in Tweede en Derde divisie. Maar wellicht voorbarig deze discussie. Het voorstel moet eerst het volgende station maar zien te halen.

 

Koning Winter straalt macht uit en dus zal er op natuurgras niet gevoetbald worden. Gelukkig is er dan nog kunstgras. Kozakken Boys treedt op eigen veld aan tegen VVSB. Coach Danny Buys heeft 'beloofd' dat zijn ploeg zo hoog mogelijk gaat eindigen en als het even mee wil zitten, dan is dat plek één. Dat betekent dus alle wedstrijden winnen en kijken of Katwijk nog ergens een steek laat vallen. Bovendien ontvangt Kozakken Boys op de laatste speeldag de huidige koploper van de Tweede divisie. Dat kan een interessant achter-de-hand-duel worden voor de Werkendammers. De komende tegenstander mag niet onderschat worden. De leiding van VVSB besloot in november in te grijpen door Mark Schenning te ontslaan. Assistent Jack Honsbeek, inmiddels voor anderhalf jaar gecontracteerd als hoofdcoach, nam het stokje over en sindsdien is de lucht helemaal opgeklaard in Noordwijkerhout. Honsbeek zag zijn ploeg in de laatste negen competitiewedstrijden zeven keer met de volle wist van het veld lopen. Sint Bavo is op dit moment in de Tweede divisie de hoogst geklasseerde (vijfde plek) zondag- annex bollenstreekclub.

 

Marciano van Leijenhorst maakt het zich erg lastig tegenover Jeffrey Jongeneneelen, maar de situatie bleef zonder gevolgen. Rijsnburgse Boys en IJsselmeervoegels deelden eerder dit seizoen de punten (0-0).
Foto: Hans Heemskerk

 

Aan de Westmaat treden twee grootmachten in het zaterdagvoetbal elkaar tegemoet. IJsselmeervogels is van de twee het meest succesvol, maar de palmares van Rijnsburgse Boys mag er ook zijn. De Rijnburgsers haalden echter nooit de algehele landstitel binnen, waar de Vogels wel kunnen pronken met maar liefst zeven sterren (een ster staat voor sterkste amateurclub van het land). Waar de twee clubs met elkaar streden om een landstitel, kwamen de ''rooien'' ook meestal (1984, 2006 en 2007) als overwinnaar uit de bus. Alleen in 2009 werd Rijnsburgse Boys ten koste van IJsselmeervogels en HHC Hardenberg landskampioen bij de zaterdagamateurs. Frappante cijfers in onderlinge competitieduels. Beide wonnen dertien keer van de ander. Negen keer rolde er een gelijk spel uit de bus.
 

Eemdijk is in de hoofdklasse B opgeklommen naar een tweede plek achter koploper SC Genemuiden. De derde club van Bunschoten-Spakenburg timmert dus lekker aan de weg en doet dat met een behoorlijk aantal jongens uit het eigen dorp. Vaak voetballers die bij de rode en/of blauwe buren nooit aan de bak kwamen en hun voetbalcarrière verder invulling geven bij de "Diekers''. Dat is inmiddels al een paar jaar op een behoorlijk niveau. Eemdijk liet in 2015 via de nacompetitie de eerste klasse achter zich en het eerste jaar hoofdklasse (onder Ulrich Landvreugd) leverde bijna een periodetitel op. Vorig seizoen viel een stuk zwaarder (negende plek), zonder dat Eemdijk overigens in degradatiezorgen kwam. Dit seizoen, onder Patrick Loenen die in juni de club weer zal verlaten, verloopt als was het op rolletjes. Wint Eemdijk het inhaalduel bij CSV Apeldoorn dan heeft de hoofdklasse B er een tweede koploper bij. In Apeldoorn kijkt men met angst en beven naar de ranglijst. Het bestuur heeft al wel een ingreep uitgevoerd met het ontslag Jürgen Schefczyk. Zijn opvolger Jeroen Burghout moet de ploeg, die vorig seizoen nog meedeed voor de prijzen en aan de vooravond van de competitie daar ook toe in staat werd geacht, naar veiliger oorden zien te leiden.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

Kozakken Boys - VVSB

IJsselmeervogels - Rijnsburgse Boys
CSV Apeldoorn - Eemdijk