Nieuws

Oppepper van jewelste voor Kozakken Boys

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

31 oktober 2018

WERKENDAM - In mindere tijden voelt iedere positieve gebeurtenis als een geschenk. Neem Kozakken Boys. Van de positie op de ranglijst in de Tweede divisie (plek twaalf momenteel) wordt niemand in Werkendam blij en tot overmaat van ramp kondigden Ahmed el Azzouti, Gwaeron Stout en Sanny Monteiro aan voor komend seizoen een contract te hebben ondertekend bij IJsselmeervogels. Om die reden was de 2-1 zege op Almer City FC in de tweede ronde van de KNVB-beker een mentale oppepper van jewelste.

 

En de manier waarop de overwinning zijn beslag kreeg, was nog eens extra zaligmakend. Iedereen was zich al half en half aan het voorbereiden op een verlenging, maar alleen de scheidsrechter bepaalt het einde. De toegevoegde tijd van drie minuten waren al verstreken, maar Kozakken Boys mocht nog voor een laatste keer een aanval opzetten. Stout liet een voorzet los, Irvingly van Eijma, een paar minuten daarvoor ingevallen, kopte de bal terug in de doelmond, waar El Azzouti op de juiste plek opdook om gedecideerd af te ronden met het hoofd. Alex Bos keek nog even naar de jubelende Werkendammers en floot daarna voor het einde, zonder de verliezer nog een aftrap te gunnen.

 

Ahmed el Azzouti trekt zich niets aan van Edward Francis en kopt Kozakken Boys bij de laatste zestien in de KNVB-beker. Doelman Chiel Kramer heeft slechts het nakijken. 

 

In het seizoen 2015-16 bereikte Kozakken Boys eerder de laatste zestien. In de derde ronde was toen AZ met 1-3 te sterk. De Werkendammers hebben een traditie opgebouwd van bijzondere KNVB-bekeravonden. In 2006 wist PSV met de nodige moeite (0-2) te winnen en het jaar daarop verliet Ajax het sportpark De Zwaaier met het schaamrood op de kaken na de 1-2 winst in de verlenging. Ook FC Utrecht ontsnapte in 2013 aan een blamage in een noodzakelijk geworden extra half uur (1-2). En afgelopen seizoen sneuvelde De Graafschap (toen nog eerste divisie) in Werkendam. Na verlenging (1-1) stopte doelman Nils den Hartog twee van de vijf Doetinchemse strafschoppen en hielp daarmee zijn club naar de tweede ronde. Daarin leverde Kozakken Boys andermaal een prima prestatie. PEC Zwolle nam op eigen veld pas heel laat een beslissende en uiteindelijk winnende 3-2 voorsprong.

 

Almere City FC, afgelopen seizoen nog verliezend finalist om een plek in de Eredivisie, zou gewaarschuwd kunnen zijn. Zou, maar de ploeg, die coach Michele Santoni de stormachtige regenvlagen in stuurde, bakte er in de eerste helft weinig van. De passing was allerbelabberdst als gevolg van de compacte speelwijze van Kozakken Boys. Jasper de Muijnck had gekozen voor een 5-4-1 veldverdeling. En die '1' opende na tien minuten spelen de score. In een poging de bal naar voren te transporteren schoot de ene Almeerse verdediger tegen een ploeggenoot aan en toen had El Azzouti ineens vrije doorgang. Dat soort kansen moet je de spits niet geven. Koel en loepzuiver ging de bal langs doelman Chiel Kramer in de hoek.

 

Die 1-0 was een welkom ruggensteuntje om de gekozen tactiek te handhaven, nog verder aan te scherpen in feite. "We stonden goed", zou later de Muijnck concluderen. "We hadden ze uitgebreid bekeken. Op het middenveld hadden we een mannetje over, maar het was niet de bedoeling om alleen maar tegen te houden. We moesten tussen hun linies zien te komen." Gezien de wedstrijd lukte dat aardig. Diverse keren zocht en vond Kozakken Boys de ruimte achter de defensie van Almere City, waar El Azzouti regelmatig zijn tegenstanders handenvol werk bezorgde. Bij balbezit van Almere City hield Kozakken Boys de eigen linies dicht op elkaar en de vijfmanslijn achterin bleek slagvast. Centraal stonden Mats van de Huijgenvoort, Sven van Ingen en Sanny Monteiro hun mannetje, aangevuld op de flanken door Tim Eekman en Julian Agatowski. Oorspronkelijk stond Quentin Jakoba nog in de line-up maar vanwege een probleem met de enkel moest De Muijnck vooraf al ruilen. Agatowski, middenvelder van origine, vulde zijn taak van linksback naadloos in.

 

Om het wedstrijdbeeld te schetsen, pas na 25 minuten kwam de huidige nummer vijf van de Eerste divisie tot een eerste doelpoging (slecht gerichte kopbal Stijn Meijer). In minuut 35 had Almere City FC een buitenspelgoal te pakken, even later gevolgd door een treffer uit een offside positie aan de andere kant. De meest serieuze kans op de gelijkmaker deed zich voor vijf minuten voor de pauze. Het hakballetje van Edoardo Soleri was frivool, maar de afwerking van Meijer een stuk minder, want ruim over het doel heen. Kozakken Boys loerde op de omschakeling die een paar keer op het laatste nippertje strandde. Bovendien sprong Stout net iets te makkelijk met zijn schietkans om. De eerste helft eindigde met een schot van Ricardo Kip, maar ook daaraan kon Almere City FC weinig vreugde ontlenen.

 

Extra verlicht door de vuurwerkfakkels van de fans zit matchwinnaar Ahmed el Azzouti op de schouders bij zijn ploeggenoten.

 

De verwachting dat de profs in de tweede helft de druk zouden gaan opvoeren, is wel uitgekomen. Maar kansen turvend was het rendement van alle inspanningen vrijwel nihil. Den Hartog kreeg wel meer werk voorgeschoteld van voor rust, maar de doelman stond voor zijn taak. Meteen na de pauze dwong hij Meijer in een hoek van waaruit er niets meer te beginnen viel. En een hoogtepunt voor Den Hartog was de situatie waarin de keeper binnen een paar tellen schoten van Edward Francis en Niek Vossebelt onschadelijk moest maken. Het wachten was eigenlijk of Kozakken Boys een beetje tegen de verdrukking nog een tweede goal zou produceren. Almere-doelman Kramer stak zelfs een handje toe bij het verwerken van een vrije schop maar had het geluk dat geen Werkendammer deze keepersfout afstrafte. En El Azzouti juichte al nadat hij vernietigend hard de bal in het net had gejaagd. Vanuit buitenspel, oordeelde de assistent-scheidsrechter, waarop Bos het advies overnam. Witheet reageerde de aanvaller, wat hem op een gele kaart kwam te staan.

 

Bos slingerde in de tweede helft vier Werkendammers op de gele bon, wat paste in het wedstrijdbeeld van hard moeten werken om die 1-0 voorsprong vast te houden. Dat lukte uiteindelijk niet. Vlak na de afgekeurde treffer van El Azzouti kreeg Meijer na zijn eerdere missers met een frommelgoal dan toch zijn zin. Kozakken Boys protesteerde krachtig (er zou hands gemaakt zijn), maar vergeefs. Er braken nog benauwde minuten aan voor Kozakken Boys en de ploeg zal toch met de historie in het hoofd gevreesd hebben dat er nog een extra half uur zat aan te komen. Maar een wedstrijd is pas klaar als die klaar is.

 

"Er komt onrust als spelers aankondigen dat ze weggaan bij de club. Daarom is dit belangrijk voor het vertrouwen in deze groep", sprak De Muijnck na afloop met een ontspannen glimlach op het gezicht. "Je weet dat Almere City na rust zal gaan voetballen, maar dat lukte ze niet. Dan wordt het pompen en daarin zijn we rustig gebleven. Goed voor het vertrouwen. Het klinkt misschien gek, maar komende zaterdag is IJsselmeervogels de beste die we kunnen krijgen op dit moment." Stout zal moeten toekijken in Bunschoten-Spakenburg. De aanvoerder was tegen Almere City nog wel speelgerechtigd, maar vanwege zijn rode kaart tegen Jong Sparta wacht hem een schorsing. Maar dat zijn zorgen voor morgen. Na de 2-1 was er eerst ruimte voor een gepast feestje.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures