Nieuws

Sparta Nijkerk heeft last met Buitenpost

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

18 november 2018

NIJKERK - De bekende vlag met pompeblêden aan het poorthek van Sparta Nijkerk liet aan duidelijkheid niets te wensen over: er waren Friezen op bezoek. En het ging niet om oude bekenden uit Harkema of Sneek, nee deze keer waren het de in hoofdklasse debuterende Blauwkes uit Buitenpost. Nooit eerder speelde Buitenpost op dit niveau.

 

Kort voor aanvang straalde het genieten van de ambiance er af bij Buitenpost-voorzitter Paul Olijve. "Een sprookje is het, en uitwedstrijden voelen als een schoolreisje." Olijve gaf grif toe dat er sportief gezien een flinke uitdaging ligt voor zijn dorpsclub: "Wij hebben nu éénmaal niet de middelen die hier in Nijkerk zijn, of bij onze streekgenoot Harkemase Boys. Wij richten er ons op om zo ongeveer vierde of vijfde van onderen te eindigen, iets wat met onze selectie haalbaar moet zijn. Ons beleid is dat we het doen met zoveel mogelijk jongens uit het dorp en directe omgeving. Van de huidige selectie hebben zestien van de twintig spelers een directe binding met Buitenpost. Onze sponsoren zouden er trouwens nooit mee akkoord gaan als er geen Buitenposters meer in de selectie zitten."
Voor Sparta-voorzitter Johan Evers moet het een geluid uit een andere voetbalwereld zijn geweest, want zijn club verwelkomde deze zomer liefst twaalf nieuwe selectiespelers uit alle windstreken, van zowel dichtbij als ver weg.

 

Frank Heus (8) en Oskar van Logtestijn komen te laat. Buitenpost-doelman Kevin van der Meulen heeft de bal te pakken. Robin Huisman de Jong klijkt gerustgesteld toe.

 

Op het veld was er voor de Friezen aanvankelijk niets te genieten. Het was onthutsend om te zien hoe de Spartanen hun tegenstanders aan alle kanten voorbij liepen alsof ze er niet stonden. In het eerste halfuur was er maar één ploeg die voetbalde en dat was Sparta Nijkerk. "We wisten eigenlijk niet wat ons overkwam," bekende verdediger Robin Huisman de Jong na afloop. "Het was logisch geweest als wij bij de rust met minimaal 3-0 hadden achtergestaan. Het verschil was echt heel groot, maar ook wel logisch omdat bij ons maar drie spelers hoofdklasse-ervaring hebben."

 

Zoals gezegd, Sparta Nijkerk dicteerde de eerste helft volledig. Coach Eric Speelziek was na afloop dik tevreden over het niveau dat de Nijkerkers in die wedstrijdfase haalden: "We speelden dicht bij elkaar. Als we de bal kwijtraakten veroverden we hem onmiddellijk weer. We creërden voldoende kansen." Maar juist door al die kansen kwam de grote makke van het huidige Sparta Nijkerk aan het licht, namelijk dat de ploeg een scherpe afmaker ontbeert. Janic Makizodila, van origine een verdediger, was tot nog toe met zijn zes goals dit seizoen de man die het moest doen. Sinds diens kuitbeenbreuk in de wedstrijd tegen Flevo Boys is er nog geen andere productieve spits opgestaan. Oskar van Logtestijn zou die beoogde spits kunnen en misschien ook wel moeten zijn, maar zijn rendement is nog niet van acceptabel niveau, zeker niet als mag worden afgegaan op het vertoonde spel tegen Buitenpost.

 

Van Logtestijn, die eerder onder Speelziek bij derdedivisionist Hercules speelde, verprutste halverwege het eerste bedrijf vanaf de elfmeterstip de ultieme mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten en zijn eigen reputatie te verstevigen. Zowel hijzelf als zijn coach betitelden de door hem genomen strafschop, toegekend na een overtreding op Adriaan Kruisheer, als de slechts ingeschoten strafschop ooit. Van inschieten was trouwens geen sprake, de bal zeilde ruim een meter naast de linkerpaal tegen de omheining.

 

Voor en na de strafschop kwamen Van Logtestijn en ook Frank Heus en Rob Diderik in de meest kansrijke posities nimmer tot een acceptabele doelpoging. Op de aanloop naar die scoringsmogelijkheden viel overigens niets af te dingen. Vooral als Gilbrano Plet op de linkerflank in de opbouw betrokken werd was het alle hens aan dek voor de blauwe verdediging. Buitenpost-doelman Kevin van der Meulen had het er al met al beslist druk mee, maar ook niet meer dan dat. Want ondanks de aanvoer via Plet bleef echte dreiging ten ene male uit.

 

Gehinderd door Jelmer Vos doet Jorrit Fiegen een doelpoging.

 

Coach René van der Weij gebruikte de gelijke stand bij rust om zijn ploeg op te peppen: "Ik hield ze voor dat ze de volgende vijfenveertig minuten moesten zorgen dat het een wedstrijd bleef. Weggespeeld in de eerste helft, zeker, maar niet op achterstand gezet. Sparta zou weleens ongeduldig kunnen worden naarmate de tijd verstreek. En juist daar lag onze kans om weer op te staan."

 

In de kleedruimte van de Spartanen hield Speelziek het tegenovergestelde verhaal. "De valkuil van ongeduldig worden moest voorkomen worden, dat was het allerbelangrijkste." Helaas voor de ervaren coach ging het precies op dat punt mis. Zijn ploeg was in de tweede helft geen schim meer van de geoliede opbouwmachine van de eerste helft. De drang naar voren was ongebroken, maar te gehaast en nooit meer met de broodnodige precisie. Buitenpost maakte dankbaar gebruik van van de ontstane gaten, waarbij spits Rolf Dijk tot twee keer toe een score op een haar na miste.

 

De wedstrijd werd ondertussen steeds rommeliger. Ogenschijnlijk verrassend wisselde Speelziek een kwartier na de hervatting Gilbrano Plet, maar dat bleek noodgewongen te zijn wegens een in de eerste helft opgelopen blessure. Rob Diderik verhuisde naar de rechtsbuitenplaats. Kevin van der Meulen greep knap in op een schot van Spartaan Jerry Geurtsen, waarna aan de andere kant opnieuw Dijk zich mocht verwijten dat hij niet wat beheerster schoot op een voorzet van Rob Dijkstra. Nu vloog de bal van dichtbij hoog over het door Manuel Hoogewoning verdedigde doel.

 

De tijd verstreek en Buitenpost begon zo langzamerhand zichtbaar te geloven in het behalen van minstens één punt in Nijkerk. Verdedigend en in de omschakeling had met name routinier Huisman de Jong zijn zaakjes steeds beter voor elkaar. Hoe wrang was het dan ook voor de Friezen dat twee minuten voor tijd het dan toch nog Van Logtestijn eindelijk het gaatje naast Van der Meulen wist te vinden. De spits bezorgde zichzelf hiermee toch nog een feestelijk slot van de verder voor hem zo moeizame middag. En hoezeer ze het in de schamele resterende speeltijd nog probeerden, de Friezen wisten dat ze in het zicht van de haven alsnog op een klip gelopen waren. Dat meerdere blauwhemden na het eindsignaal gebroken ter aarde stortten was daarvan de perfecte illustratie.

 

Opluchting en vreugde bij Sparta Nijkerk na de 1-0 van Oskar van Logtenstijn (11).

 

"Een verdiende overwinning", concludeerde Speelziek direct na afloop. Zijn collega Van der Weij gaf hem daar gelijk in. "Het is alleen erg zuur dat het op het allerlaatste moment nog gebeurde, terwijl wij daarvoor zelf nalieten om op voorsprong te komen. Dit is voetbal in de hoofdklasse. Wij moeten dit incasseren en ervan leren en dan weer opstaan. Wij hebben nu van de drie topclubs ACV, Urk en Sparta Nijkerk steeds met slechts 1-0 verloren. Dat past precies in mijn streven om iedere club die tegen ons speelt te laten zeggen dat Buitenpost een lastig ploegje is. Ondertussen wonnen wij wel van de kleintjes in deze klasse, zodat ik kan vaststellen dat we het helemaal niet zo gek doen en ons geen grote zorgen hoeven te maken. Vierde of vijfde van onderen, dat lukt best wel."

 

Speelziek erkende in zijn nabeschouwing nog eens het gebrek aan creativiteit in de laatste aanvalsfase. "Het is niet slechts een veelscorende spits die ik mis. Ook scorende middenvelders zouden ons vooruit kunnen helpen. Maar goed, ondertussen kan ik niet zeggen dat wij slecht spelen of zo. Zoals vandaag bijvoorbeeld zie ik regelmatig heel goede wedstrijdfases. De volgende stap is het spelen van goede wedstrijden als geheel. Zover zijn we nog niet, maar dat we inmiddels goed meedoen is duidelijk. Persoonlijk schat ik in onze klasse een ploeg als ACV net iets verder in dan ons, maar we zijn onderweg. Mijn eerste doel is en blijft deze ploeg beter te maken. Ze moeten na een paar jaar degradatievoetbal leren wat het van je vraagt als je bovenin wilt meedoen. Geduld, daar is het weer, en ook plezier zijn onmisbaar daarbij. En de wil om Sparta Nijkerk niet slechts te zien als tussenstap naar een hogere club."

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Arjen Gerritsma