Nieuws

Prijs smaakt voor ACV naar meer

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse

 

11 november 2018

ASSEN - Dat je van SC Genemuiden niet zomaar eventjes wint, wist Fred de Boer met al zijn ervaring als trainer in het zaterdagvoetbal als geen ander. Een overwinning in de inhaalpartij tegen SC Genemuiden zou zijn ACV de eerste periodetitel opleveren, ten koste van lijstaanvoerder Urk. Dit wetende trok de ACV-trainer zich niets aan van alle optimistische geluiden rond de club.

 

"We gaan wel even dat prijsje ophalen," zo hoorde De Boer met gemengde gevoelens aan. "Ik kon het echt niet zo simpel zien. Want ik verwachtte tegen de kampioenskandidaat, die Genemuiden is, beslist een regelrechte fifty-fiftywedstrijd. Genemuiden zou zich nooit van de mat laten spelen. Een uitermate spannende strijd, dat verwachtte ik, en niets anders."

 

Wat spanning en gelijkwaardigheid betrof, had De Boer het goed ingeschat. Want uitermate spannend werd het inderdaad, met voortdurend kerende kansen voor beide ploegen. Met vele scoringsmogelijkheden voor beide doelen ook. Bovenal werd het een ongemeen boeidende zaterdagtopper, die de aandacht van de toeschouwers van minuut één tot minuut negentig aan één stuk vasthield.

 

De 1-0 na vijf minuten. Marco van der Heide kopt raak voor ACV. Nick Buitink (25) en Roelof de Jong kijken min of meer toe.

 

Klokslag half drie schoten zowel ACV als SC Genemuiden als een raket uit de startblokken. Slechts acht minuten later stond de 1-1 op het scorebord. "Het waren twee goedkope goals," verzuchtte een grijze supporter, en daar was wel wat voor te zeggen. Tenminste als gekeken werd naar de ruimte die de verdedigers boden. Eerst namelijk profiteerde Marco van der Heide koppend optimaal van een dekkingshiaat bij een voorzet van Jim de Leeuw. ACV kon zich niet lang in de weelde van een voorsprong koesteren, omdat een minstens zo grote dekkingsfout Kay Velda de kans bood om liefst twee keer aan te leggen voor de gelijkmaker. De eerste keer kon de nadien tot grote hoogte stijgende doelman Ben Wormmeester de inzet nog keren, maar Velda's tweede poging was zuiverder geplaatst en daardoor onhoudbaar.

 

Van uithijgen en bijkomen was geen sprake, voor niemand. Dat ACV zich nog altijd gehandicapt weet door een aantal langdurige blessuregevallen, was net als de vorige week tegen Urk niet aan het spel te zien. Routinier Erik Eleveld was wel weer fit genoeg om in de basis te starten, een feit dat hij vierde met ouderwets breek- en sleurwerk. Een tegenstander als Velda had er de handen vol aan.

 

De Assenaren trokken net als tegen Urk zonder terughoudendheid ten aanval, met Ezra Schrijver en Van der Heide in de meest opvallende rol. Maar ondertussen mocht de verdediging niet verwaarloosd worden, want SC Genemuiden had op het middenveld en voorin niet het minste van het zaterdagvoetbal op het veld staan. Wat te denken van Joran Pot en Velda? Om van de alleen al door zijn postuur imposante Jan Hooiveld niet te spreken. Omar Kavak is al een paar jaar van de buitencategorie als het om scoren gaat en Sijmon Eenkhoorn blijft maar gaan. De Boer hintte er na afloop op dat de snelle gelijkmaker zijn ploeg toch een licht tikje had gegeven. Heel erg merkbaar was het niet, want de ploegen deden de rest van de eerste helft niets voor elkaar onder in tempo en doelgerichtheid. Op slag van rust echter had Wormmeester al zijn kwaliteiten nodig om achteenvolgens een schot en een vrije trap van Kavak onschadelijk te maken.

 

Ongewijzigd uit de kleedkamer gekomen klapten de opponenten er opnieuw zonder handrem op. Kavak schoot al snel uit kansrijke positie rakelings over de deklat, maar het algemene beeld kantelde heel geleidelijk naar een Asser overwicht. Van der Heide kreeg diverse mogelijkheden die hij net niet kon benutten. Rechtsback Daniël Schans ontbeerde de kracht om een weergaloze rush naar voren met een scherp schot te besluiten, wat op zich niet heel gek is als je geen aanvaller bent. Invaller Arjen Hagenauw kwam dichtbij met een inzet achter zijn standbeen langs, maar ondertussen bleef het toch nog steeds gelijk. En moest ACV moest heel alert blijven op tegenstoten. Hooiveld liet ACV maar net ontsnappen door in vrije positie tegen Wormmeester aan te schieten in plaats van in het gat naast de doelman. Waarmee de aanvaller voor zover het nog nodig was weer eens duidelijk maakte dat alles naar voren sturen, hoe verleidelijk ook in het licht van de periodetitel, tegen dit SC Genemuiden dodelijk zou zijn.

 

Marco van der Heide zit klem tussen Genemuiden-doelman Daan Huiskamp en Roelof de Jong.

 

"Ik had er in de voorbereiding deze week over nagedacht," glunderde De Boer na afloop. "Dat was geen hogeschoolwerk hoor. Het was gewoon realisme en mijn werk doen. Want bij twee gelijkwaardige ploegen is de kans op 1-1 diep in de tweede helft best groot. Dan moet je vooraf de verschillende scenario's hebben bedacht en besproken. Wat doe je dan als het in de tweede helft 1-1 staat? En wat als het 2-1 staat? Wat doe je met je wissels? Nou daar hebben we over gesproken en afspraken over gemaakt."

 

Als ware hij een visionair zag De Boer hoe het besproken scenario zich ontvouwde, want geheel volgens afspraak zag hij hoe zijn ploeg gedisciplineerd ten aanval bleef trekken en zo SC Genemuiden de duimschroeven aandraaide. Tot ergernis van Genemuiden-coach Jan van Raalte was er ruim tien minuten voor tijd een standaardsituatie voor nodig om de ban voor ACV te breken. Nande Wielink plaatste een vrije trap vanaf het middenveld loepzuiver op het vrijstaande hoofd van Gibril Sankoh, die vervolgens tegendraads koppend doelman Daan Huiskamp kansloos liet.

 

Wat volgde, waren ruim tien knotsgekke minuten met kansen voor beide doelen, waarbij Wormmeester met zijn reflexen op pogingen van Kavak definitief zijn verkiezing tot man-of-the-match veilig stelde. De gelijkmaker hing echt nog wel in de lucht, totdat Hagenauw met een ziedend schot uit een moeilijke hoek in de slotminuut een einde aan de Asser spanning maakte. Wormmeester wilde na afloop niets weten van dat hij de drie punten voor ACV gewonnen had, maar Kavak liet er bij zijn knuffel voor Wormmeester geen twijfel over bestaan: "Jij hebt ze van ons er uit gehouden."

 

Van Raalte kwam in zijn nabeschouwing direct terug op de 2-1. "Dat we door een dood spelmoment de 1-1 uit handen gaven, daar vreet ik me op zo'n moment over op. Ze moeten bij de les blijven, daar hamer ik keer op keer op. Vandaag zag ik twee goed voetballende ploegen grotendeels in evenwicht met elkaar. Dan moet je niet hebben dat ze staan te slapen."

 

ACV-feestje: de periodetitel is binnen.

 

Iets meer afstand nemend stelde Van Raalte vast dat er wel ontwikkeling in het spel van Genemuiden zit: "Het groeit zeker wel, maar ons spel moet stabieler worden. Wat dat betreft missen wij beslist de ervaring van zeg maar 1300 hoofdklassewedstrijden en hoger die wij afgelopen zomer inleverden (Genemuiden nam afscheid van o.a. Erik Rotman, Arjen Hagenauw, Danny Menting, Albert Flier, Robert Boes en Jacco Riemens). Hoe je het ook wendt of keert, die mutaties hebben iets met de groep gedaan. Jarenlange automatismen zijn verdwenen en moeten weer opnieuw ingeslepen worden. Ook in de kleedkamer moet de groep weer samenhang vinden."

 

Zulke zorgen waren aan De Boer niet besteed, al wilde hij nog niet zo ver gaan als zijn doelman Wormmeester die ronduit duidelijk maakte dat hij met ACV nu voor het kampioenschap gaat. "Laten we nu eerst hier maar van genieten, en net als steeds gewoon van week tot week leven," klonk temperend, maar De Boers glunderende gezicht sprak boekdelen. "Mijn ambitie is om ons spel verder te verbeteren, meer wil en kan ik nu niet zeggen," probeerde de ACV-coach nog een keer. Om vervolgens trots stil te staan bij het feit dat zijn team in de nu afgesloten reeks van tien wedstrijden niet van de leg raakte door de vele tegenslagen in de vorm van blessures. Ook wat dat betreft kan het alleen maar beter worden.

 

Het bleef nog lang feestelijk onrustig in en om het clubhuis van ACV.

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Bennie de Boer