Nieuws

Schijngevecht Katwijk en IJsselmeervogels

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

28 oktober 2018

KATWIJK - De topper tussen regerend kampioen Katwijk en koploper IJsselmeervogels werd een teleurstellende wedstrijd die vanaf het begin tot het einde eigenlijk op slot zat. Geen van de beide ploegen mocht ook aanspraak maken op een overwinning en daardoor bleef het duel ook steken op een bloedeloze 0-0.

 

Het gehavende Katwijk (zes basisspelers ontbraken) kon nog leven met deze eindstand, maar dat koploper IJsselmeervogels niet meer uit deze wedstrijd wist te halen mag een tegenvaller genoemd worden.

 

Katwijk had wel een nieuwtje te melden. Vanaf aanstaande maandag is Jan Zoutman de nieuwe trainer van de Katwijkers. Technisch directeur Cees Bruinink mag, na zijn invalbeurt als trainer, weer achter zijn bureau gaan plaatsnemen. Bruinink bleef in 'zijn' vier wedstrijden ongeslagen (tweemaal een zege en twee gelijke spelen) en roemde de instelling van het elftal in deze moeilijke tijden. "We hebben met een ware blessuregolf te maken en ik ben trots op de manier waarop het team met deze tegenslagen is omgegaan. Nu mag Jan aan het werk. We weten dat hij gepokt en gemazeld is in de top van het zondag- en zaterdagvoetbal. Daarnaast heeft hij bij FC Twente gewerkt met jonge profs. Maar wat nog belangrijker is, hij was vrij en wij hebben nu het vertrouwen in hem uitgesproken."

 

Robbert Olijfveld tot de orde geroepen door Omar Hamdi en Ricardo Kieboom. De aanvaller van IJsselmeervogels krijgt van scheidsrechter Richard Martens ook nog de gele kaart voor zijn actie jegens de doelman van Katwijk.

 

Het lijstje van blessures bij de thuisploeg was dus groot. Michiel van Dam, Steven Sanches Angulo, topscorer Marciano Mengerink en Raoul Esseboom zijn heel belangrijke spelers, die dus nu niet inzetbaar waren. Daar kwam in de warming-up ook nog een liesblessure bij van aanvoerder Robbert Susan, hij moest vervangen worden door Kilian Berkhout. Wel zat Bennie van Noord weer op de bank, maar die zou niet meer dan een kwartier kunnen spelen. Ted Verdonkschot kende dergelijke problemen niet, al was de blessure van Felitciano Zschüsschen een tegenvaller. Zeker als het al een paar wedstrijden aanvallend niet direct voortvarend gaat met de scoringsdrift van de Spakenburgers.

 

Het verschil tussen beide ploegen bedroeg vooraf aan het duel drie punten en vele Katwijkse supporters moeten toch gedacht hebben dat er een kans zou komen om gelijk te komen met deze opponent. Aanhaken met de top werd als grootste wens gezien, maar dat zou ook niet meer dan een wens blijken te zijn. Katwijk kwam namelijk aanvallend niet echt gevaarlijk richting de uitstekende doelman Jaimy Schaap. Het aanwezige publiek, toch minder door de verplichte bus-combi voor de supporters van IJsselmeervogels, zag al snel een wedstrijd die maar niet op gang leek te komen. Het was wel interessant om te kijken hoe het gehavende Katwijk de ruimte op het middenveld en in de verdediging klein wist te houden. Onder leiding van de uitblinker Kay Blokland, door het wegvallen van Susan de aanvoerder, lukte het om IJsselmeervogels toch ver van doelman Ricardo Kieboom weg te houden.

 

Norair Mamedov in zijn eentje tegen veel tegenstanders.

 

Dat werd in de 24-ste minuut nog iets gemakkelijker voor de thuisploeg toen IJsselmeervogels-spits Danny van de Meiracker met een kuitblessure van het veld moest en vervangen werd door Dylan Chiazor. Dat was een aderlating die het spel van de bezoekers geen goed deed. Het is niet voor niets dat de technische commissie van de Rooien al heel vroeg in dit seizoen versterking heeft gezocht en gevonden heeft bij Kozakken Boys. De aanvulling met Ahmed El Azzouti, Gwaeron Stout en Sanny Monteiro had nu zeker wonderen kunnen doen. Maar helaas speelt dat pas volgend seizoen. Aan trainer Verdonkschot de vraag of de aangekondigde komst van deze spelers nu ook voor onrust zorgt bij de huidige selectie. "We hebben van de week met de groep hiervoor gesproken en dat was een goed gesprek. Je weet als speler van de tweede divisie dat er altijd concurrentie is of zal komen."

 

Op het veld gebeurde voor de doelen maar heel weinig. Pas in de 40-ste minuut draaide een schot van de jonge Jan Willem Tesselaar net naast het doel. Drie minuten in de tweede helft sloeg het blessuremonster weer toe bij Katwijk. Een weer was het een aanvaller. Spits Jordy Hilterman liep een hamstringblessure op en moest zich laten vervangen door Mike van den Ban. Nu werd het aanvalsspel, voor zover aanwezig, nog minder bij de thuisploeg. De kleine Norair Mamedow, Damiano Schet en Tesselaar waren geen partij voor de stevige verdedigers Marciano van Leijenhorst, Eef van Riel en Kevin van Diermen. Het houden van de nul zat dus wel goed bij de Rooien.

 

Robbert Olijfveld achtervolgd door Guus van Weerdenburg.

 

Alleen het maken van doelpunten bleef een probleem. Verdonkschot bracht nog de fysiek sterke Gévero Markiet als een soort pinchhitter in het veld, maar toen Bruinink als antwoord Van Noord kon inbrengen was ook dat gevaar geneutraliseerd. Even veerde het thuispubliek, vijf minuten voor tijd, op toen een vrije trap van spelmaker Joey Jongman net werd gemist door de instormende Katwijkse aanvallers. Zo'n kwartier eerder had Robbert Olijfveld nog een voorzet van Gilian Justiana net over geschoten. Maar met deze twee kansen was de suikerarme koek echter op en bleef het scorebord dus ongebruikt.

 

Beide trainers gaven ook aan dat de wedstrijd op slot bleef door de speelwijze van hun teams. De thuisploeg kon het makkelijkst leven met dit gelijkspel. Verdonkschot: "Ik ben het niet eens met de opmerking dat we niet wilden verliezen. We gingen voor de winst, maar dat lukte niet omdat Katwijk ons daar ook geen kans voor gaf. We verwachtten dat de snelheid van de vleugels de doorslag zou geven, maar dat lukte niet. Dan moet je in de slotfase maar kiezen voor een gelijkspel. IJsselmeervogels wil structureel ieder seizoen een rol van betekenis bovenin de ranglijst spelen. Daar wordt heel hard aan gewerkt."

 

Bruinink geeft het stokje over aan Zoutman en doet dat met een goed gevoel. "Ik heb de ploeg een compliment gemaakt en gezegd dat ik heel trots op ze ben. Ze hebben in de laatste vier wedstrijden heel veel inzet getoond en als ze dat weten door te zetten dan gaan we zeker nog een rol spelen in de strijd om het kampioenschap."

 

Tekst: Rob Kemper

Foto's: Orange Pictures