Nieuws

Kampioenen onder elkaar

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

7 september 2018

Spakenburg en Katwijk zijn weer herenigd. Het wordt zaterdag tussen die twee een wedstrijd van kampioenen onder elkaar. Katwijk bleef afgelopen seizoen iedereen de baas in de Tweede divisie en Spakenburg eiste de titel op in de Derde divisie en daarmee heroverden de 'blauwen' hun verloren terrein van het jaar daarvoor.

Met de promotie van Spakenburg staat dit seizoen ook de derby met IJsselmeervogels weer op de rol en dat titanenduel houdt de gemoederen al weer helemaal bezig. Half augustus kwamen er al mededelingen hoe aan kaarten te komen voor het duel op 29 september, met vooral ook de klemmende boodschap er snel bij te zijn.

 

Maar zaterdag eerst de strijd tussen blauw en oranje. In het seizoen 1989-90 ontmoetten de twee clubs elkaar voor het eerst in competitieverband. Katwijk meldde zich dat jaar als 'groentje' op het hoogste niveau, toen eerste klasse. De debutant wist Spakenburg op eigen veld met 1-1 te weerstaan, maar zag de thuiswedstrijd met 1-4 verloren gaan. In 2000 stonden de beide clubs weer tegenover elkaar, maar nu in de strijd om de landstitel. Spakenburg won één van de vier duels, de thuiswedstrijd tegen Katwijk (3-0). De Katwijkers pakten hun derde landskampioenschap door op eigen veld met 2-1 van Spakenburg te winnen en ook Urk (3-4 en 3-0) twee keer te kloppen.

 

5 maart 2016: 
Voor het eerst weet Katwijk op de Westmaat te winnen van Spakenburg, 2-6.
Foto: Orange Pictures

 

In de reguliere competitie van 2004-05 won Katwijk thuis wel van Spakenburg (2-0) maar was er op de Westmaat opnieuw geen eer weggelegd (3-0 nederlaag). En zo ging het nog wel een tijdje door later in de topklasse. Zo kon Katwijk in 2013 in het hol van de blauwe leeuw kampioen worden, maar de Katukkers, die later wel de titel opeisten, kregen op dat moment een 4-1 nederlaag door de strot geduwd. Pas op 5 maart 2016 liep Katwijk bij Spakenburg dan eindelijk met een overwinning op zak van het veld. De 'blauwen' eindigden de ongelijke strijd met negen man (twee rode kaarten) en Katwijk pakte intussen stevig (2-6) uit. Het jaar daarop was Katwijk voor het eerst in beide competitiewedstrijden te sterk voor Spakenburg (1-0 en 1-2). Het was een rampjaar voor Spakenburg dat als herkanser van de Tweede divisie alsnog sneuvelde in de nacompetitie.

 

Maar kampioenen komen elkaar altijd wel weer een keer tegen. Beide ploegen zijn zo vroeg in het seizoen al niet meer schadevrij. Katwijk deelde op de tweede speeldag de winst met Kozakken Boys (1-1) en Spakenburg kwam zelfs met lege handen terug van zijn bezoek aan AFC (1-0). Tijd voor beterschap dus. Aan beide zijden ontbreekt een sterkhouder. Philip Ties (Spakenburg) brak tegen AFC zijn sleutelbeen en Robbert Susan (Katwijk) is geschorst vanwege zijn rode kaart tegen Kozakken Boys.

 

Spakenburg kreeg de schaal van de Derde divisie uitgereikt maar Scheveningen volgde de kampioen naar de Tweede divisie via de nacompetitie. De Houtrusters maakten ruw kennis met scherpere wetten (1-3 nederlaag tegen IJsselmeervogels), maar toonden zich in de daaropvolgende uitwedstrijd tegen HHC Hardenberg al een stuk beter thuis in de nieuwe omgeving (0-1). De ploeg van John Blok ontvangt GVVV. Na twee duels staan de Veenendalers nog met lege handen. Niek Oosterlee heeft zijn team nogal wat individuele fouten zien maken en die eindigen op het niveau van de Tweede divisie maar al te vaak in tegentreffers. Het valt niet zo moeilijk in te schatten dat ontevredenheid zal overheersen in het GVVV-kamp. De ambities liggen simpelweg hoger dan voetballen in de kelder van de Tweede divisie.

 

De selectie van DUNO Doorwerth
Foto: DUNO Doorwerth

 

DUNO D. beleefde in en tegen Buitenpost een bijzonder debuut. Bij rust een 2-0 achterstand maar op het wedstrijdformulier kwam een 2-5 overwinning te staan voor de Doorwerthers. De ploeg van Lodewijk de Kruif had zich geen mooiere start in de hoofdklasse kunnen bedenken. Die drie punten pikken ze niet meer af. Handhaven zal het doel zijn voor de club die sinds 2013 (vierde klasse toen) een krachtige opmars heeft doorgemaakt en voor het eerst uitkomt in de hoofdklasse. Tegenstander Flevo Boys is sinds de invoering van de hoofdklasse (1996) daar bijna standaard terug te vinden geweest. In 2010 kwalificeerde de club uit Emmeloord zich zelfs voor de nieuwe topklasse, maar dat avontuur duurde slechts één seizoen. Flevo Boys degradeerde twee keer uit de hoofdklasse, in 2004 en 2017, maar keerde - ook standaard - na een jaar al weer terug op het gebruikelijke niveau. In de openingswedstrijd van het seizoen pakte de ploeg van Kevin Waalderbos tegen Staphorst, een oude bekende, zijn eerste punt (1-1).

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B
 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

Spakenburg - Katwijk
Scheveningen - GVVV
DUON D. - Flevo Boys