Nieuws

FC Lisse kan het nog benauwd krijgen

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

13 april 2018

De competitie draait langzaam maar zeker de bocht om naar een beslissende fase, zowel boven aan de ranglijsten als in de lagere regionen. Zo verloor FC Lisse van zijn laatste zes wedstrijden er vijf. Krijgen de Lissenaren die spiraal niet omgebogen dan kunnen ze het nog benauwd gaan krijgen. De afstand tot de p/d zone bedraagt nog maar vier punten, met de kanttekening dat Robbert de Ruiter cs nog wel een inhaalwedstrijd (thuis tegen De Treffers) tegoed heeft.


Een voetballeven zonder zorgen is bijna ondenkbaar, maar de feiten spreken wel voor zich. Tegen de collega-zaterdagclubs scoort FC Lisse dit seizoen laag. In uitwedstrijden zag De Ruiter zijn elftal alleen tegen Jong Sparta (3-4), TEC (0-2) en De Dijk (0-3) de volle winst pakken. Uit de thuiswedstrijden komt een iets gunstiger beeld naar voren, waarbij de driepunters tegen Kozakken Boys (1-0) en GVVV (2-0) de absolute krenten in de pap waren. Verder pakte FC Lisse in eigen huis de volle winst op AFC (2-0), TEC (3-2), De Dijk (3-0) en Achilles '29 (3-0). Belangrijk is of Martin van Eeuwijk mee kan doen. De Lisse-coryfee ging in het duel met De Dijk (17 maart j.l.) voortijdig naar de kant en deed in de laatste twee duels (beide verloren) niet mee.

 

Eerder dit seizoen won Barendrecht met 3-0 van FC Lisse, maar hier gaat de bal nog net naast het Lisser doel.  
Foto: Cees Bakker

 

Tegenstander Barendrecht heeft ook zo'n bepalende speler in het team. Joey Jongman voert al jaren de regie op het middenveld en heeft inmiddels voor volgend seizoen een contract bij Katwijk in zijn zak. Het spel van Barendrecht zou degelijk kunnen heten, om niet te spreken van oerdegelijk. Dat begint achterin door weinig kansen weg te geven. In de serie van zeven ongeslagen duels op rij incasseerde de ploeg van Adri Poldervaart slechts vijf tegentreffers met daartegenover vijftien goals aan de voorkant. Vast als een huis dus en lonkend naar plaats drie op de ranglijst van de Tweede divisie. Sinds de invoering van de topklasse (2010) hebben beide clubs elkaar dertien keer ontmoet. Barendrecht won acht keer, FC Lisse trok vier maal aan het langste eind. Voor wat dat waard is uiteraard in de aanloop naar de komende wedstrijd.

 

Spakenburg liet tegen Jong FC Twente (2-0 nederlaag) zijn beurt voorbijgaan, maar mocht van geluk spreken dat nummer twee Quick Boys iets soortgelijks uithaalde (0-2 verliezen van Jong FC Groningen). En dus kon de koploper van de Derde divisie blijven wijzen op de vijf punten voorsprong in de race om de titel. Aan John de Wolf de taak om de grootste fratsen uit zijn ploeg te halen, want het valt niet te verwachten dat de concurrentie, en dan met name Quick Boys, ook automatisch fouten blijft maken. En dan hebben de topclubs van nu de meevaller dat Scheveningen dit seizoen in de beginfase van de competitie met vallen en opstaan kampte. Op dit moment staat er op de ploeg van John Blok bijna geen maat (twaalf overwinningen in de laatste dertien duels).

 

Op bezoek aan de Westmaat komt DOVO, dat doordeweeks de inhaalwedstrijd bij Jong FC Twente winnend afsloot (0-1). Daardoor kan de ploeg van Gert Kruys nu zonder zorgen de competitie uitspelen en leveren de Veenendaalers daarmee een prima prestatie. DOVO heeft dit seizoen wel de gewoonte ontwikkeld om overwinningen met een vaste regelmaat af te wisselen met mindere resultaten. Een vaste positie in de middenmoot is daarvan een logische uitkomst.

 

In de kelder van Derde divisie heeft ACV niet veel opties meer over. Wat nog haalbaar lijkt, is een p/d plek. Maar de concurrentie zit ook niet stil en ONS Sneek staat nu nog boven de beruchte strepen maar moet ook knokken tegen degradatie. Even terug in de historie. In 2006 had de Asser club de helpende hand van ONS Sneek nodig om zich veilig te spelen. De Friezen hielden tegen ACV toen tot twee keer toe hun benen stil met het oog op de naderende strijd om het landskampioenschap. Twee jaar later was sparen er niet meer bij. ONS Sneek ging onder leiding van Fred de Boer (nu hoofdtrainer van ACV) nog vol voor een periodetitel. Met 3-3 in Assen haalde ONS de beoogde prijs, ACV in de ellende van degradatie (naar de eerste klasse) achterlatend. En ook deze keer komt Oranje Nassau Sneek niet naar Assen om geschenken te brengen. De ranglijst spreekt duidelijke taal wat dat betreft.

 

Deen van Embricqs (Eemdijk) zet hoog in bij Ajax-doelman Stephan Veenboer. Eemdijk en Ajax maakten er twee maanden terug een spektakelstuk van. Eemdijk won met 4-3.
Foto: Orange Pictures

 

In de hoofdklasse B staat Ajax voor de opdracht om de titelstrijd een tweede leven te geven. De Amsterdammers (evenals SC Genemuiden) hikken tegen vijf punten achterstand aan maar dan is een thuiswedstrijd tegen koploper Eemdijk de mogelijkheid bij uitstek om de spanning weer terug op te voeren. De 'Diekers' kunnen een soort vrijheid voelen. Zij hoeven niet per se, de achtervolgers moeten. Het duurde wel even voor Eemdijk boven kwam drijven, maar nu de ploeg er eenmaal staat lijkt het allemaal nog soepeler te gaan lopen. Zestien goals in de laatste drie wedstrijden is geen kinderachtige productie. Met het probleem (voor de tegenstanders) dat er niet één specifieke topscorer is aan te wijzen. Maikel de Harder gaat  voorop (dertien treffers) maar er zijn er meer die een goaltje weten mee te pikken. Eerder dit seizoen liep Eemdijk constant achter de feiten aan tegen Ajax, totdat David van de Groep twee minuten voor tijd de 'groenen' aan een beslissende 4-3 voorsprong hielp.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

FC Lisse - Barendrecht

Spakenburg - DOVO

ACV - ONS Sneek

Ajax - Eemdijk