Nieuws

Quick Boys toont zijn macht in Harkema

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

18 november 2018

HARKEMA - Vol verwachting klopt ons hart. Dat gold voor al die kinderen, die samen met hun ouders naar de traditionele intocht van Sinterklaas waren getogen, maar hoe zat dat met de toeschouwers die zich hadden gemeld om het duel tussen Harkemase Boys en Quick Boys bij te wonen? Ook die hadden een serieuze krachtmeting in gedachten, met kerende kansen en vol spanning.

 

Harkemase Boys was immers dit seizoen in de Derde divisie thuis nog ongeslagen. En natuurlijk was er een slimmerik die opmerkte dat Quick Boys nog overal niet verloren had. Je heb Zwarte Pieten, Roetveegpieten (niet in Friesland voor zover bekend), maar ook Zeurpieten. Ga dan niet naar voetbal kijken als je de uitslag toch al van tevoren weet. Maar goed, die ene verdwaalde Rotterdammer was 's ochtends vroeg van huis vertrokken in de hoop een spannend potje voorgeschoteld te krijgen. Mooi niet dus. Quick Boys toonde zijn macht en won bij wijze van spreken op zijn kousenvoeten met 1-4.

 

Erick Jansema heeft het schot van Dennis Kaars gekeerd, maar is kansloos op de rebound van Kay Tejan.

 

Daar waren een paar oorzaken voor aan te wijzen. In de eerste plaats Quick Boys zelf. Coach Erik Assink had wel even moeten puzzelen over de bezetting van het middenveld. Mohammad Mahmoed (geschorst) en Raymond Baten (Arubaan met interlandbezigheden) ontbraken op de spelerslijst, maar het trio dat nu de klus moest opknappen speelde voortreffelijk. Tim Bloemendaal, Ivailo Staal en Ricardo Kuyvenhoven hadden in grote delen van de wedstrijd de zaak op het hen toegewezen werkterrein onder controle. Genoemde middenvelders kregen lekker vaak de bal aangespeeld niet alleen door hun ploeggenoten, maar vooral ook door de mannen in een rood shirt, de Harkemase Boys dus.

 

Wat er met hen aan de hand was, een raadsel. Het had er veel van weg dat de ploeg van Tieme Klompe met de intentie binnen de lijnen was verschenen om een gezellig zomeravondoefenpotje af te gaan werken. Maar dit was de rauwe werkelijkheid van de competitie en ook nog eens in koude-handen-en-voetenweer. Een beetje wedstrijdmentaliteit is wel geboden in dat soort omstandigheden, maar dat was in de eerste helft veel te veel gevraagd. Doordat Quick Boys hoog druk zette, greep de thuisclub al snel naar de lange bal naar voren, maar het slagingspercentage in die aanpak is standaard laag, ook deze keer weer. En ging het wel in korte combinaties, strandde het Harkema spel in overbodig balverlies. En natuurlijk gebeurde het niet met opzet allemaal, maar het resultaat van de eerste helft was er wel naar.

 

Dennis Kaars kreeg al meteen in de openingsfase de bal zomaar voor zijn voeten. De afstand naar het doel was groot, maar met iets meer richtingsgevoel was de thuisclub mogelijk al na vijf minuten tegen een achterstand opgelopen. Maar de actie van Kaars bleek een voorbode. Een crosspass van Jeffrey Ket kwam neer bij Kuyvenhoven, die Kaars bediende. Diens schot ketste af op doelman Erick Jansema, maar Kay Tehan wist met de rebound wel raad en poefte de bal in het net. Aan de 0-2 gingen verdedigingsfouten vooraf. Joris Voest, die een zware eerste helft voor de kiezen kreeg door toedoen van Tejan, dekte de rechterspits van Quick Boys aan de verkeerde kant. Tejan ramde vervolgens de bal onder het lichaam van Jansema door en toen was hij nog maar een intikker verwijderd van de tweede Katwijkse treffer. Op dat moment deelde ook de Harkema-doelman in de malaise die zich voor zijn neus afspeelde.

 

De 0-2 voor Quick Boys is in de maak. Kay Tejan zal de bal onder het lichaam van Erick Jansema door frommelen.

 

De wedstrijd ontrolde zich als vanzelf met veel zonder bal bewegende spelers van Quick Boys en die van Harkemase Boys die overal net te laat kwamen om in te grijpen. Dat leverde alleen maar pijntjes en blessures op. Zo verliet centrale verdediger Jens Jurn Streutker (vervangen door Mark Bruintjes) nog voor rust aangeslagen het veld. De stand was net daarvoor al doorgeschoten naar 0-3. Iloba Achuna maakte zich op een voorzet van Jesse van Nieuwkerk schuldig aan hinderlijk handspel waar scheidsrechter Erik ter Brake niets anders mee kon doen dan de bal op de penaltystip leggen. Kelvin Maynard kweet zich van die opdracht in twee keer. Jansema bokste de elfmetertrap in eerste instantie weg, maar wel recht vooruit met voor Maynard een nu niet meer te missen kans. Maar in de slotminuut van de eerste helft deed Harkemase Boys toch nog onverwacht iets terug. De pass van Kevin Mennega naar Pier Veldman was niet echt goed, de aanval leek dus doodgebloed, maar de voorzet vanaf de rechterflank was optimaal en Robert Stelpstra was even uit beeld verdwenen bij Quick Boys. Slim tegendraads uitgevoerd ging de kopbal binnen.

 

De 1-3 was in ieder geval een aanknopingspunt voor Harkemase Boys en er was even tijd voor een praatje van Klompe in de kleedkamer. "Boos, jazeker", verklapte de coach. "De duels gingen verloren. Je moet ook weten welke duels je moet pakken, maar dat gebeurde niet. Ik denk dat het ontzag was voor de tegenstander. De tweede helft hebben we onszelf gegeven maar de 2-3 viel niet. Met de tweede helft kan ik dus wel leven. Dat zit dan wel weer in de groep."

 

Het kon ook moeilijk slechter dan wat Harkemase Boys voor rust had laten zien. Met Johnny de Vries als vervanger van Mennega verplaatste de thuisclub het spelbeeld wel naar de helft van Quick Boys zonder overigens tot kansen te komen waar de 2-3 uit had kunnen vallen. Alles stond of viel toch met de vraag of de Friezen de bal in de ploeg wisten te houden en dat was toch beneden de maat. Achuna is wel een balafpakker, maar er dan vervolgens iets mee doen was vers twee. Heel vaak leverde de centrale verdediger het speeltuig toch zomaar weer in en hij was niet de enige sloddervos.

 

Pier Veldman zet zich af tegen Kelvin Maynard.

 

Quick Boys was de ploeg met de kansen op 1-4. Kaars kopte na een gladde aanval naast, Tejan krulde de bal nipt over de deklat en ook de halve omhaal van Van Nieuwkerk had zomaar doel kunnen treffen. De wetenswaardigheden van Harkemase Boys bleven beperkt tot het afstandsschot van Voest, 85-ste minuut. Toen stond het scorebord al op 1-4. Maynard schoot de penalty (Van Nieuwkerk was gevloerd door De Vries) deze keer zonder tussenkomst van Jansema hard en hoog door het midden.

 

Conclusie, Harkemase Boys was toch een maatje te klein gebleken voor Quick Boys. Had je je het zo voorgesteld? "Voorgesteld zo wel, maar niet verwacht", gaf Assink antwoord op de slecht geformuleerde vraag. "Je houdt rekening met een moeilijke wedstrijd, zeker met hun kopkracht. Ik had dus gezegd geen vrije schoppen veroorzaken en niet zomaar corners weggeven. Dat is wel gelukt. Maar we hadden niet zo best geoefend van de week, een training liep niet lekker en ik moest spelers op het middenveld zetten die daar normaliter niet staan. Ik had vooraf wel wat zorgen." Jammer van het mislopen van de periodetitel? "Daar gaan we niet voor", klonk het kort en krachtig en er kwam geen tegenspraak. En die Rotterdammer? Met een bakje erwtensoep en een bekend Fries sterk drankje in zijn mik kon die weer op huis aan. Zonder het gevoel een meeslepende wedstrijd gezien te hebben.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures