Nieuws

Scheveningen wil meer dan pretseizoen

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

9 september 2018

DEN HAAG - Aan alles op Houtrust was merkbaar dat de promotie naar de Tweede divisie voor Scheveningen nog altijd als een cadeau voelt. Het is de kers op de taart waarmee 'mister Scheveningen' John Blok en zijn selectie het lustrumseizoen luister mogen bijzetten. In 2019 staat immers de viering van het 100-jarig bestaan van de club op het programma.

 

Ervan genieten en je proberen te handhaven, veel anders luidde de clubdoelstelling niet, met daarbij nadruk op het genieten. De seizoensopening met eerst een thuisnederlaag tegen IJsselmeervogels, gevolgd door een knappe uitzege bij HHC Hardenberg, voldeed alvast helemaal aan de verwachtingen.

 

Hoe anders is de stemming bij GVVV. Na uitgeschakeld te zijn in de beker en daarna de eerste twee competitiewedstrijden te verliezen, hing er onmiskenbaar een zorgelijke stemming in en rond het Veenendaalse kamp. Spreken van een crisis zou zo vroeg in het seizoen voorbarig zijn, maar dat er alarmbelletjes rinkelen moge duidelijk zijn. Trainer Niek Oosterlee maakte zich de afgelopen weken soms knap boos over het opzichtig niet op gang komen van het al jaren in min of meer vaste samenstelling spelende team.

 

Danny de Leeuw maakt zich los van Kevin Gomez Nieto.

 

Dat er in het tweede deel van de thuiswedstrijd vorige week tegen Jong Sparta alsnog iets van schwung op de mat werd gelegd, bood een sprankje hoop op herstel. Maar Oosterlee zal daarbij nog niet vergeten hoe zijn team door individuele fouten liefst vier tegentreffers toestond, hetgeen het behalen van de eerste punten onvermijdelijk tot een kansloze missie maakte. Het lag dan ook voor de hand dat het basiselftal voor de wedstrijd op Houtrust niet hetzelfde zou zijn als dat van vorige week. Oosterlee bleek op drie posities te hebben ingegrepen, want ten koste van Laurens van der Voort, Robin Mulder en Sherwin Grot stonden nu Wilco den Hartog, Danny de Leeuw en Simon Brouwer aan de aftrap.

 

In de openingsfase was er van nieuw elan echter nog geen sprake. De Veenendaalse blauwen lieten zich al snel terugdringen door de thuisploeg, overigens zonder daarbij echt in het nauw te geraken. Op één moment na, toen de een wedstrijd lang in ijver en acties uitblinkende Brandon Robinsom in de draai de lat boven doelman Johan Jansen teisterde. De status quo in het veld daarna deed meer aan een schaakspel dan aan een voetbalgevecht denken. GVVV slaagde er werkelijk geen moment in om gevaar te stichten in het doelgebied van Sven Wolfsheimer. Een halfuur onderweg slopen er wat onzorgvuldigheidjes in de passing van Scheveningen, voorlopig nog zonder gevolgen.

 

Maar in de éénendertigste minuut belandde een mislukte breedtepass pardoes voor de voeten van linksback Taoufik Adnane, die geen moment aarzelde toen hij het volkomen vrije schootsveld voor zich zag. Zijn loepzuivere schot van zeker dertig meter liet Wolfsheimer absoluut kansloos. GVVV kwam daarmee op voorsprong zonder nog maar één uitgespeelde aanval te hebben afgeleverd. "Ik ben altijd op zoek naar schotmogelijkheden" legde Adnane na afloop uit. "Dit was zo'n mogelijkheid. Ik zag de keeper wat ver voor zijn doel staan, dus ik besloot te schieten. Ik heb wel vaker zo gescoord, maar dit was beslist één van mijn mooiste goals."

 

Scheveningen raakte door de achterstand van slag, zo zag John Blok met lede ogen aan: "In het eerste halfuur liep het prima. We kregen kansen en voetbalden overtuigend. Helemaal niets aan de hand voor ons. Door een eigen fout op het middenveld kwamen we op achterstand en daarna zag ik dat we ons spel niet konden vasthouden. Fouten die niet gemaakt mogen worden werden toch gemaakt, GVVV kreeg meerdere scoringskansen daardoor."

 

Gio van Ree (links) en Martin van Eck vechten het uit in de lucht.

 

Hoewel Blok de rust gebruikte om zijn nieuwste aanwinst Joël Donald (overgekomen van FC Groningen) in te passen, ging de tweede helft op exact dezelfde wijze verder als hoe het eerste bedrijf eindigde. Jeremy de Graaf miste voor GVVV direct een dot van een kans door te slap in te tikken. Scheveningen knokte zich daarna toch weer naar een soort van evenwicht, wat pas echt gestalte kreeg toen de jonge Kevin Pérez Kraaijeveld (gekomen van het Spaanse CD Tenerife) zijn plek in de verdediging afstond aan de ervaren Samir el Moussaoui. De verdediger is terugkomend van een knieblessure nog niet inzetbaar voor een hele wedstrijd, maar zijn entree scheelde een slok op een borrel. El Moussaoui trok waar mogelijk mee ten aanval en zorgde sowieso voor meer rust achterin.

 

Er kwamen kansen voor Tim Peters en Barry Rog, maar scherpte ontbrak ten ene male. De spitspositie is duidelijk nog een zoekplaatje voor John Blok. De nummer negen Tim Peters gaf er blijk van veel met de opbouw en vanaf de vleugels bezig te willen zijn. Vaste nummer tien Mehmet Aldogan is geblesseerd. Of Joël Donald de juiste man op de spitspositie is moet even worden afgewacht, in ieder geval gaf de ene wedstrijdhelft tegen GVVV daarover nog geen uitsluitsel. Brandon Robinson maakte aanvallend de beste indruk, maar een echte spits is hij niet.

 

Zes minuten voor tijd kreeg de thuisploeg toch nog loon naar werken. Scheidsrechter Ruperti wees gedecideerd naar de stip toen Wilco de Hartog in het doelgebied van GVVV de bal met zijn arm beroerde. Hands, oordeelde de arbiter. In het veld werd niet geprotesteerd, dus het feit leek duidelijk. Naderhand sprak Oosterlee nog wel van een ongelukkige situatie, maar echt goed had hij het niet kunnen constateren. Hoe het ook zij, Tim Peters kweet zich onberispelijk van zijn taak. "Erop en erover", klonk het daarna onder aanvoering van de weer als vanouds luidruchtige Scheveningensupporter Peukie. Het zou zover niet komen. De groenwitten vonden geen opening meer en het was juist GVVV dat in de laatste minuten nog het verst in het vijandelijke kamp doordrong.

 

Goudhaantje van de middag, Adnane, noemde als opsteker dat zijn team van de hatelijke nul af was, maar zowel hij als zijn coach erkenden dat de winst zo dichtbij was geweest. Waardoor het ene punt toch zuur aanvoelde. Oosterlee: "Als je vraagt of ik progressie zag vandaag, dat weet ik dat nog niet. We hebben niet gewonnen, terwijl we wel de mogelijkheid hadden. Scoren we de 2-0 dan heb je de drie punten binnen. Nu bouwden we de boost van de 1-0 niet uit, waardoor er opnieuw onzekerheid in de ploeg sloop. Het ontbreekt ons aan vertrouwen, dat is het probleem. Een wedstrijdverloop als vandaag is daarbij inherent aan onze situatie. De portie geluk om de voorsprong vast te houden was ons niet gegeven. Het enige dat ons helpt is overwinnen. Daarmee groeit het vertrouwen in eigen kunnen weer, en in de kracht van het team. Ik bracht in de tweede helft met Soufiane Laghmouchi voor Jeremy de Graaf meer balvastheid in de aanval, maar effect bleef uit. Hoe je het ook wendt of keert, vertrouwen is waar het ons nu aan ontbreekt."

 

Jeremy de Graaf wil met een kapbeweging Samir el Moussaoui passeren.

 

Blok stelde tevreden vast dat Scheveningen met vier punten uit drie wedstrijden, tegen bepaald niet de minste tegenstanders, uitstekend van start is gegaan in de Tweede divisie. "Natuurlijk geeft het moeten toestaan van een puntendeling een dubbel gevoel, maar het is niet anders. Ik zie dingen fout gaan, maar ik zie ondertussen ook een prachtige mix van jonge spelers en ervaring in het veld staan. Voor mij is het leuk om de spelers ook op dit niveau beter te maken, zowel individueel en als team. Er zit beslist potentie in deze groep om verder te ontwikkelen, je zult het nog gaan zien."

 

Zelf zichtbaar genietend van de ambiance, benadrukte Blok dat wat hem betreft de sportieve ambities nog boven de voldoening van het spelen op het hoogste niveau gaat. "Het is geweldig dat het kleine Scheveningen in de Tweede divisie speelt. Kijk bijvoorbeeld naar de ontvangst hier, de trots straalt ervan af. Zoals iedereen bij Scheveningen volt trots meegeniet. Ondertussen wil ik echter straks wel in de Tweede divisie blijven. Ik ga niet zeggen dat we veertig punten halen, het puntenaantal dat volgens mij vorig seizoen voor handhaving nodig was. Maar dat mijn ploeg het in zich heeft daar ben ik van overtuigd."

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures