Nieuws

Barendrecht en GVVV delen in misère

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

14 oktober 2018

BARENDRECHT - Meer nog dan een deling van punten, betrof het gelijkspel tussen Barendrecht en GVVV een deling van onmacht. Beide ploegen toonden vrijwel een gehele wedstrijd lang aan dat het bij hen op zijn allerzachtst gezegd niet soepeltjes loopt. Nu was het niet zo dat er helemaal niets goed ging, maar de overheersende indruk van de niet al te talrijke bezoekers van De Bongerd was er één van pure onthutsing.

 

Want het was onthutsend om te zien hoe Barendrecht in de eerste helft tot werkelijk niets kwam. Geen lijn in het spel van de thuisploeg, geen opbouw, heel veel balverlies. Het gebrek aan vertrouwen in zichzelf en elkaar was schrijnend om aan te zien. De vaststelling op de tribune dat Barendrecht een moeilijk seizoen tegemoet gaat was dan ook een understatement van jewelste. Pas na bijna twintig minuten kwam Danny Monster tot een afstandsschot dat net over het doel zeilde, hetgeen meteen ook het enige wapenfeit van de Barendrechters in het eerste bedrijf betekende.

 

Verdedigend ging het even later gruwelijk mis toen een huizenhoog gegeven voorzet van Veenendaler Danny de Leeuw volkomen ongehinderd door Jeremy de Graaf achter doelman Nick van der Ploeg werd gewerkt. Omdat de bal vele seconden lang onderweg was, had het verdedigen bij de tweede paal simpelweg geen issue mogen zijn. Hoewel blij met de voorsprong, had ook GVVV-trainer Niek Oosterlee zijn bedenkingen bij de treffer: "Danny schoot zo ongeveer een meeuw uit de lucht en Jeremy had ook niet echt een idee bij wat hij deed."

 

Donny Navajas Sanchez zet zich af tegen Roy Terschegget.

 

In tegenstelling tot Barendrecht legde GVVV vanaf het beginsigmaal duidelijke patronen op de mat. Tot zover het goede nieuws over GVVV, want er waren combinaties en er was gerichte opbouw. Toch had het spel van de Veenendaalse blauwen tegelijk iets bloedeloos. De opbouw was speltechnisch correct maar ontegenzeggelijk traag en weinig creatief. Vooral in de voortzetting naar de spitsen Jeremy de Graaf en Sherwin Grot ging er veel mis. Er kwamen maar bar weinig goede kansen voort uit het Veenendaalse overwicht. Met zo'n minieme tegenstand van Barendrecht was het wonderlijk dat GVVV het bij slechts 1-0 liet. Voor Oosterlee was de oorzaak gelegen in het spel van Barendrecht: "Zij lieten veel ruimte op de flanken over, waar onze spitsen gretig naar toe trokken. Daardoor hadden we geen spitsen in het centrum om te bedienen. De aansluiting duurde vervolgens te lang."

 

De aanvangstactiek van GVVV was voor Barendrecht-trainer Albert van der Dussen duidelijk debet aan de beroerde opening van zijn elftal: "Zij speelden 4-4-2 in plaats van 4-3-3. Die extra middenvelder legde onze opbouw lam. Mijn team was helemaal de weg kwijt. Er was onbegrip en afspraken werden niet nagekomen. De passing was slordig." De ervaren coach had daar gerust ook het ontbreken van mentaliteit aan mogen toevoegen, want van mouwen opstropen was geen moment sprake. Dat in de tweede helft bleek dat er wel degelijk vechtersmentaliteit in de ploeg zit, mocht Van der Dussen na afloop alsnog terecht als klein pluspuntje van de wedstrijd noteren. Net zozeer als dat hij door een tactische omzetting, via de wissel van verdediger Ilyas Oulad-Ali voor aanvaller Rowendley Martijn, een afdoende tegenwicht vond tegen de suprematie van GVVV. Tenslotte was er de inmiddels symptomatische labiliteit van GVVV die de wedstrijd na rust deed kantelen.

 

Oosterlee had er in de rust nog op gehamerd: "Het mocht niet weer zo gaan als tegen FC Lienden. Ook toen stonden we met 1-0 voor bij rust en mochten we na afloop nog blij zijn met een gelijkspel." Het bleek tegen dovenmansoren gezegd, want Oosterlee zag zijn ploeg koud uit de kleedkamer direct het spoor bijster raken. Nu wel met passie strijdend kwam Barendrecht al na vijf minuten op gelijke hoogte. Donny Navajas Sanchez wist prima raad met de zee van ruimte die hem geboden werd om doelman Johan Jansen te kloppen. "Hij stond meters vrij in het midden," foeterde Oosterlee na afloop. "Wij gaven het gewoon weg door alles open te laten."

 

Simon Brouwer torent boven Yorik van Deelen uit.

 

Het zou nog erger worden. Niet in doelpunten, want wat dat betreft was de koek voor beide partijen op, maar wel in de mate waarin GVVV wegzakte. Zonder ook maar een moment goed te spelen bracht Barendrecht de bezoekers zowaar aan het wankelen, een fase die een minuut of twintig duurde waarna er weer een zeker evenwicht ontstond. "Met mijn wissels stapte ik over naar 4-3-3, waardoor we toch weer wat meer grip op Barendrecht kregen, maar gerust werd ik er niet op. Want er waren kansen aan beide zijden en in de 92-ste minuut hadden we zomaar kunnen verliezen." Oosterlee doelde daarmee op de venijnige schuiver van Martijn, die weliswaar Jansen kansloos liet maar gekeerd werd door het houtwerk.

 

De coach van GVVV wond er na afloop geen doekjes om dat hij goed ziek was van weer zo'n wedstrijd. "Het was een kopie van ons tegen FC Lienden. En ook eerder in het seizoen al, bijvoorbeeld tegen Jong Almere. Als ik zou weten wat het was, ja dan pakte ik het aan. Maar waardoor komt het, die rusteloosheid in de ploeg en het niet kunnen vasthouden van het voetballend vermogen? Ik weet het niet. In ieder geval hebben we vandaag twee punten verloren, dat is duidelijk." Van meegaan in de misère van Barendrecht wilde Oosterlee overigens niet veel weten: "Het was het verloop van de wedstrijd dat ons nekte. Met de rust hadden wij met 3-0 voor moeten staan. Nu dat niet het geval was bleef Barendrecht hoop houden. Met meer doelpunten was het allang klaar geweest. Kijk, zo beroerd gaat het nu ook weer niet bij ons, we zijn nu alweer zes wedstrijden niet verslagen. Maar ja, het gaat natuurlijk wel om het maken van doelpunten."

 

Eén punt voor Barendrecht, Albert van der Dussen kon ermee leven. De realiteit is namelijk dat hij zich met een danig verzwakte selectie in de Tweede divisie moet zien te redden. Het vertrek van sterkhouders als Joey Jongman en Tim Eekman valt niet eenvoudig op te vangen. Daarnaast mist Van der Dussen in elke linie belangrijke spelers door langdurige blessures. Zo ontbraken ook tegen GVVV weer de spitsen Daniël Esajas en Randy Salem, middenvelder Ali Khaldi en de verdediger Max van Dijk. Sommige blessures lijken van langdurige aard te zijn.

 

Taoufik Adnane volgt Danny Monster op de voet.

 

Het dreigend geblesseerd afhaken van Jeffrey Aarts is tot opluchting van De Barendrecht-staf afgewend, maar dat maakt de situatie niet minder penibel. "Dit is waar ik het mee moet doen," bevestigde de geplaagde trainer na afloop. "Feit is dat ik hier op een laat moment instapte na het vertrek van Adrie Poldervaart. Op de selectie heb ik maar weinig invloed kunnen uitoefenen, maar dat weet je op zo'n moment. De middelen zijn hier nu eenmaal niet onbeperkt, al hebben we onlangs wel Biekman kunnen halen. En we zijn nog bezig met Bourass van Jong Sparta." En ondertussen de huidige selectie verder ontwikkelen, dat is voor Van der Dussen het devies. "Moet ik dan mijn tas pakken en het hier voor gezien houden? Nee, dat ga je echt niet horen van mij."

 

Het zal echter een hels karwei vergen om Barendrecht weer naar het rustiger vaarwater van de Tweede divisie te navigeren. Want spelend als tegen GVVV lijkt degradatie nu al een reële optie, gezien het gebrek aan voetballend vermogen. Strijdlust maakte weliswaar iets goed, maar verbloemde de beperkingen van het huidige elftal niet.

 

GVVV heeft op papier veel meer een ploeg die probleemloos in de bovenste regionen zou kunnen meedraaien. Jarenlang samenspelen in een vertrouwde succesvolle samenstelling, zonder aanvoer van vers jong bloed, dreigt echter de achilleshiel van dit team te worden. Zomaar een gedachte bij het zien van al die gelouterde namen in de opstelling. Hoe dan ook, ook GVVV heeft tot nog toe een moeilijk seizoen.

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures