Nieuws

Kozakken Boys schuift verbouwing op

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

28 oktober 2018

WERKENDAM - Vier thuiswedstrijden gespeeld en daarmee nog geen punt behaald, dat was met recht een bittere pil voor de supporters van Kozakken Boys. De laatste seizoenen zagen zij hun favorieten immers karrevrachten aan punten binnenslepen en daarmee een serieuze gooi naar de titel doen.

 

Maar het ene seizoen is het andere niet. Kozakken Boys op de elfde plaats met maar liefst vijf nederlagen inmiddels, dat is beslist even slikken in Werkendam. En alsof de mindere resultaten op zich nog niet voldoende zorg zijn, kwam in de loop van de afgelopen week naar buiten dat drie spelers ingaande het seizoen 2019-20 onder contract staan bij concurrent IJsselmeervogels. Het betreft met topscorer Ahmed el Azzouti, aanvoerder Gwaeron Stout en centrale verdediger Sanny Monteiro, bepaald niet de minsten.

 

Onrust was logischerwijs onvermijdelijk, zodanig dat technisch directeur Kees Spaan zich geroepen voelde om zich op de clubsite uit te spreken: "We zijn in mei van dit jaar vier spelers kwijtgeraakt aan het betaalde voetbal en nog geen paar maanden later wordt bekend dat er alweer drie vaste basisspelers volgend seizoen naar IJsselmeervogels vertrekken en dan zijn er nog geruchten dat er andere spelers in de belangstelling staan. Dit betekent dat er van het succesvolle team van de laatste jaren steeds minder spelers overblijven en we hierdoor moeten gaan bouwen aan een nieuw elftal. We zijn op dit moment druk bezig om het budget voor volgend jaar vast te stellen. Duidelijk is wel dat we moeten bezuinigen. We gaan vanaf begin november met onze spelers gesprekken voeren en uiteraard gaan we met de nodige nieuwe spelers in de slag om zo weer aan een herkenbaar en succesvol elftal te werken."

 

Scheidsrechter Stan Teuben trekt de rode kaart voor Gwaeron Stout, die naar zijn hoofd grijpt.

 

Voorzitter Henk de Goeij gaf aan te balen van het vertrek van belangrijke spelers: "Al in september, begin oktober worden onze spelers benaderd door concurrenten voor het volgende seizoen. De vergoedingen die spelers kunnen ontvangen liegen er niet om en daar kunnen en willen wij gewoonweg niet in mee, want dat zou onverantwoord zijn. Daar zullen wij mee moeten leven en dat is op zich niet zo erg, want dat is altijd al zo geweest. Ondanks dat zijn we er door een slim en creatief beleid in geslaagd om de laatste jaren zeer goed te presteren. Het zal er voor ons niet gemakkelijker op worden maar het verleden heeft bewezen dat wij elk jaar een goede selectie op het veld weten neer te zetten."

 

De thuiswedstrijd tegen de beloften van Sparta vormde een mooie gelegenheid om de achterban te tonen dat de onrust de selectie niet zou verlammen. Hoe eerder, hoe beter, zou coach Jasper de Muijnck vooraf gedacht hebben: "Er is al zoveel over gezegd deze week. Zo vroeg in het seizoen al spelers voor het volgende seizoen aantrekken, het wordt steeds gekker. Ik kan me er nu niet heel druk meer om maken. Die spelers kregen een prachtig aanbod, nou dan begrijp ik hun keuze best." Over bouwen aan een toekomstig team wilde De Muijnck zich voorlopig niet heel druk maken. "Want wij hebben de punten nu veel te hard nodig. Eerst maar eens wat stabieler zien te worden. Daarbij kan ik mijn huidige spelers niet missen. Het nadenken over en werken aan een nieuw team schuif ik daarom maar even een stuk vooruit."

 

Eveneens met het oog op resultaat startte Kozakken Boys in een soort 4-5-1 opstelling, met Ahmed el Azzouti als vooruitgeschoven spits. Middenvelder Leon Bot kwam zoveel als mogelijk door in de voorste linie, tenminste dat was de bedoeling. In werkelijkheid kwam dat aanvallen niet erg van de grond, want Jong Sparta hield Kozakken Boys vooralsnog in een stevige greep. Na de aarzelende beginfase lukte het de Kozakken echter wel om op te bouwen en te combineren, iets waarvan De Muijnck na afloop zou zeggen dat het er verzorgd uitzag.

 

Scoringsmogelijkheden leverde het echter niet op voor de thuisploeg. De status quo op het veld werd bruusk verstoord toen scheidsrechter Teuben in een harde tackle van achteren voldoende misdrijf zag om dader Gwaeron Stout direct rood voor te houden. Hoe hevig er ook geprotesteerd werd, de arbiter was omvermurwbaar. Een paar minuten later klonk nieuw protest, deze keer omdat er geen kaart volgende op een ogenschijnlijk vergelijkbare actie van Spartaan Diederick Luydens. Het verbale protest kostte Jasper de Muijnck zijn plaats op de bank, want Teuben verwees hem zonder veel omhaal van woorden naar de tribune. "Waar ging het nou helemaal om?" vroeg De Muijnck zich na afloop nog steeds af. "Wat ik zei was: 'Je meet met twee maten.' Als dat al niet meer mag. De scheidsrechter moet niet alleen maar voor zijn beoordeling fluiten, hij moet de wedstrijd leidend laten zijn en niet zichzelf. En wat zo'n vierde man hier nu deed? Niets van gehoord."

 

Sprintduel tussen Ahmed el Azzouti (links) en Levi Bouwense.

 

Opvallend genoeg dwong Kozakken Boys met tien tegen elf opeens wel een paar scoringskansen af. El Azzouti kwam dicht bij een treffer en uitblinker Jeffrey Rijsdijk zag een vrije trap over het muurtje op de vuisten van doelman Michael Fabrie uiteenspatten. Omdat Jong Sparta zich ook niet onbetuigd liet, nam de amusementswaarde van het schouwspel zienderogen toe.

 

Na de hervatting volgde in feite meer van hetzelfde. Ondanks de numerieke minderheid liet de thuisploeg het niet alleen bij verdedigen, al leek de opstelling daar wel op te wijzen. Coach De Muijnck beaamde dat: "De 4-4-1 vanaf de rode kaart veranderde ik in de rust naar 5-3-1 om meer controle te hebben." Sven van Ingen kwam daartoe in plaats van middelvelder Julian Agatowski in het veld. In voorwaartse zin gingen alle ballen ballen El Azzouti, die daarmee een zware en ondankbare rol kreeg toebedeeld. Het moet gezegd worden dat hij er het beste van probeerde te maken. Bij iedere volgende poging leek hij iets dichter bij een doelpunt te komen.

 

De tweede helft was precies een kwartier oud toen de topschutter bij een snelle uitbraak de lat boven Fabrie wist te raken. De opwinding om deze kans was nog niet verstomd of Jong Sparta kwam uit de eerstvolgende tegenstoot wel tot een doelpunt. Youssef el Kachati, die al eerder bij kansrijke pogingen de hoofdrol speelde, gaf Nils den Hartog met een bekeken schot vanaf de punt van de zestien geen schijn van kans. "Het is het verhaal van het seizoen", verzuchtte De Muijnck later. "Wij speelden goed en kregen kansen, de tegenstander scoort."

 

Het zure moment verhinderde El Azzouti niet om op zijn kansen te blijven loeren. Het aanhouden werd beloond, want toen Rijsdijk de spits met een razendsnel genomen vrije schop vrij voor de keeper zette, was er voor Fabrie geen houden meer aan. De één-één werd op en buiten het veld gevierd als ware het een dikke overwinning. Enigszins voorbarig, want er waren nog achttien minuten te gaan. In die resterende tijd bleken de Spartanen via opnieuw El Kachati en Suently Alberto het gevaarlijkst en ook schoot Stijn Spiering nog eens van ver op de lat boven Den Hartog. Kozakken Boys hield uiteindelijk stand, waarna er opnieuw gejuich opsteef boven De Zwaaier.

 

Jonge Spartaan Youssef el Kachati stuit op doelman Nils den Hartog.

 

In lijn met zijn coach was verdediger Quentin Jakoba content met hoe ene wedstrijdpunt behaald werd. "We kwamen een paar keer goed weg dankzij onze doelman. Wat wil je, met tien tegen elf? Maar verder had ik het nog moeten zien hoe het was gelopen als wij met elf man waren blijven staan." Het was een passende conclusie bij de getoonde onverztettelijkheid van het tiental Kozakken.

 

Sanny Monteiro, één van de prominente toekomstige Vogels, kwam tenslotte onder de douche vandaan om iets te vertellen over zijn komende overstap: "Ik was zelf absoluut niet op een andere club uit. Ik heb hier altijd met veel plezier gespeeld en heb gewoon een warm gevoel bij Kozakken Boys. Iedereen heeft mij hier gesteund. Ja, ik heb veel aan Kozakken Boys te danken. Eind september hoorde ik eerst via-via dat er belangstelling voor mij was. Later werd dat heel serieus en kreeg ik een aanbieding die ik echt niet kon laten gaan. Om dat op mijn leeftijd (28) te krijgen, geweldig. Hier in Werkendam het seizoen uitspelen is helemaal niet moeilijk, ik voel mij aan de supporters, de vereniging en de sponsors en uiteraard het team verplicht om het uiterste te geven. Dat is mijn dank voor alles wat ik hier kreeg. In de spelersgroep ligt het niet moeilijk of zo. De jongens snappen wel wat voor kans het voor mij is. En hier zie ik ons dit seizoen ondertussen beslist nog eindigen bij de eerste zes of zeven van de ranglijst."

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures