Nieuws

DUNO D. heeft voorlopig wind mee

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

9 september 2018

DOORWERTH - Een beetje fan van DUNO D. kijkt deze week geregeld op teletekstpagina 894. Logisch, want de club in kwestie prijkt boven aan de ranglijst van de hoofdklasse B. Resultaat van een voorspoedige start. Buitenpost, net als DUNO ook debutant in de hoofdklasse, heeft inmiddels al kennis gemaakt met de kracht van de Gelderlanders (2-5), maar ook Flevo Boys kreeg meer dan gemiddeld tegengas (1-1).

 

Voorlopig heeft Door Uithouding Naar Overwinning de wind mee, zakelijk en sportief. Van het moment dat Arjan Ploeg, directeur van een constructiebedrijf van windmolens, zich begon te interesseren voor de club, startte de opmars. In 2013 promoveerde DUNO als kampioen uit de vierde klasse. Drie kampioenschappen en vijf seizoenen later is dat hoofdklasse geworden.

 

Civard Sprockel gaat Christan Gandu aanspelen, in de dekking van Lars Klijnstra.

 

Bijzonder clubje dat DUNO. De accommodatie van sportpark De Waaijenberg kan de vergelijking met de traditionele hoofdklassers niet doorstaan, maar de club met 240 leden en een klein leger vrijwilligers is er op zijn manier uiteraard best trots op. En op het hoofdveld, lager gelegen dan veld 2, lag voor DUNO en Flevo Boys een grasmat klaar als een biljartlaken. "Dat wordt straks in de winter wel anders", klonk er gelijk een kanttekening. Maar aan de toestand van het veld van het moment was absoluut niet af te lezen dat er in dit land deze zomer zo extreem lang geen regen viel.

 

Trainen op de twee velden doen de teams (twaalf in totaal) niet. Dat gebeurt bij WVV Wageningen, dat zijn kunstgrasvelden met 'burenliefde' ter beschikking stelt. En DUNO is op meer manieren apart. Hier geen Bloed, Zweet en Tranen en aanverwante Amsterdams getinte muzak in het clubgebouw, maar oude bluesnummers, ingegeven door voorzitter Richard Vacquier Droop, naast zijn bestuursfunctie bij DUNO en door de week vrachtwagenchauffeur, ook actief in zijn vrije tijd in een bluesband. Zo krijgt alles een plek.

 

Het kapitaal van de club staat op het veld. Lodewijk de Kruif heeft de beschikking over een selectie met voetballers die hun sporen al voor een deel hebben verdiend. En om in de hoofdklasse mee te kunnen kwamen daar Dominique Kivuvu (Champions League gespeeld met het Roemeense CFR Cluj), Joey Godee (gelouterde ex-prof) en Christan Gandu (naar Nederland gekomen op de vlucht voor de oorlog in Congo en groot talent dat bij FC Utrecht in de smaak viel bij Willem van Hanegem) nog eens bij. Gandu, inmiddels 26 jaar oud (en uiteindelijk verlost van perikelen in de asielprocedure), is één van de smaakmakers in de ploeg van De Kruif, die een groot deel van de recente clubsuccessen heeft meebeleefd als trainer. Anass Aamri is ook een voetballer die het spelletje leuk maakt om naar te kijken. De middenvelder is lichtgewicht in lichaamsbouw maar zie hem maar eens te beteugelen.

 

Ryan Bouwmeester verwacht een passje van Bart van Brakel.

 

Flevo Boys, teruggekeerd na een jaartje eerste klasse, had er met al zijn ervaring uit de hoofdklasse in de ploeg de handen meer dan vol aan. DUNO, met Bart van Brakel en Ryan Bouwmeester als aanjagers op het middenveld, greep zoals dat zo mooi heet de tegenstander meteen bij de strot en de bezoekers hadden na vijf minuten al een gele kaart te pakken. Marcel Roeleveld kon weinig anders dan Lars Klijnstra op de bon slingeren voor zijn charge op de benen van Gandu. En zo'n vroege kaart kan de gemoederen tot bedaren brengen, maar deze keer ging het toch de andere kant op in de loop van de wedstrijd. En het was Flevo Boys dat het moest ontgelden. Halverwege de eerste helft gaf Roeleveld aanvoerder Aran Nijboer de voor iedereen hoorbare vermaning dat het zijn ''laatste keer'' was. Vlak voor tijd hield Roeleveld woord en stuurde de captain - na raadpleging van zijn assistent - met direct rood van het veld. Dat betekende dat Flevo Boys met negen man kwam te staan. Eerder in de tweede helft verdween ook Aron Strengholt - na zijn tweede gele kaart - van het toneel.

 

En om met allemaal nog vervelender voor Flevo Boys te maken moest ook teammanager Gerard Gerbranda plaats nemen achter de omheining. Roeleveld had eerder al verzocht aan de aanwezige stafleden op de bank zich wat rustiger te gedragen. "Dat heb ik nou nog nooit meegemaakt", sprak na afloop de oud-voorzitter en nu teammanager helemaal verbouwereerd. De frustratie zat hem ook vooral in het feit dat de kaartenlast volledig eenzijdig op het hoofd van Flevo Boys terecht kwam. Toen de hevigste emoties gezakt waren, kon Kevin Waalderbos, die in de wedstrijd ook wel had getracht zijn spelers tot kalmte te manen, de gebeurtenissen een plek geven. "We kunnen dat deels onszelf verwijten. Die irritaties zijn begrijpelijk maar daardoor komt de scheidsrechter steeds verder van ons af te staan en gaat hij tegen je fluiten, maar laten we maar over voetbal praten", reageerde de coach.

 

"DUNO heeft een goede ploeg. Daar waren we voor gewaarschuwd en wij begonnen moeizaam", keek Waalderbos terug. "Maar in de loop van de eerste helft kwamen we langer aan de bal en daar viel ook de goal uit. De tweede helft startten we ook nog goed, maar daarna werd het meer en meer alle hens aan dek. Ik heb vandaag te weinig slimmigheidjes gezien in mijn ploeg terwijl de ervaring wel aanwezig is." De trainer sloeg daarmee de spijker op zijn kop. Arnoud en Frank Post, Aran Nijboer, Tomas Boer, Madih Doufikar en later ook nog invaller Timon Rorije, zijn stuk voor stuk gearriveerde spelers, die in de tweede helft zich noodgedwongen op een verdedigende stelling moesten terugtrekken tegen een ploeg die fanatiek de jacht had geopend om in ieder geval de tegentreffer van Johan Tiems te neutraliseren.

 

Timon Rorije probeert Anass Aamri van de bal te zetten.

 

De Kruif moest er voor gaan wisselen om dat te bewerkstelligen. Eerst verschenen Roy Talsma en Purrel Fränkel binnen de lijnen. Fränkel is 41 jaar oud, maar toonde zich in de gegeven speeltijd soepel en behendig genoeg om het een verdediging lastig te maken. De laatste wissel gaf de doorslag. Kevin Sissing (voor centrale verdediger Renzo van Duren) bracht de partijen een kwartier voor tijd op gelijke hoogte waar eerder in de tweede helft Godee - na een gladde aanval via Aamri en Gandu - niet in was geslaagd. Sissing (onder meer ex-De Graafschap) was zelfs ook nog dicht bij de 2-1.

 

"Kevin was geprikkeld omdat hij op de bank moest beginnen", kon De Kruif genieten van zijn wissel. "Maar liever zo dan dat hij lachend langs de lijn zit. Daar zou ik chagrijnig van worden." Over het eindresultaat was er wel wrevel. "We belonen onszelf niet", vond de coach. "Het verhaal in de rust was ineens anders. Die goal viel omdat we verkeerd stapten. Nu was het geen buitenspel. Maar we zijn erin blijven geloven en hebben er ook alles aan gedaan om de 1-1 te maken. En daarna ook nog de 2-1. Maar we belonen ons zelf niet." Als schijn niet bedriegt, zou dat een volgend keer zomaar wel kunnen gebeuren. De DUNO-ploeg speelt er in ieder geval voor door met alle overtuiging veel energie in een wedstrijd te steken. En aanvallend denken en combineren, is het centrale motto. "Hollandse school. We kunnen niet anders spelen", meldt De Kruif met trots.

 

Tekst en foto's: Aad van der Graaf