Nieuws

Heeft Katwijk nu al geluk met Jan Zoutman?

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

4 november 2018

VEENENDAAL - Katwijk heeft op sportpark Panhuis in Veenendaal op een wel erg fortuinlijke wijze een 0-1 zege behaald op GVVV. Sporadisch waren de Katwijkers in deze matige maar wel spannende wedstrijd tot aansprekende aanvallen gekomen. In de eerste helft viel er al helemaal geen schot op het doel van GVVV-doelman Johan Jansen te noteren. En dan is daar ineens de 51-ste minuut toen Joey Jongman eigenlijk vanuit het niets en bij de eerste serieuze aanval van Katwijk de stand op 0-1 wist te brengen.

 

Wat GVVV daarna ook probeerde, het lukte gewoon niet om de hechte verdediging van Katwijk in de problemen te brengen. Het wat onbesuisde spel van met name de beide backs, Rodny Hofman en Taoufik Adnane, leverde onvoldoende bespeelbare ballen voor het doel af. Haast iedere voorzet was te laag of te hoog. Nu heeft GVVV toch al niet zijn beste seizoen. De club zelf noemt het spel de laatste tijd grillig, wisselvallig, instabiel, onberekenbaar en onevenwichtig. Tegen Katwijk mocht daar nog onrustig en machteloos aan toegevoegd worden. Het eens zo machtige blauw-wit gekleurde bolwerk uit Veenendaal is nu terug te vinden onderin de middenmoot. Toch ver onder hun waardigheid.

 

Joey Jongman scoort de winnende 0-1 voor Katwijk.

 

Katwijk heeft bij GVVV dus een flinke barst geslagen in het anders zo solide fundament. Trainer Nick Oosterlee baalde ook als een stekker. "Je weet in het voetbal dat er verrassingen mogelijk zijn. Maar op deze wijze en ook zo onverdiend verliezen doet heel zeer." Nu is de maand november al bij voorbaat niet een maand waar men in Veenendaal naar uitkijkt. De laatste vijf seizoenen werd er vijftien keer verloren, één keer gelijk gespeeld en slechts vijf keer gewonnen. Vaak werd een goede klassering verspeeld, die dan ook weer later in het seizoen werd goedgemaakt. "Deze club kent al jaren die golfbeweging, dus we komen wel weer naar boven." Met deze woorden sprak Oosterlee zichzelf en zijn team weer moed in.

 

In de andere kleedkamer dus vooral blije gezichten. Er kan niet gezegd worden dat Katwijk op zoek was naar ''het Jan Zoutman effect". Technisch directeur Cees Bruinink had, na het vertrek van Jack van den Berg, al voor het juiste effect gezorgd. Hij was in vier wedstrijden ongeslagen gebleven en het team straalde weer zelfvertrouwen uit. Er moest wel een nieuwe trainer gezocht worden en Zoutman was vrij. Maar als je in je eerste wedstrijd op de bank zo gelukkig de drie punten weet binnen te halen, dan mag je toch wel heel erg je handen dichtknijpen. "Als ik reëel naar deze wedstrijd kijk dan zijn we hier wel erg gelukkig met dit resultaat", toonde Zoutman zich heel blij en roemde daarbij met name zijn sterke verdediging.

 

Normaal gaat de aandacht bij Katwijk uit naar spelers als topscorer Marciano Mengerink en aanvoerder Robbert Susan. Bij afwezigheid van deze beide steekhouders is daar nu ineens een hoofdrol voor Kay Blokland. Met de aanvoerdersband om zijn arm is hij de rots in de branding die Katwijk nodig heeft nu er veel aanvallers geblesseerd zijn en het dus aankomt op een hechte verdediging. "Ja, het komt nu al een aantal wedstrijden op ons aan", reageerde Blokland na afloop. "Het gaat wel lekker en we voelen elkaar achterin steeds beter aan. Daarnaast is het lekker dat we zo'n beer (Ricardo Kieboom, red.) op doel hebben staan. Vandaag verdienen we deze overwinning misschien niet, maar we hebben er wel voor gezorgd dat zij niet de 0-1 voorsprong ongedaan konden maken. Dan doen zij het toch zichzelf aan om te verliezen."

 

Taoufik Adnane (links) en Norair Mamedov knokken en fel duel uit.

 

Vooraf aan het duel hadden de beide vrienden, Oosterlee en Zoutman, nog een lijstje kunnen laten zien met de nodige blessures. Oosterlee kwam tot vier. Jeremy de Graaf, Martin van Eck, Laurens van der Voort en Guido Jansen waren niet inzetbaar. Bij Zoutman was de lijst nog groter en daar stonden zeven spelers genoteerd als 'buiten dienst'. Zoutman wilde in zijn eerste wedstrijd echter helemaal niet kijken naar die lijst. "Ik concentreer me vanaf de eerste training op de spelers die er wel zijn. Katwijk heeft een grote selectie en dat is een voordeel." Toch moet hij toch zijn wenkbrauwen hebben gefronst over het aanvallende spel dat zijn team had laten zien. Jan Willem Tesselaar, Damiano Schet en Norair Aslanjan Mamedov wisten niets toe te voegen aan de aanvallende ideeën van hun team. Het is gewoon wachten op het herstel van Mengerink en Jordy Hilterman en tot dan maar leunen op de sterke verdediging. Die sterke verdediging had doelman Kieboom twee keer nodig om de doorgebroken Sherwin Grot van een doelpunt af te houden. Dat deed de doelman ook bij kopballen van Bart Hulsbos en Simon Brouwer.

 

Op de tribune werd al met spanning gekeken naar het eerste kwartier na de pauze. GVVV krijgt dan haast traditioneel een doelpunt tegen en ook in deze wedstrijd gebeurde dat. Er werd onnodig balverlies geleden bij het uitverdedigen en toen de sterk spelende spelverdeler Jongman niet werd aangepakt kon hij via een kaats met Mamedov vrij komen voor een schot, dat doelman Johan Jansen kansloos liet: 0-1.

 

Verslagenheid bij Bart Hulsbos en Rodny Hofman (liggend).

 

De thuisploeg moest in de achtervolging. Dat werd met veel strijd en inzet gedaan, maar de onrust in de combinaties was gewoon te groot. Als er dan kansen kwamen, dan was de laatste bal te wild of kreeg Kieboom steeds een kans om redding te brengen. Katwijk kreeg in de slotfase nog een honderd procent kans. Tesselaar kon alleen door de verdediging van GVVV breken en bediende de meegekomen Kilian Berkhout op maat. Voor een volkomen leeg doel schoot Berkhout de bal naast dat doel. "Die zal vannacht wel niet kunnen slapen", klonk het kritisch vanaf de tribune. Daardoor behield GVVV nog een kans op een gelijkmaker, maar wist die niet te maken. De onverdiende nederlaag deed wel iets met de spelers, die zwaar teleurgesteld op het veld bleven liggen.

 

Zoutman kwam handen tekort voor de felicitaties en vond niet direct dat zijn ploeg eigenlijk geen punt aan dit duel had verdiend. "Dan zeg je dus dat GVVV eigenlijk veel beter waren dan wij. Dat vind ik niet. We hadden de organisatie op het veld beter staan dan zij. Wat voor heel grote kansen hebben zij nu gehad?" Bij Oosterlee waren de druiven zuur. "Vorige week verloren we kansloos bij AFC en toen had ik al een slechte zondag. Dat wordt nu extra erg met een geweldig 'K' gevoel. We moeten sneller aan de bal worden en de voorzetten moeten beter. Dat heeft deze wedstrijd wel aangetoond. Ja en dan krijgen we weer net na de rust een doelpunt tegen. We hameren steeds op dat fenomeen en toch gebeurt het weer. Dat is nog eens extra balen."

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures