Nieuws

Spakenburg doet zichzelf tekort

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

18 november 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De hernieuwde kennismaking tussen Spakenburg en Rijnsburgse Boys heeft een wedstrijd opgeleverd die gedurende de negentig minuten alle kanten op had kunnen gaan. Bij de rust had er zomaar een 4-0 voorsprong voor de Blauwen op het scorebord kunnen staan, maar stond daar toch slechts een 1-1 tussenstand.

 

In de tweede helft boden de Uien veel meer tegenstand, hadden hun verdediging nu wel op orde, en kregen zelfs in de slotfase een grote kans om alsnog de winst te grijpen. Het bleef echter bij een 1-1 eindstand en daar schieten beide ploegen, gezien hun ambities richting top van de tweede divisie, eigenlijk niet veel mee op.

 

In mei 2017 ging het nog voor een plaats in de Tweede divisie. Rijnsburgse Boys greep de kans om te promoveren en Spakenburg was daardoor veroordeeld tot degradatie en spelen in de Derde divisie. Dit keer waren er andere belangen. Het duel was heel belangrijk voor de ranglijst. Winnen was namelijk aanhaken bij de subtop, zeg maar plaats vijf achter Katwijk, Jong Sparta, IJsselmeervogels en AFC. Nu is na dit gelijkspel de achterstand op Katwijk (plaats vier) nog steeds twee punten, maar zijn de andere drie ploegen door hun winst verder uitgelopen.

 

Bram Ros probeert Cendrino Misidjan te dwarsbomen.

 

Er gebeurde dus gedurende deze wedstrijd heel veel. In het eerste half uur liet de verdediging van de bezoekers veel gaten vallen en was het een wonder dat Spakenburg slechts op een 1-0 voorsprong was gekomen. De snelle goal in de zevende minuut, Argjend Selimi rondde een steekpass van Jordi Bitter op prima wijze af, deed het broze zelfvertrouwen van de Rijnsburgers geen goed. De 2-6 nederlaag tegen AFC werkte duidelijk door. Vertrouwen is een heel belangrijk element in de voetballerij en dat ontbrak er even aan bij met name verdediger Masies Artien.

 

Een doelsaldo met 26 tegendoelpunten liegt niet over de toestand van de verdediging van Rijnsburg. Trainer Wilfred van Leeuwen wilde niet alleen naar die linie wijzen. "Verdedigen begint bij de aanval. Als daar alle kansen benut worden die we krijgen, dan speel je gemakkelijker en kan een verdediging groeien in zijn rol. Het heeft duidelijk even tijd nodig om een nieuw spelsysteem onder de knie te krijgen. We willen meer balbezit krijgen en meer compact naar voren spelen. Ik ben geen trainer geworden om naar een ploeg te kijken die met 'lange ballen snel thuis' speelt." Van Leeuwen moest dus al na een half uur ingrijpen en haalde Artien naar de kant voor Wesley Goeman. Dat ingrijpen had ook zo maar veel te laat kunnen zijn, want Spakenburg had daarvoor de kansen aan elkaar geregen.

 

Met name Selimi kon zich uitleven. Kort na zijn openingstreffer kreeg hij weer een kans, maar was het schot te zacht om doelman Richard van Nieuwkoop voor de tweede keer te passeren. Na zo'n dertien minuten het zoveelste kolderieke hoogstandje bij Rijnsburg achterin. Artien en doelman Van Nieuwkoop wisten van elkaar niet waarmee ze bezig waren en zagen tot hun schrik de bal richting doel stuiteren. Artien kon nog ingrijpen maar raakte het leer maar half. De bal bleef liggen bij de paal, waar het een wonder was dat Selimi dat cadeautje niet in het lege doel wist te krijgen. Naast de twee keren dat Artien en de andere centrum verdediger Gino Demon bijna hun eigen doelman wisten te passeren, kwamen er ook nog twee grote kansen voor de Blauwen. Zo zagen aanvoerder Barry Beijer en Selimi hun inzetten net naast gaan. Toen Van Leeuwen had ingegrepen, kwam er meer controle van de kant van Rijnsburg. "Ik nam Artien tegen zichzelf in bescherming. Hij had al een gele kaart en speelde eigenlijk dramatisch slecht. In zo'n situatie kan een speler zomaar een tweede gele kaart pakken en dat risico wilde ik niet lopen."

 

Kevin Sterling slalomt langs Gino Demon.

 

Rijnsburg had zijn zaken daarna beter voor elkaar. Bij de thuisploeg begon aan het eind van de eerste helft de strijd met scheidsrechter Te Kloeze. De leidsman kreeg in de 39-ste minuut heel Spakenburg over zich heen toen hij een duw van Cendrino Misidjan op Edo Knol bestrafte met een strafschop. De wel erg gemakkelijk gegeven elfmeter trap werd foutloos benut door invaller Goeman: 1-1. "Dat was toch geen situatie om een strafschop voor te geven",  zou een boze John de Wolf na afloop beweren. Nu zou De Wolf gedurende de tweede helft nog bozer worden op de arbiter. In de rust had hij echter eerst het nodige werk met zijn spelers. "Die gelijkmaker had zoveel teleurstelling gebracht en haast iedereen was daar ook kapot van. We waren zoveel beter en kregen ook de kansen. Helaas hadden we ons niet kunnen belonen en dan gaat zo'n scheidsrechter zomaar een strafschop geven."

 

De tweede helft zou matig veldspel opleveren, maar was wel vermakelijk om te zien. Beide ploegen waren nu aan elkaar gewaagd. De wissel van Van Leeuwen had rust gebracht in de laatste linie van zijn elftal en op het middenveld en in de aanval heeft hij voldoende spelers lopen die wel weten wat je met een bal kan doen. Maar ook bij Spakenburg is het middenveld heel sterk bezet. Philip Ties en Mike Vreekamp hebben in jongeling (en echte Spakenburger) Youri Koelewijn een goed kompaan gevonden en hielden eigenlijk gemakkelijk de probeersels van de bezoekers onder controle. Vooraf werd er dus gesproken over de 26 tegentreffers van de bezoekers, maar het doelsaldo van de thuisploeg toonde vooraf slechts 18 doelpunten aan de productiezijde.

 

Jordi Bitter is los van Gino Demon.

 

Duidelijk is dat de Blauwen het net niet zo gemakkelijk kunnen vinden. In de spits werkt Jordi Bitter heel hard, maar is nog geen speler die een totaal van meer dan twintig treffers in zicht heeft. Selimi en Kevin Sterling bezetten de vleugels en met name Selimi was in deze wedstrijd het gevaarlijkst, maar ook zij zijn beiden geen doelpuntenmachines. Voor Sterling kwam er zelfs in de 75-ste minuut een voortijdig eind aan deze wedstrijd. Hij kreeg na een lichte overtreding zijn tweede gele kaart. Weer hevige woede aan de kant van de thuisploeg. "Hiervoor geef je een speler niet zijn tweede gele kaart. Hij gaf daarmee aan de wedstrijd niet goed aan te voelen. Hij moest zelfs naar zijn assistenten om te controleren of dit wel degelijk een tweede gele kaart was. Ik zeg zelden iets over een scheidsrechter maar dit sloeg alles." De Wolf kon zijn boosheid maar moeilijk inhouden.

 

Met tien spelers moest de thuisploeg het laatste kwartier volmaken tegen een Rijnsburg dat ineens zijn kans rook. Met hangen en wurgen wist Spakenburg stand te houden. Kreeg zelfs nog mogelijkheden, maar ging in de blessuretijd door het oog van de naald toen invaller Frank Tervoert net niet goed bij de bal kon. Met het gelijke spel moesten beide trainers tevreden zijn, al hadden ze daar beide wel moeite mee. Van Leeuwen vond het jammer dat het numerieke voordeel niet benut kon worden en De Wolf wees naar een heel goede eerste helft waarin een beslissende voorsprong genomen had moeten worden.

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures