Nieuws

Spakenburg waagt en wint

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

9 september 2018

BUNSCHOTEN - SPAKENBURG - Niets leek na de eerst helft van de klassieker tussen Spakenburg en Katwijk een zege voor de bezoekers in de weg te staan. De kampioen van vorig seizoen was heer en meester op de Westmaat en stond ook terecht met 0-1 voor. Waar eigenlijk velen geen rekening meer mee hadden gehouden, gebeurde in het tweede bedrijf.

 

Spakenburg toonde ineens veel meer lef en dwong Katwijk steeds verder in de verdediging. De Katwijkers lieten zich op vele vlakken het kaas van het brood eten en moesten uiteindelijk een 2-1 zege aan de Blauwen uit Spakenburg laten. Onbegrijpelijk voor zo'n ervaren en getalenteerd team.

 

Kampioen zijn schept verplichtingen en dat is Katwijk zich terdege bewust. Men kon topschutter Marciano Mengerink behouden en met Joey Jongman (ex-Barendrecht), Jordy Hilterman (ex-Volendam), Bart Sinteur (ex-FC Utrecht) en Norair Mamedov (ex- FC Emmen) is de selectie aardig aangevuld. Helaas voor trainer Jack van den Berg is een flink aantal verdedigers niet ongeschonden uit het vorige seizoen gekomen. Michiel van Dam, Bennie van Noord en Raoul Esseboom zijn voorlopig niet inzetbaar. Daarnaast was aanvoerder Robbert Susan, naar aanleiding van zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Kozakken Boys geschorst. Wel even een gemis aan ervaring. Zij zijn ook spelers die als het team het moeilijk heeft iets extra's kunnen brengen. Dat laatste zou Katwijk vooral in de tweede helft tegen Spakenburg missen.

 

Jordy Hilterman (9) doet een doelpoging. Kevin Sterling laat het gebeuren.

 

Vooraf aan het duel gaf Van den Berg nog aan dat het niet belangrijk is wie er speelt. "Zolang maar steeds de bal naar de juiste kleur wordt gespeeld, is al het andere in ons spel niet nodig." In de eerste helft kreeg hij ook volkomen gelijk. Zijn team nam na zo'n tien minuten met goed positiespel het heft in handen. Spakenburg, waar Jasper Waalkens net voor het begin van de wedstrijd vervangen moest worden door Jordi Bitter (ex-DTS), toonde weinig initiatief en keek eigenlijk apathisch toe hoe goed Katwijk de bal liet rondgaan. Met Jongman als aangever konden zowel Hilterman als Mengerink steeds vrijgespeeld worden. De Spakenburgse verdediging hield nog lang stand, maar was in de 28-ste minuut toch kansloos. Mamadov zag kans om Mengerink op de juiste wijze aan te spelen en geef deze topspits niet een centimeter ruimte. Die kreeg hij wel en doelman Leon ter Wielen werd in de korte hoek geklopt: 0-1. Daarna verzuimde Katwijk om door te drukken en daar zouden de bezoekers in de tweede helft aardig de prijs voor gaan betalen.

 

Spakenburg-trainer John de Wolf wisselde Bitter in voor de snelle Argjend Selimi (ex-Eemdijk) en liet zijn team ook veel aanvallender en naar voren spelen. "In de eerste helft hadden we veel te veel respect getoond voor deze tegenstander. Geen overtuiging en geen flair. Gelukkig heeft het team zich na de pauze herpakt en aangetoond dat we voldoende kwaliteit in huis hebben om een ploeg als Katwijk te verslaan." Hij kreeg daarbij ook wel de hulp van de bezoekers. Teveel spelers lieten zich ineens aftroeven door de veel fellere Spakenburgers.

 

Marciano Mengerink loopt vast op een overmacht aan Spakenburgers.

 

Niemand die die felheid met dezelfde felheid wilde beantwoorden. Soms is mooi voetbal in de Tweede divisie alleen niet voldoende en dat wist of kon Katwijk dit keer niet op te brengen. De thuisploeg kreeg steeds meer grip op het duel en kwam in de 56-ste minuut op gelijke hoogte. Een vrije trap, net voor het strafschopgebied, werd door Giovanni Gravenbeek op schitterende wijze in één keer langs doelman Ricardo Kieboom geschoten: 1-1. Opeens was de topper ook de wedstrijd waarop het publiek gehoopt had. Het antwoord van Katwijk kwam een minuut later, maar de kans voor Damiano Schet leverde geen treffer op.

 

Spakenburg kwam steeds meer in het spel voor en Katwijk had het lastig met de langere ballen richting de snelle Selimi en Kevin Sterling (ex-Koninklijke HFC). Na een lange bal van doelman Ter Wielen ging het helemaal fout voor Katwijk. Doelman Kieboom kwam zijn doel niet uit en liet de jonge verdediger Sinteur (ex-FC Utrecht) een sprintduel met Sterling uitvechten. De overtreding van Sinteur en de buiteling van Sterling was voor de ervaren scheidsrechter Bronsvoort voldoende om de rode kaart te tonen voor de onfortuinlijke verdediger.

 

De bezoekers moesten het laatste half uur met tien man zien door te komen. Eerst nog een kans voor Mengerink die Ter Wielen op zijn weg vond. Met nog tien minuten te spelen kreeg Spakenburg een aantal corners op rij. Uit de laatste, allen genomen door Nick de Bondt (ex-De Treffers), kon aanvoerder Barry Beijer vallend raak koppen: 2-1. Nu werd het pas echt spannend voor de thuisploeg, want Katwijk toonde zich niet bij voorbaat de verslagen ploeg. Zo schoot Jongman een vrije trap snoeihard en van flinke afstand op de paal, terwijl Mengerink alles in de strijd gooide om alsnog de gelijkmaker te forceren. Het lukte niet en daarmee zat Katwijk met een flinke kater en was de vreugde groot bij Spakenburg. Deze wedstrijd had duidelijk twee gezichten getoond. Katwijk in de eerste helft de veel betere ploeg, terwijl de felheid van Spakenburg in de tweede helft uiteindelijk de doorslag gaf.

 

Cendrino Misidjan passt de bal langs Steven Sanchez Angulo.

 

Van den Berg was hevig teleurgesteld: "Dit had toch nooit mogen gebeuren. We hebben de wedstrijd in onze greep en geven dat, als Spakenburg even aanzet, zomaar weg. Dit is veel meer dan alleen maar kaas van het brood laten eten. Nu moet niet iedereen gaan praten over de spelers die er niet bij waren. Die zijn er nu niet. Punt uit."

 

De Wolf wilde wel even laten horen hoe goed hij zijn team had zien spelen in de tweede helft. "We hebben heel gewaagd 3-4-3 tegen deze tegenstander gespeeld. Dat had ik vanaf vorige week zondag al in mijn hoofd en van de week hebben we dat met de staf en de spelers goed doorgesproken. Alleen als de flair, de durf en het vuur ontbreekt, zoals bij ons in de eerste helft , dan heb je niets aan dat systeem. Pas toen die drie factoren in de tweede helft wel gingen meespelen, werkte het systeem optimaal. Ik denk dat we dit seizoen bij de eerste zeven ploegen op de ranglijst kunnen horen. Dat is geen bluf, maar gemeten aan de mogelijkheden die we met deze selectie hebben. Vorige week ging het misschien nog goed mis tegen AFC, maar nu heeft het team een geweldige 'boost' gekregen met deze zege op de kampioen."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures