Nieuws

Katwijk en Kozakken Boys op oorlogspad

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

2 september 2018

KATWIJK - De ontmoeting op sportpark De Krom tussen Katwijk en Kozakken Boys stond te boek als een kraker. Twee clubs die elkaar vorig seizoen tot en met de laatste wedstrijd dwars hebben gezeten om de titel. Dit keer was het heel anders. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het werd geen topper, maar een duel van tobben.

 

En niet zo'n beetje ook, want er viel totaal niets te genieten in deze van beide zijden irritant gespeelde wedstrijd die in 1-1 eindigde. Een uitslag die de juiste krachtsverhoudingen in het veld uiteindelijk wel goed weergaf, temeer omdat Katwijk bijna een klein half uur voor het einde van de wedstrijd met tien man verder moest, omdat Robbert Susan een rode kaart had gekregen na het vermeend slaan van Ton Cornelissen, assistent-trainer van Kozakken Boys. De botsing tussen Susan en Cornelissen ontaarde in een fanatieke en stevige vechtpartij. Beelden wezen echter uit dat Cornelissen de aanstichter van de knokpartij was en niet Susan (red.).

 

Dit was één van de incidenten die de wedstrijd tot een draak van een ontmoeting maakte. Want al eerder had het zomaar kunnen gebeuren dat het duel uit de hand was gelopen. Arbiter De Brito Roque dacht dat hij een 'goede-doelen-wedstrijd' aan het fluiten was en liet veel te veel toe, met alle gevolgen vandien.

 

Het gaat even helemaal mis tussen spelers van Katwijk en de technische staf van Kozakken Boys. Robbert Susan en Ton Cornelissen nemen elkaar in een soort van wurgggreep.

 

Tientallen supporters en toeschouwers waren voor niets naar De Krom gekomen. De autoriteiten hadden het duel tot risicowedstrijd gebombardeerd, Dat betekende dat je zonder een vooraf gekocht kaartje niet het sportpark op kwam. Supporters uit Werkendam moesten in het bezit zijn van een combikaart. Dat kwam Katwijk duur te staan. In plaats van de bij uitwedstrijden gebruikelijke 300 belangstellenden uit Werkendam bezochten nu maar 80 supporters het duel die het aanzien nauwelijks waard was.

 

Kozakken Boys trainer Jasper de Muijnck, gezicht op onweer, veroordeelde het gevoerde beleid: "Als dit vaker gaat voorkomen, is dit het begin van het einde van het amateurvoetbal. Belachelijk gewoon om zo'n maatregel af te kondigen. Het is de doodsteek voor het amateurvoetbal dat het al moeilijk genoeg heeft. Wij gaan normaal met een paar honderd supporters naar een uitwedstrijd toe en vandaag was dat amper een handjevol. Hier moet snel een einde aan komen."

 

Ondanks aankodigingen op de clubwebsites melden zich toch belangstellenden aan de kassa. Zij kwamen al snel tot de ontdekking dat een kaartje kopen niet mogelijk was. "Ik wist hier niks van," reageerde een toeschouwer. "Hadden ze dit niet eerder kunnen melden?" De man droop boos af en stapte op zijn fiets op weg naar huis. Het meeste commentaar liet zich nauwelijks in woorden vangen.

 

Zelden is een wedstrijd tussen twee zaterdagclubs als risicowedstrijd bestempeld. Katwijk schoot er in ieder geval financieel weinig mee op. Tips van de Rotterdamse en Dordrechtse politie waren voldoende om de zaak op scherp te zetten. Tenslotte waren nog geen tweeduizend toeschouwers aanwezig om een wedstrijd te bekijken tussen de twee grootmachten, met als inzet wie er dit seizoen weer hoge ogen zou gaan gooien. Vlak voor arbiter De Brito Roque het beginsignaal gaf, ontrolden de Katwijkers supporters nog een levensgroot spandoek met de tekst: 'Het bestuur sloopt onze clubcultuur'. Met deze boodschap aan alle aanwezigen op De Krom, kon het 'spektakelstuk' beginnen.

 

Charlton Vicento zet Kozakken Boys op een 0-1 voorsprong.

 

Het werd zonder te overdrijven een wedstrijd die van weerskanten barstensvol fouten zat. Vooral de passing was om te huilen. De meeste ballen kwamen in het circus van de lach terecht en bereikten spaarzaam een medespeler. Ook verdedigend lieten beide partijen nogal eens een steekje vallen. Niet zo vreemd, want bij Katwijk waren onder meer Michel van Dam, Mike van den Ban, Bennie van Noord, Ricardo Kieboom en Raoul Essenboom geblesseerd. Zie daar maar eens goede vervangers voor te vinden in een wedstrijd die op het scherpst van de snede moest worden gespeeld.

 

Aanvallend liep het bij Katwijk ook al niet zo gesmeerd en hadden Marciano Mengerink, Jordy Hilterman en vooral Norair Mamedov, die geen deuk in een pakje boter schopte, de grootse moeite om het doel van Kozakken Boys te vinden. Kansen kwamen er dan ook nauwelijks. Aan de andere kant was het niet veel beter, al kreeg Ahmed el Azzouti al in de eerste minuut een prima mogelijkheid om de score te openen. Hij miste hopeloos en protesteerde voor een niet gegeven handsbal in de zestienmeter.

 

Opvallend was vooral dat beide partijen de omschakeling niet goed onder controle hadden. "De acties duurden te lang. Dat is funest", was wat coach De Muijnck constateerde. Was Kozakken Boys optisch wat beter, veel kansen kregen de Werkendammers niet. De wedstrijd bleef matig van niveau, maar zat wel vol geniepige overtredingen, klappen in het gezicht, op de hielen trappen. Daardoor kwam het duel onder spanning te staan, maar de scheidsrechter liet het gebeuren. De Brito Roque hield de gele kaarten op zak en wuifde alles weg bij situaties waarvoor je zonder pardon een kaart had kunnen geven.

 

De 0-0 bij rust was een logische tussenstand en de hoop dat het na de pauze beter zou worden bleek ijdel. Gemene overtredingen bleven komen en de paar kansen die zich voordeden aan beide kanten gingen verloren. Katwijk ontsnapte aan een achterstand toen El Azzouti voor open doel tegen de lat schoot. Enkele minuten later raakten enkele spelers buiten zinnen toen Robbert Susan Ton Cornelissen met elkaar in botsing kwamen. In een kluwen van vechtende spelers besloot De Brito Roque tot een afkoelingsperiode van enkele minuten.

 

Marciano Mengerink, weer belangrijk voor Katwijk met het benutten van een strafschop (1-1), hier in duel met Jeffrey van Nuland.

 

Eenmaal bekoeld - Susan en Cornellissen kregen beiden de rode kaart en mochten niet meer terugkeren - kopte Charlton Vicento de bal achter keeper Mark de Vries na een goede voorzet vanaf rechts: 0-1. In de 77-ste minuut kreeg Katwijk het cadeautje waar de ploeg al zo lang op wachtte. Jordy Hilterman werd 'gevloerd' en de bal ging op stip waar Mengerink wel raad mee wist: 1-1.

 

"Ik betwijfel of het een strafschop was. Hij liet zich wel erg makkelijk vallen. Hij geeft hem, dus het zal wel zo geweest zijn'', reageerde De Muijnck na afloop. Was er dan helemaal geen lichtpuntje? Zeker wel. De beste speler van het veld was zonder meer Bart Sinteur. De 20-jarige verdeiger, die zijn voetbalopleiding heeft genoten bij Feyenoord en FC Utrecht, speelde een gedegen patij en werd tot Man Of The Match uitgeroepen. "Achteraf mogen we heel erg blij zijn met dat ene puntje", vond Sinteur. "Misschien had er meer ingezeten, maar dat was zeker niet verdiend geweest. We hadden het heel erg moeilijk tegen die gasten met veel lopende en diepgaande spelers. Ik moet eerlijk bekennen dat we zeker niet optimaal speelden. En toch kregen we nog kansen om vooral in de laatste fase de wedstrijd in ons voordeel te beslissen. Voor mezelf heb ik lekker gespeeld, maar het kan zeker beter."

 

Was de vechtpartij nog van invloed geweest? Sinteur: "Ik denk het wel. Iedereen is toch even van slag af door zo'n situatie." "Nee", de dreun van Robbert heb ik niet gezien", en daarmee stapte de man van de wedstrijd richting kleedkamer om zijn prijs op te halen. En risicowedstrijd? Rond het veld verliep het allemaal bijzonder rustig en deden zich geen vervelende dingen voor.

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures