Nieuws

Consternatie bij Katwijk

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

5 oktober 2018

Zo denk je, niets aan de hand bij Katwijk. Weliswaar verloren van Excelsior Maassluis (2-4), maar een club als Katwijk kan wel tegen een stootje. En dan opeens komt het bericht naar buiten dat coach Jack van den Berg zijn ontslag heeft gekregen. Op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Van den Berg leidde in mei van dit jaar Katwijk nog naar een dik verdiend kampioenschap in de Tweede Divisie.

 

Van den Berg, halverwege het seizoen ingestapt bij Katwijk na het vertrek van Dick Schreuder, had het wel lastig om een voor hem nog onbekende ploeg in de rails te houden. Op de laatste speeldag moest Katwijk nog een punt halen bij Kozakken Boys. Bij winst waren de Werkendammers spekkoper. Maar de Katwijkers, die van meet af aan de ranglijst hadden aangevoerd, slaagden in hun missie (0-0).

 

"Maandag belde Jack op met de mededeling dat hij niet meer zag zitten. Op dinsdag met de clubleiding erbij herhaalde hij dat. Daarna was de gezamenlijke conclusie dat het niet verstandig was om met elkaar door te gaan", licht technisch directeur Cees Bruinink een tipje van de sluier op van het waarom van het ontslag.

 

Een voorzichtige conclusie is dat ASWH en Barendrecht, waar Van den Berg zich ontpopt heeft als succestrainer, toch een ander type club zijn dan Katwijk, dat zich aan alle kanten aan het voorbereiden is om ooit een BVO te worden. Zoals bekend heeft de KNVB voor het lopende en komende seizoen promotie naar de Eerste divisie nog bevroren, maar als de voetbalbond gunstiger voorwaarden opstelt dan tot nu gebeurd is (achterwege heeft gelaten is een betere formulering) en de deur weer openzet voor promotie, wil Katwijk eerste gegadigde zijn. Dat doet iets met de werksfeer in een club. En de gevoelsmens Jack van den Berg is daar kennelijk niet in thuis geraakt. De spelersgroep zal dat ook gemerkt hebben. En als daar het vertrouwen begint af te brokkelen, maakt dat het gevoel je ergens niet thuis te voelen alleen maar sterker.

 

Cees Bruinink

 

Bruinink, met klem daarom gevraagd door de spelers, neemt voorlopig de honneurs waar op de bank. "Hopelijk vinden we snel een andere trainer", zegt de man die in 2014 met enthousiasme zijn taak van hoofdtrainer van Katwijk inruilde voor een leidende functie in het management. In 2014 degradeerde Katwijk als algeheel landskampioen naar de hoofdklasse en keerde een jaar later weer terug in de topklasse. HHC Hardenberg ontvangt Katwijk en duels tussen die twee zijn niet licht voorspelbaar. De stand in onderlinge uitslagen, in topklasse en Tweede divisie, is perfect in evenwicht. Beide ploegen wonnen ieder zes keer. Twee ontmoetingen eindigden onbeslist.

 

Noordwijk bovenaan in de Derde divisie, maar coach Kees Zethof zal net als afgelopen seizoen zijn nuchtere realisme streng blijven bewaken. De competitie is ook nog maar koud begonnen in feite en dan hoeft helemaal niemand aan te komen bij Zethof met verhalen over een kampioenschap. Blijft kaarsrecht overeind staan dat Noordwijk prima presteert als gepromoveerde ploeg. Net als Quick Boys In de competitie nog ongeslagen, maar met een gelijk spel minder dan de Katwijkers. En heel Noordwijk zal met plezier en trots terugdenken aan hoe de jongens van Zethof in de KNVB-beker tegen eerstedivisieclub Sparta (twee klassen hoger dus) liet zien hoe een team fysiek en mentaal een knock-out duel moet aanpakken. Veel viel er niet af te dingen op de 3-2 overwinning van de amateurs. En waar andere ploegen vaak tekenen van vermoeidheid tonen na een doordeweeks bekerduel, stapte Noordwijk gedecideerd (1-3) langs dorpsgenoot SJC om daarmee alleen aan de leiding te komen in de Derde divisie.

 

Te gast op Duinwetering is VVOG. De Harderwijkers zijn begonnen aan hun derde seizoen in de Derde divisie. De twee eerdere edities leverden een tiende en een dertiende plek op in de eindrangschikking, twee bijna identiek verlopen jaargangen waarin VVOG nooit met angst en beven naar de ranglijst heeft gekeken. VVOG staat momenteel keurig op een derde plaats, maar kan met zijn tien doelpunten niet tippen aan het scorend vermogen van Noordwijk, dat in zes duels al 21 goals produceerde. De ploeg van Hennie in 't Hof is ook nog geen ster in uitwedstrijden. VVOG won in den vreemde alleen van Eemdijk (0-1). Harkemase Boys (4-1) en ASWH (3-0) stuurden VVOG puntloos terug naar huis.
 

Volendam pakte vorig seizoen de titel in de eerste klasse en gaat onverdroten verder alsof de hoofdklasse niet een stapje hoger is. Alleen Zwaluwen is het tot nu toe gelukt de oranjehemden (3-1) te verrassen. Voor de rest heeft coach Sander Middelbeek weinig reden tot klagen. De ploeg lijkt in balans met slechts vijf tegentreffers (in vijf speelrondes) en zestien goals voor. En wie ruimte laat, vraagt om problemen. XerxesDZB, vorig seizoen nog samen met Volendam in de eerste klasse, weet daarover mee te praten (7-1 nederlaag).

 

SC Feyenoord moet dus gewaarschuwd zijn. De Rotterdammers presenteerden zich meteen als een aanwinst voor de hoofdklasse A, maar hebben intussen wel kennis genomen van de geldende wetten. Na de 1-2 nederlaag tegen Swift leed de ploeg van Raymond Frehe tegen Smitshoek (1-1) opnieuw puntenverlies. Verliezen in Volendam betekent dat SC Feyenoord voorlopig nog op het tweede plan zal staan.

 

ACV en Staphorst behoren tot de gevestigde orde van de hoofdklasse. De Asser club, die ooit in het noorden van het land een alleenheerschappij vestigde, heeft inmiddels ook ervaring opgedaan in de Derde divisie. Het avontuur begon in 2017 met het kampioenschap van de hoofdklasse B om een jaar later op de laatste speeldag te eindigen in rechtstreekse degradatie. Binnen een jaar weer terug, riep ACV in 2008 toen degradatie naar de eerste klasse een feit was geworden. Dat lukte toen, met enige moeite, maar nu weer snel een stap omhoog doen zal ook niet een, twee, drie te realiseren zijn. De ploeg van Fred de Boer staat negende momenteel in de hoofdklasse B, maar heeft nog wel een thuiswedstrijd tegoed. Het duel met SC Genemuiden kon geen doorgang vinden omdat het kunstgras op het hoofdveld nog niet beschikbaar was.

 

ACV en Staphorst speelden ook nacompetiewedstrijden tegen elkaar. Hier een beeld uit mee 2014. Staphorst (in geel-blauw) won met 0-4 en plaatste zich voor de halve finale om een plek in de topklasse. Daarin was SteDoCo over twee duels te sterk (3-2 en 2-2).
Foto: Bennie de Boer

 

Staphorst is een vaste waarde in de hoofdklasse. Waar ACV er wel een keer in slaagde een tree hoger te gaan voetballen, lukte Staphorst dat tot nu toe nooit. Maar liefst vijf keer (2011, 2013, 2014, 2016 en 2017) rammelde de club aan de poort van de topklasse en Derde divisie, maar liet steevast mededingers voorgaan. Tussendoor moest Staphorst in 2015 wel zijn hoofdklassestatus zien te behouden in de nacompetitie, hetgeen lukte. En in 2016 was daar dat absolute hoogtepunt in de clubgeschiedenis toen Staphorst ten koste van Noordwijk (6-3 na verlenging) beslag wist te leggen op de (voorlopig?) laatste landelijke amateurbeker. Staphorst heeft wel iets met dat eenmalige karakter van bekerwedstrijden. PEC Zwolle schakelde Staphorst uit in de KNVB-beker, maar de profs uit de eredivisie moesten zweten om hun 0-1 voorsprong vast te houden.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

 

HHC Hardenberg - Katwijk
Noordwijk - VVOG
Volendam - SC Feyenoord
ACV - Staphorst