Nieuws

IJsselmeervogels heerst tegen Kozakken Boys

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

4 november 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Kozakken Boys, dat in de veronderstelling verkeerde na het succes om de KNVB beker tegen Almere City FC (2-1) de hele wereld aan te kunnen, kwam bedrogen uit tegen IJsselmeervogels. De mentale oppepper van de afgelopen week leverde geen overwinning op, maar een dik verdiende overwinning voor de 'rooien' aan de Westmaat: 3-0.

 

De klassieker die reeds vele malen is gespeeld, leverde bijna altijd spektakel op. In de mooie historie van beide clubs, zitten vele memorabele wedstrijden die al heel lang altijd onderwerp van gesprek zijn. Op 15 april 1962 vond de eerste wedstrijd plaats. In Werkendam won Kozakken Boys afgetekend met 4-1. Ook in de return van dat seizoen wonnen de Kozakken zonder al te veel problemen. Vele jaren daarna was het IJsselmeervogels dat de boventoon voerde en daarmee naam maakte in het zaterdagvoetbal.

 

Maikel de Harder krult zijn voorzet om Jeffrey van Nuland heen.

 

Ondanks het bekersucces van Kozakken Boys kreeg IJsselmeervogels te maken met een ploeg die de hakken stevig in het zand zette, maar de Werkendammers met een forse nederlaag naar huis stuurde. Behoudens de eerste helft waarin beide teams niets lieten zien wat op een klassieker leek, was de thuisclub over de hele wedstrijd genomen de betere. De ploeg van Ted Verdonkschot creëerde de meeste kansen, had het meeste balbezit, toonde een grotere inzet en scoorde drie zeer fraaie doelpunten.

 

Kozakken-aanvoerder Jeffrey van Nuland over de beginfase van de eerste helft: "Het was aftasten geblazen en leek het wel op een schaakspelletje. Er zat ook weinig tempo in de wedstrijd en werd het een soort tweesystemen duel." Kozakken Boys speelde een systeem waar veel mensen niets van begrepen. Met vijf verdedigers en een spits Ahmed el Azzouti die het allemaal in zijn eentje moest doen met een lange bal die hem maar sporadisch bereikte. "Dat klopt, maar met dit systeem hebben we de laatste tijd wel succes geboekt'', reageerde Nuland. "Misschien vanwege het zware programma dat we de afgelopen week hebben afgewerkt ging het niet zoals we hadden afgesproken."

 

Een spetterende eerste helft bleef achterwege. Het werd een slap aftreksel als een goor bakkie koffie, zonder hoogtepunten en spectaculaire momenten. De kansen aan beide kanten waren op de vingers van één hand te tellen. En de kansen die er kwamen werden door de Vogels, met name Robbert Olijfveld verprutst. De spits had tweemaal het vizier niet op scherp staan. Voor het overige was het spel steriel en vooral de beleving ver beneden de maat. "Ik vind dat we het eerste kwartier sterk zijn begonnen. Daarna liet Kozakken Boys zich inzakken en kreeg de wedstrijd een ander aanzicht", keek Maikel de Harder terug. "Ons middenveld functioneerde steeds beter ons en we kregen mogelijkheden om de wedstrijd in ons voordeel te beslissen. Dat dit pas na de rust gebeurde, maakt niet uit."

 

"Het was niet geweldig allemaal vandaag", beaamde coach Jasper de Muijnck. "De keuzes waren niet altijd goed, we leden daardoor veel balverlies en vonden de vrije man niet. Controle over de wedstrijd kregen we niet. Ik denk dat we teveel wedstrijden in een week moesten spelen. Daarom liep het vandaag niet zoals we graag wilden. We konden niet de kansen creëren die we normaal wel in ons spel krijgen. Dit kan een keer gebeuren." Voor de rust kreeg El Azzouti geen schijn van kans om het zijn tegenstanders lastig te maken. Omringd door drie verdedigers die wel raad wisten met zijn snelheid en handigheidjes, kwam de topscorer van Kozakken Boys niet toe aan zijn specialiteit. 

 

Dat ging lekker jongens, zie je de spelers van Ijsselmeervogels met elkaar bespreken.

 

Na de rust had coach Verdonkschot de moed om Dylan Chiazor het veld te laten ruimen voor Felitciano Zschuschen. Die drukte meteen zijn stempel op de wedstrijd door tien minuten na de pauze een prima assist van Michael de Harder zeer fraai af te ronden. Laag vanaf de linkerkant ging de poeier langs keeper Nils den Hartog: 1-0. Een treffer met verstrekkende gevolgen voor Kozakken Boys. Aanvoerder Van Nuland: "Die treffer was de genadeslag waar wij niet meer overeen konden komen. We zijn toen keihard met de neus op de feiten gedrukt."

 

Bij Kozakken Boys kreeg Mats van Huijgevoort nog wel een aardige kans op de gelijkmaker, maar de verdediger zag zijn schot meesterlijk gestopt door keeper Jaimy Schaap. Even later bediende wissel Zschuschen op maat Mike van de Laar die zeer beheerst de 2-0 op het scorebord zette. Daarmee was de wedstrijd geheel in het voordeel van IJsselmeervogels gekanteld. De thuisploeg heerste en domineerde en speelde Kozakken Boys in sommige fases helemaal zoek. De Vogels vlogen zoals ze wilden, zochten het juiste moment uit en daar was geen houden aan. Met nog enkele minuten te spelen zag Van de Laar de ingevallen Soufyan Moro vrij staan die vervolgens op fraaie wijze Den Hartog passeerde: 3-0. Daarmee was het verhaal voor Kozakken Boys over en uit.

 

Verdonkschot kon niet anders dan zijn ploeg complimenteren met deze fraaie overwinning. "We hebben vandaag een prima teamprestatie neergezet", vond de coach. "Je ziet dat er steeds meer lijn in het elftal komt. Ook de bank is belangrijk waar twee invallers scoorden. Ik heb in ieder geval gelijkwaardige spelers voor vervanging. Wij hebben een heel aardige wedstrijd gespeeld en dat geeft voldoening en vertrouwen voor de wedstrijden die nog gespeeld moeten worden.''

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures