Nieuws

Het moet anders met die belofteteams

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

12 juni 2018

Op donderdag 7 juni vond in Zeist een buitengewone bondsvergadering plaats. Op de agenda stond de aanpassing van de voetbalpiramide en toch ook weer niet. Omdat de BVO's dwarsliggen over degradatieregelingen, is het besluit over dat deel van het nieuwe plan opgeschort. Amateurclubs weten als gevolg daarvan nog steeds niet waar ze aan toe zijn, mochten zij ooit willen respectievelijk moeten promoveren naar de Eerste divisie.

 

Het blijft dus voorlopig schimmig waar het gaat om zaken als licentie-eisen, speeldagen, aanvangstijden, al zegt de KNVB met nadruk zwaar rekening te gaan houden met de wensen van clubs. De directie van de KNVB putte zich na de bondsvergadering ook uit in reacties dat er wel weer belangrijke stappen waren gezet. Maar juist niet op de onderdelen waar de amateurclubs nu toch zo langzamerhand wel duidelijkheid over willen hebben. Maar de BVO's blijven de dienst uitmaken in voetballand kennelijk, kunnen in ieder geval de boel weer danig vertragen. Als tussenoplossing is voor de komende twee seizoenen promotie-degradatie tussen Tweede en Eerste divisie bevroren.

 

De Jong BVO's zullen zich komend seizoen moeten richten naar de nieuwe regels over welke spelers wel en niet mogen worden opgesteld.
Foto: Orange Pictures

 

Wel zijn voor komend seizoen de spelregels voor de belofteteams aangepast, waarmee de KNVB tegemoet komt aan de wensen van amateurclubs die met recht klaagden over competitievervalsing. De nieuwe spelregels op een rij:

 

 • Beloftenteams bestaan uit alleen spelers die in het betreffende seizoen 23 jaar of jonger zijn.
   
 • Er wordt geen dispensatie verleend.
   
 • Spelers die in het seizoen 18, 19, 20 jaar worden, mogen uitkomen in het eerste elftal. Na achttien keer te zijn uitgekomen in bindende wedstrijden van het eerste elftal, mogen ze niet meer uitkomen in het beloftenteam.
   
 • Spelers die in het seizoen 21 of 22 jaar worden, mogen zeven keer bij bindende wedstrijden van het eerste elftal in de basiself staan en/of 45 minuten meespelen. Daarna mogen ze niet meer uitkomen in het beloftenteam.
   
 • Voor doelmannen wordt een uitzondering gemaakt. Als zij in het seizoen 21 of 22 jaar worden, mogen ze achttien keer uitkomen in bindende wedstrijden van het eerste elftal. Daarna mogen ze niet meer uitkomen in het beloftenteam.

 

De verdeling van de belofteams over de verschillende klassen ziet er komend seizoen als volgt uit:

 

Eerste divisie Jong Ajax, Jong PSV, Jong AZ, Jong FC Utrecht
Tweede divisie Jong Sparta, Jong Vitesse, Jong Almere City FC
Derde divivie za Jong FC Groningen, Jong FC Volendam
Derde divisie zo geen (Jong Vitesse kampioen, Jong De Graafschap degradant)
Hoofdklasse za Jong FC Den Bosch
Hoofdklasse zo Jong De Graafschap

 

Door het opheffen van Jong FC Twente kwam een extra plek vrij in de Derde divisie zaterdag en als gevolg daarvan ook in de hoofdklasse zaterdag. Maar omdat Magreb '90, degradant Derde divisie zaterdag, terugkeert naar de 'zondag' - die toezegging heeft de Utrechtse club gekregen van de KNVB - kwam er een club teveel in de hoofdklasse zondag. Dat heeft de KNVB opgelost door Jong FC Den Bosch over te hevelen naar de hoofdklasse zaterdag.

 

Voor het seizoen 2019-20 heeft de voetbalbond met de belofteteams de volgende opzet afgekondigd:

 

Eerste divisie 4 Jong BVO's
Tweede divisie 2 Jong BVO's
Derde divivie za 2 Jong BVO's
Derde divisie zo 2 Jong BVO's

 

De Jong BVO's zullen in deze opzet dus verdwijnen uit de hoofdklassen. Maar hoe de KNVB dat dan regelt, blijft boven de markt hangen. Er is per slot van rekening ook nog het fenomeen competitie, waarin clubs op basis van resultaten kunnen promoveren of degraderen, noem het natuurlijk verloop.

 

Naast de geïntegreerde competities moet dan ook een aparte beloftencompetitie draaien, onder de vlag van de Derde divisie.