Nieuws

SC Feyenoord dicteert Spijkenisse

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

2 september 2018

SPIJKENISSE - De eerste competitieronde in de hoofdklasse A bracht in Spijkenisse direct al twee gedoodverfde titelkandidaten tegenover elkaar in het strijdperk. In de tweede helft van het vorige sezoen, nog voordat de degradatie uit de Derde divisie een feit werd, deed Spijkenisse van zich spreken door grote namen aan te trekken.

 

Om er een paar te noemen, verdediger Anthony Bentem van Quick Boys, middenvelder Ruperto Dorothea (teruggekeerd van Noordwijk) en de topaanvallers Peter de Lange en Kees Tol van respectievelijk ASWH en Spakenburg. Dit alles met de doelstelling om een stabiele Derde divisionist te blijven, wat na de degradatie werd bijgesteld tot het doel om in één seizoen weer terug te keren in de Derde divisie, om het even of dat nu via de titel of de nacompetitie zou gaan.

 

SC Feyenoord deed voorafgaand aan het nieuwe seizoen qua ambities slechts in geringe mate onder voor Spijkenisse. Weinig promovendi durven zich zoals de Rotterdammers te richten op een plaats bij de eerste vijf of het behalen van een periodetitel te permitteren. In de opmars naar de top van het amateurvoetbal is men in Rotterdam-Zuid dankzij vier promoties in de afgelopen vijf seizoenen echter wel aan succes gewend geraakt. Om het succes te bestendigen en liever nog verder uit te bouwen, haalde ook Feyenoord enkele sterkhouders van buiten, zoals verdediger Jerry Tieleman van ASWH en spits Ricardo Merrelaar van Zwaluwen. Pikante bijkomstigheid voor de openingswedstrijd was dat aanvaller Serginho van Axel-Dongen zijn club Spijkenisse verruilde voor Feyenoord.

 

Yassine Hamdani weet Tim Schoonheijm in zijn rug.

 

Spijkenisse-trainer Peter Wubben bracht in zijn basisopstelling vijf van de nieuwkomers aan de aftrap. Naast Bentem, De Lange en Tol mochten linksback Demi Gosepa en doelman Mustafa Amezrine hun opwachting maken. Dorothea kwam nog niet in de plannen van Wubben voor, omdat hij wegens meniscusklachten vooralsnog niet inzetbaar is. Wat de 'eigen' spelers betreft was de basisplaats voor de 19-jarige Jesse Luykx het opvallendst. In het centrale duo achterin had hij, met de ervaring van Bentem naast zich, voldoende zekerheid om hem de klus toe te vertrouwen.

 

In de openingsfase opereerden de groenwitten onwennig. Het leek alsof er nog maar weinig vaste patronen waren ingeslepen, en dat over alle linies. Zo vielen er in de communicatie tussen doelman Amezrine en zijn verdediging af en toe gaten. De opbouw via onder andere Felino Jardim kreeg maar zelden het juiste vervolg, omdat het maar niet lukte om De Lange en vooral Tol van bruikbare ballen te voorzien. Toen het eindelijk wel lukte, feitelijk voor de eerste keer in de wedstrijd, waren er al vijfentwintig minuten verspeeld. Van achterenuit aangespeeld op rechts had Marvin van der Pluijm prima oog voor de in het midden vrij opkomende De Lange. De aanvaller schatte het vrije schootsveld op de juiste waarde, want hij bood doelman Rick van der Burg geen kans om nog te verhinderen dat de 1-0 op het scorebord verscheen.

 

Dat Spijkenisse niet vloeiend draaide, had verder alles te maken met het energieke verzet dat de Feyenoorders boden. De achterstand bracht daarin geen enkele verandering, zag Feyenoord-coach Raymond Frehe: "Zo moest het ook zijn want niet in paniek raken, dat was ons motto. Vooraf en in de rust heb ik ze gezegd dat ze gewoon hun ding moesten doen." Op slag van rust betaalde de onverstoorbaarheid zich uit, toen nota bene Serginho van Axel-Dongen tegen zijn oude club optimaal profiteerde van aarzelend optreden van de Spijkenisser verdediging. De gelijkmaker had voor Wubben niet op een slechter moment kunnen komen: "Na een niet sprankelende maar wel voldoende eerste helft met 1-0 gaan rusten is heel anders dan zoals we nu in de kleedkamer zaten, met het chagrijn van de gelijkmaker."

 

Raymond Frehe toverde bij aanvang van de tweede helft een prijswinnend konijn uit de hoge hoed, in de persoon van Quincy Oosterom die hij als wissel voor Sandin Avdic op het middenveld posteerde. Oosterom liet al binnen een paar minuten zien dat hij weet hoe het spel te verdelen. "Quincy raakte donderdag op de training aan zijn lies geblesseerd", zo verklaarde Frehe na afloop dat hij niet met Oosterom in de basis begon. "We wilden er verantwoord mee omgaan en niet het risico nemen van een hele wedstrijd met die blessure, want vanmiddag stond er immers nog geen kampioenschap of beker op het spel."

 

Serginho van Axel-Dongen zet druk op David Gosepa.

 

Spijkenisse had er zichtbaar moeite mee dat Feyenoord dwingender ging spelen en nadrukkelijker de aanval zocht. Veel aanvallen verliepen via Oosterom, of naar links waar Junior Obiku onvermoeibaar zwoegde met dribbels, of naar rechts om Van Axel-Dongen in stelling te brengen. Beiden bezorgden hun directe opponenten handenvol werk. De tweede verdedigende misser van Spijkenisse in het duel, opnieuw in de vorm van niet adequaat wegwerken, gaf Obiku de gelegenheid om Tim Schoonheijm de 1-2 te laten aantekenen. De tweede helft was nog maar net op gang en dus had Spijkenisse nog zeeën van tijd om zich te herpakken, maar daar was het de wedstrijd niet meer naar. Feyenoord dicteerde het tempo en Spijkenisse brak nog sporadisch uit. Bij één van die pogingen van de thuisploeg miste De Lange overigens wel een enorme schotkans door met links ver boven het doel te richten.

 

Een aanvallende wissel van Wubben, Rephendry Amsterdam voor Peter Luykx, luidde in de allerlaatste fase zowaar nog een succesvol slotoffensief in. Nadat Van der Burg een verwoestend schot van invaller Jazzy Adams ternauwernood wist te keren, zorgde uitgerekend Amsterdam zelf er uit een scrimmage voor dat Spijkenisse op de valreep alsnog een punt overhield aan de seizoensopening.

 

In de allerlaatste minuten hield eerst Amezrine met een reflex Van Axel-Dongen van de winnende Rotterdamse treffer af, waarna Adams met een omhaal nog bijna de thuisploeg de winst leek te schenken. Het bleef ondanks de enerverende slotfase bij 2-2, een puntenverdeling die gelet op de aspiraties en kwaliteiten van beide ploegen niet onlogisch te noemen was.

 

Scoreverloop en wedstrijdbeeld zorgden echter voor een verschillende beleving in de twee kampen. Waar Wubben met enige aarzeling beaamde dat Spijkenisse een punt gewonnen had, liet de reactie van Frehe niets aan duidelijkheid te wensen over: "Feyenoord heeft twee punten verloren. Zeker in de tweede helft hadden wij het beste van het spel. Ik kan best leven met 2-2, maar vind tegelijk dat wij drie punten hadden verdiend. Met de 2-1 voorsprong zijn wij geen moment gaan leunen. Onze wissels waren niet verdedigend. Wat het spel van mijn ploeg betreft, naar mijn smaak hebben ze de 3-4-3 speelwijze uitstekend ingevuld. De voor ons enigszins afwijken tactiek had alles te maken met het feit dat we Quincy Oosterom, Lucas van Oeveren (beiden geblesseerd, red.) en Shabir Isoufi nog niet konden inzetten."

 

Junior Obiku draait weg van Sander Barragan.

 

Wubben had zijn team twee verschillende helften zien spelen: "Voor de rust was de opbouw in orde, ons spel in die fase geeft vertrouwen voor de toekomst. Wat we vervolgens in de tweede helft lieten zien was niet best, het was veel te onrustig, te slordig ook. Te vaak werd dan maar naar de lange bal gegrepen. Verdedigend gaven we niet veel weg, maar de twee tegendoelpunten kwamen wel uit verdedigende fouten. Dat moet er echt uit. Soms moet je nu eenmaal een bal gewoon loeihard wegschieten zonder fraai op te bouwen. Vorig seizoen gingen wij juist door dat soort spel te vaak onderuit. Al met al ben ik over de verdediging toch wel tevreden, terwijl ik over de aanval ontevreden ben. Waar Peter de Lange zich door zijn spel toch altijd wel laat gelden, was Kees Tol totaal onzichtbaar. In mijn ogen komt dat mede omdat hij absoluut nauwelijks of geen ballen kreeg aangespeeld waar zijn type voetballer iets mee kan. De eindpass was nooit goed."

 

De boeiende kraker in Spijkenisse maakte duidelijk dat er bij de thuisploeg nog flink werk aan de winkel is om de bovengemiddeld goede individuele spelers als geolied team te laten draaien. SC Feyenoord lijkt wat dat betreft beter uit de voorbereiding te zijn gekomen.

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures