Nieuws

AFC gelooft in wat de ploeg doet

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

18 november 2018

AMSTERDAM - Door in eigen huis HHC Hardenberg met 2-1 te verslaan, heeft AFC de eerste periodetitel in de wacht gesleept. Daarmee hebben de Amsterdammers zich verzekerd van een plaats in de tweede ronde voor het KNVB-bekertoernooi in het nieuwe seizoen. AFC blijft koploper na twaalf wedstrijden gevolgd door IJsselmeervogels met een punt achterstand.

 

AFC-doelman Patrick Zonneveld lijkt de situatie te gaan klaren.

 

Op sportpark Goed Genoeg waren een paar honderd toeschouwers getuige van een hele aardige wedstrijd met goed voetbal en veel strijd om de fel begeerde punten. HHC Hardenberg, een ploeg van formaat, had in de vier voorgaande wedstrijden nog nooit verloren van AFC en het andere Oranje, ook dit seizoen weer goed op dreef, wilde dit graag zo houden. Of dit zou lukken was nog maar de vraag, want The Reds is een heel andere ploeg dan de voorgaande twee seizoenen. Er werden uitstekende spelers binnenboord gehengeld, met voldoende kwaliteiten om dit seizoen een hartig woordje mee te spreken in de race om de titel. Ook om de KNVB-beker werden tot nog toe klinkende resultaten bereikt en werden Telstar (5-0) en FC Oss (1-0), met nederlagen het bos ingestuurd. Op 18 december wordt in Tilburg het bekeravontuur vervolgd met een wedstrijd tegen eredivisie-tegenstander Willem II. Dan zal blijken hoe sterk AFC is en of een volgende ronde haalbaar is.

 

Centrale verdediger Tim Linthorst is daar ten volle van overtuigd. Met zijn ruim een-meter-negentig vervult hij een belangrijke rol en ziet voldoende mogelijkheden om met zijn team voor een stunt te zorgen: "Stel, als wij een hele goede dag hebben en Willem II een iets mindere dag, dan is een verrassing niet uitgesloten. Zeker in de huidige situatie waarin wij heel goed voetbal spelen en voor niemand bang hoeven te zijn. Individueel hebben we veel kwaliteit in huis, de basis is goed, en de wil is er om er wat moois van te maken", aldus de man die meer dan dertig wedstrijden in Duitsland speelde waarvan enkele op het allerhoogste niveau.

 

Linthorst speelde tegen Hardenberg in ieder geval een ijzersterke wedstrijd en gaf weinig mogelijkheden weg waaruit de ploeg van trainer Gert-Jan Karsten gevaarlijke dingen kon doen. "We hebben de wedstrijd duidelijk over de streep getrokken. We moesten constant alert blijven en blijven knokken voor een goed resultaat. Omdat we veel voor elkaar over hebben, zijn we daar in geslaagd. Ik moet eerlijk bekennen dat dit niet onze beste wedstrijd was", reageerde Linthorst na afloop. En toch hebben de mensen genoten, hoe kan dat dan? "Omdat de doelpunten mooi waren en er veel strijd werd geleverd. Daardoor was de wedstrijd onderhoudend."

 

Raily Ignacio op snelheid langs Danny Bouws.

 

De eerste tien minuten van de wedstrijd hadden voor Hardenberg bepalend kunnen zijn. Althans dat vond trainer Gert Jan Karsten: "Na een half uur voetballen hadden we klaar kunnen zijn met de wedstrijd. We kregen, net als AFC een paar prima mogelijkheden om op voorsprong te komen. Die benut je dan niet en scoort AFC. Dat is het probleem bij ons, we scoren gewoon niet. Dat brengt frustratie met zich mee, want waar je recht op heb, krijg je gewoon niet. Ik vind dat we minimaal een punt mee naar huis hadden kunnen nemen. Dit gebeurt simpelweg niet. We hadden de competitie daarmee spannend kunnen houden. Jammer, want ik vond het een hele aardige wedstrijd waarin wij meer hadden verdiend."

 

Onmiskenbaar raakte Karsten de kern van de zaak. In de eerste helft kregen beide ploegen evenveel kansen, al waren de eerste twee voor Hardenberg. Was daar een doelpunt uit voortgekomen, dan had de wedstrijd mogelijk een ander verloop gekregen. Nu viel de 1-0 uit een uitstekend opgezette aanval van AFC waarbij Kenny Teijsse verdediger Koos Werkman op zijn weg vond en de bal via de voet van de verdediger achter de kansloze keeper Ramon Nijland verdween: 1-0.

 

Een beetje een mazzeldoelpunt, maar genoeg om Hardenberg tot een grotere werklust aan te zetten en de winnaarsmentaliteit tot het kookpunt deed op te voeren.

Tot aan de rust bleef de wedstrijd aantrekkelijk met goede combinaties en opnieuw kansen voor beide ploegen om verandering in de score aan te brengen. Zover kwam het niet, al kreeg Kenny Teijsse een serieuze mogelijkheid om AFC op een 2-0 voorsprong te zetten, maar zag zijn doelpoging geblokt.

 

Joël Amakado delft het onderspit in een duel met Kenny Teijsse.

 

In de tweede helft begon AFC met een aantal corners op rij, die zonder resultaat bleven. Toch bleef de ploeg van trainer Ulrich Landvreugd de wedstrijd domineren en controleren. HHC Hardenberg hield het duel wel springlevend levend. De mooiste kans om op gelijke hoogte te komen was voor Sargon Gouriye die voor een leeg doel toch miste.

 

Met nog zes minuten te spelen viel totaal onverwacht nog een treffer te noteren voor AFC. De bal die na een goede aanval bij Derre Kwee terecht kwam, vroeg om een betere bestemming en zijn inzet bleek onhoudbaar voor keeper Ramon Nijland: 2-0. Met nog een paar minuten op de klok leek de wedstrijd beslist. Leek, want in blessuretijd zorgde invaller Derian Reinders alsnog voor de aansluitingstreffer. Daardoor leek een gelijkspel toch nog mogelijk. Zover kwam het niet en daar was Landvreugd heel erg blij mee: "Laat ik vooropstellen dat dit niet onze beste wedstrijd was. Ik ben wel enorm blij met deze overwinning. Die is te danken aan onze weerbaarheid. Er is keihard voor elkaar gewerkt. Een compliment voor mijn ploeg. Hardenberg is een lastige tegenstander, waar we nog nooit van gewonnen hadden. Het geloof in wat we doen is momenteel erg groot en dat is nodig om succes te hebben."

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures