Nieuws

Ted Verdonkschot gaat voor de hoofdprijs

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

23 november 2018

Wedstrijden tussen HHC Hardenberg en IJsselmeervogels hebben iets bijzonders. Komt dat doordat de Hardenbergers vaak winnen van de 'rooien'? Ted Verdonkschot, dit seizoen aan het roer gekomen bij IJsselmeervogels, stond met HHC Hardenberg nooit een punt af aan de Spakenburgers. Een standbeeld voor de Haarlemmer is er nooit gekomen in het stadje aan de Overijsselse Vecht, maar mogelijk dat er nog wel ergens een schetsontwerp in een archieflaatje ligt.

In oktober 2009 liet de clubleiding Verdonkschot invliegen met de opdracht de ploeg nieuw leven in te blazen. Na gloriejaren (titels in 2007 en 2008) dreigde het met HHC Hardenberg totaal de verkeerde kant op te gaan. Verdonkschot slaagde met meer dan vlag en wimpel. Op de laatste speeldag dat seizoen waren er nog drie kandidaten over voor één plek in de barrage om een plek in de nieuwe topklasse. HHC Hardenberg won vraag niet hoe van degradant Go-Ahead Kampen met de beslissende 0-1 van Martijn Berger drie minuten voor tijd. Om even later te vernemen dat de concurrenten ACV en WHC de punten (1-1) hadden gedeeld. Op basis van een beter doelsaldo eisten de Sallanders hun plek op in de play-off. HHC Hardenberg was ontketend en vloog langs Zwaluwen '30 (5-1 en 1-1) de topklasse binnen. In het oog springende conclusie nu: HHC vormt samen met Barendrecht het unieke duo dat sinds de invoering van de topklasse op het hoogste niveau (topklasse en Tweede divisie) opereert.

 

Ted Verdonkschot, bezig aan zijn eerste seizoen bij IJsselmeervogels.
Foto: Ferry Toth


Na de aanloop bij HFC EDO kreeg de trainersloopbaan van Verdonkschot kleur bij Rijnsburgse Boys. Met Verdonkschot vierde de Rijnsburgers drie kampioenschappen (2006, 2007 en 2009). In 2009 eiste Rijnsburgse Boys ook de landstitel op. Onder het motto dat je niet alles kunt hebben in het voetballeven verloren de 'Uien' wel de tweestrijd met WKE om de algehele landstitel. Rijnsburgse Boys viel van zijn stokje na 0-3 voorgestaan te hebben, gerekend over twee duels. Maar WKE maakte in Emmen met blessuretijd mee alsnog drie doelpunten. De verlenging draaide uit op 4-3 eindstand (over-all 4-4), waarna de strafschoppen het muntje richting WKE deden rollen (2-1). Als je verliest, doe het dan in ieder geval heldhaftig.

 

Na HHC Hardenberg (drieëneenhalfjaar aan het roer) kwam Quick Boys (twee jaar hoofdcoach), Telstar (een jaar als assistent-trainer) en de Koninklijke HFC (twee seizoenen hoofdcoach), voor Verdonkschot begin dit jaar een contract tekende bij de club waar altijd veel coaches kandidaat willen zijn om er aan de slag te gaan. Verdonkschot en IJsselmeervogels, de ideale combinatie om te gaan voor de hoofdprijs, dat lijdt weinig twijfel. De huidige ranglijst van de Tweede divisie geeft ook voldoende voeding aan die gedachte. Maar HHC Hardenberg kennende gaat de ploeg niet zomaar opzij, zie de resultaten in het verleden. Gert Jan Karsten (onder meer oud-jeugdtrainer van IJsselmeervogels) tegen Verdonkschot (oud-trainer HHC Hardenberg), wie troeft wie af, tactisch? Eén grote afwezige op de nog immer knusse Boshoek: Danny van den Meiracker. De spits van IJsselmeervogels liep tegen Jong Almere City FC tegen twee onnodig gele kaarten op en dat betekent automatisch een schorsing. "Dat soort dingen gebeuren. Ik heb mijn mening er wel over gegeven, klaar", wil Verdonkschot er niet al te veel woorden meer aan vuil maken.

 

24-april 2017: Spakenburg lijdt een gevoelige 1-2 nederlaag met het oog op de strijd tegen degradatie, maar daar heeft winnaar Kozakken Boys geen boodschap aan. 
Foto: Orange Pictures

 

Als IJsselmeervogels een uitwedstrijd moet afwerken, speelt Spakenburg automatisch thuis. Dat gebeurt tegen Kozakken Boys. Twee goede bekenden van elkaar, maar ook rivalen. In 1985 knokte Spakenburg (figuurlijk maar ook letterlijk) zich ten koste van de Werkendammers naar de landstitel. Maar deze eeuw is de onderlinge balans vrijwel in evenwicht. Spakenburg won zeven keer, tegen Kozakken Boys vijf maal, met ook zes gelijke spelen. De uitslagen in het seizoen 2016-17 waren wel extra zuur voor Spakenburg. Kozakken Boys won op De Zwaaier in blessuretijd (4-3) en herhaalde die truc aan de Westmaat (1-2). Aan het eind van het seizoen degradeerde Spakenburg voor het eerst in de clubgeschiedenis. Maar met de beproefde aanpak 'binnen een jaar weer terug' maakten de Blauwen onder leiding van John de Wolf hun rentree in de Tweede divisie. Spakenburg kan op dit moment rustig naar boven kijken. Bij Kozakken Boys daarentegen begon de situatie wat te wringen. En toen Jasper de Muijnck ook nog aangaf dat hij zijn visie niet kon overbrengen op de spelersgroep, was de beslissing van de technische commissie niet meer zo lastig. Tegen Barendrecht zat Michel Langerak als 'nieuwe' hoofdtrainer op de bank. De 4-0 overwinning was uiteraard een lekkere binnenkomer voor Langerak die in 2012 Kozakken Boys naar de topklasse voerde.
 

Olivier Pilon, hier in actie tegen DOVO, is momenteel met afstand topscorer in de Derde divisie. De spits van DVS '33 Ermelo heeft veertien doelpunten verzameld. Zijn naaste concurenten, ploeggenoot Maurice de Ruiter en DOVO-aanvaller Joshua Patrick, staan op elf treffers. 
Foto: Jeroen van den Berg

 

Bij DOVO liep DVS '33 Ermelo al weer tegen zijn vierde nederlaag van het seizoen aan. De ploeg van Bert van Hunenstijn scoorde zelf twee maal in Veenendaal maar kreeg in de slotfase het lid op de neus, 4-2. DOVO is typisch een ploeg die de volle tijd in de gaten moet worden gehouden, zo bleek. Het gat met het leidende duo Noordwijk (periodewinnaar) en Quick Boys is inmiddels opgelopen tot zes punten. De rol die DVS '33 zich had toebedacht in de Derde divisie (titelkandidaat) is nog uitgespeeld, maar het wordt wel oppassen zo langzamerhand. Iedere nieuwe misstap komt steeds zwaarder aan. Net als DOVO is ook ASWH niet te onderschatten. Weliswaar staan de Ambachters bescheiden geklasseerd, maar Cesco Agterberg weet van de ploegen die hij onder handen krijgt altijd wel een hecht team te smeden. Dat betaalt zich op termijn altijd uit in resultaten. Met recente gelijke spelen tegen Quick Boys (1-1 op Nieuw Zuid) en Noordwijk (3-3) tankte ASWH ook zeker vertrouwen om goed voor de dag te komen in Ermelo.

 

SJC maakte vorig seizoen een ommezwaai van jewelste. De Noordwijkers, kampioen van de zondaghoofdklasse A, lieten zich willens en wetens indelen in de Derde divisie zaterdag. Eindelijk de krachten kunnen meten met plaatsgenoot Noordwijk, de club met een grote naam in het amateurvoetbal. Wat was er mooier? De eerste derby heeft inmiddels plaatsgevonden. Noordwijk won met 1-3, maar een vol sportpark aan de Lageweg (2000 toeschouwers) vervulde SJC met trots. Verder is het wel wennen voor de ploeg van Sjaak Polak in een toch vreemde omgeving. Fysiek getint voetbal en ook een kwaliteitstrap hoger, het betekent zwoegen om resultaten te behalen. Maar naar de rechtstreekse degradatieplaatsen is er een gaatje van vijf punten. En het verschil met Ajax op de veilige plek dertien is maar twee ogen.

 

Kyle Doesburg, hier een doelpunt makend tegen Ajax, is met negen doelpunten topscorer bij Hoek. 
Foto: Patricia Maljaars

 

SJC ontvangt Hoek, een ploeg die wel de klappen van de zweep kent. In 2015 vielen de Zeeuwen uit de topklasse, maar keerden dit seizoen terug in het vervolg van de topklasse, de Derde divisie. De start onder leiding van Dennis de Nooijer was wat weifelachtig, maar Hoek kwam vervolgens wel voor de dag met een serie van zeven duels waarin de ploeg ongeslagen bleef. DVS '33 (4-2) onderbrak die reeks, maar tegen ONS Sneek (2-1) pakte Hoek de draad weer op. Kyle Doesburg, dit seizoen weer teruggekeerd bij Hoek, is topschutter met negen goals. Bij SJC is Tom Duindam de man om in de smiezen te houden. Net als Doesburg staat ook Duindam op negen treffers.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

HHC Hardenberg - IJsselmeervogels
Spakenburg - Kozakken Boys
DVS '33 Ermelo - ASWH
SJC - Hoek