Nieuws

Spakenburg knokt zich langs Kozakken Boys

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

25 november 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Voetbalmeningen lopen soms ver uiteen. Dit bleek weer eens na de wedstrijd tussen Spakenburg en Kozakken Boys, door de thuisclub met 2-1 gewonnen. Vond de een het een mislukte topper, een ander prees de wedstrijd de hemel in. De klassieker, in het kort, was een matig duel dat absoluut niet in aanmerking kwam voor het predicaat topper.

 

De benaming klassieker komt voor uit de historie, waarin beide clubs al vijftig keer de degens met elkaar gekruist hebben. Een respectabel aantal wedstrijden dus tussen de beide zaterdagclubs, die er dit keer aan de blauwe zijde van de Westmaat maar weinig van bakten. Alleen de lage temperatuur kwam aardig overeen met het karakter van de wedstrijd, die maar weinig warmte bood en soms ijskoud aandeed. Geen topper dus en maar weinig voetbalgenot. In de statistieken stond Spakenburg er net iets beter voor dan Kozakken Boys. Twintig keer wonnen de blauwen, zestien keer waren de Kozakken de sterksten en zestien keer gaven beide clubs elkaar geen haarbreed toe. Wat het deze keer zou worden tussen twee ploeg die de punten goed konden gebruiken, niemand wilde een gokje doen.

 

Argjend Selimi kijkt tot bij een doelpoging van Tim Eekman.

 

De thuisclub kon zich bij een zege vooral steviger in het linker rijtje nestelen en Kozakken Boys kon de middenmoot omarmen door de rechter kolom achter zich te laten. Reden genoeg om een aardige pot voetbal te verwachten, maar de toeschouwers kregen niet veel goeds voorgeschoteld, alles onder leiding van Sam Dröge die daarvoor helemaal uit Zuid-Laren was gekomen. Ook de scheidsrechter deelde in de malaise en floot niet zijn allerbeste wedstrijd. Teveel overtredingen liet hij onbestraft, vergat Spakenburg tot tweemaal toe een strafschop toe te kennen en strooide te pas en te onpas met beslissingen waar hij alleen maar hoongeroep mee oogstte. Het kwam de wedstrijd zeker niet ten goede en wekte veel wrevel bij beide elftallen. Spelers stonden vaak op het punt elkaar in de haren te vliegen.

 

Zoals gezegd was het bitterkoud aan de Westmaat. Daar leek Kozakken boys het minste last van te hebben in de eerste helft, want de formatie van trainer Michel Langerak ging fel van start. De formatie van trainer John de Wolf kwam stevig onder druk te staan en de Werkendammers hielden langdurig. Kozakken Boys kreeg ook om op voorsprong te komen. Spakenburg moest ver terug op eigen helft en kwam maar niet onder die druk vandaan, als gevolg van snel balverlies.

 

Ook bij Kozakken boys liet de zuiverheid te wensen over en er ontstond een spelletje dat soms pijn deed aan de ogen. Toch was Langerak niet zo ontevreden over wat zijn ploeg liet zien. "We hadden het plan om vooral geduld op te brengen en spelers in positie te krijgen en vrij te spelen. Soms ging dat goed maar ook soms niet. Als ik naar het totaalbeeld kijk, kan ik alleen maar zeggen dat we met plezier hebben gespeeld en het spel van onze kant vaak van een hoog niveau was. Mijn conclusie is dat we ons huiswerk goed hebben gedaan. Alleen zijn we daarvoor niet beloond, ondanks dat we toch wat kansen hebben gehad. We hadden vanmiddag zeker niet hoeven te verliezen als we wat scherper in de afwerking waren geweest. Het verschil met Spakenburg was dat zij veel effectiever met de kansen zijn omgesprongen'', aldus Langerak die veertien dagen geleden het stokje overnam van Jasper de Muijnck die op staande voet was ontslagen.

 

Kozakken Boys was in de beginfase de bovenliggende partij en brak er al snel tumult uit bij de 'blauwen' toen Jordi Bitter onderuit werd gehaald in strafschopgebied. Maar scheidsrechter Dröge wuifde alle claims voor een strafschop weg. Kozakken Boys opende de score. In de elfde minuut bracht balverlies bij Spakenburg Irvingly Eijma in actie. Die schoof de bal door naar Leon Bot, die van buiten het zestienmeter gebied snoeihard uithaalde voor de 0-1.

 

Gwaeron Stout trekt alle aandacht van Youri Koelewijn.

 

Een prima treffer die Spakenburg in grote vertwijfeling bracht, maar in de 27-ste minuut eiste de thuisclub opnieuw een strafschop toen keeper Nils den Hartog de snelle Nick de Bondt binnen de zestien tegen de grasmat werkte. Arbiter Dröge keek ernaar en verwees alle protesten naar het rijk der fabelen. De woede daarover bracht de man uit Zuid-Laren niet van zijn stuk. Spakenburg had zich inmiddels wel aardig van de druk van Kozakken Boys weten te bevrijden en kreeg zeven minuten voor de rust uiteindelijk zijn beloning. Op goed aangeven van De Bondt deponeerde Argjend Selimi de bal zeer fraai achter keeper Nils den Hartog: 1-1.

 

Met deze stand konden beide partijen de kleedkamer opzoeken. Het een juiste weergave van wat beide ploegen tot dan hadden laten zien. De tweede helft bleek nagenoeg van hetzelfde niveau. Nu had Spakenburg vooralsnog de touwtjes in handen en moest Kozakken Boys genoegen nemen met een verdedigende rol. Gaandeweg kantelde de wedstrijd en wogen beide partijen aardig tegen elkaar op. Er waren mogelijkheden voor Spakenburg en Kozakken Boy. Halverwege de tweede helft ontplofte de Westmaat toen De Bondt de bal op maat naar Argjend Selimi doortikte die op zijn beurt keeper Den Hartog voor de tweede keer die middag geen schijn van kans gaf: 2-1.

 

Met de laatste speelminuten voor de boeg brak het wisselkwartiertje aan voor versterking in de verdediging en om aanvallend de laatste kansen te benutten voor zover die er waren. De mooiste kans was voor invaller Nathaniël Will die geheel vrij voor Den Hartog recht in de handen van de keeper schoot.

 

Na afloop was centrale verdediger Philip Ties zo blij als een klein kind dat de punten op de Westmaat waren gebleven: "We hebben ons naar de overwinning geknokt in deze wedstrijd, die niet best was. Vanuit de organisatie was het vooral niet goed. Ook in de omschakeling hebben we wat steekjes laten vallen. We zakten te ver in en kwamen daardoor niet onder de druk vandaan. Neemt niet weg dat ik verschrikkelijk blij ben met de drie punten." Wat vond je van de scheidsrechter vandaag? "Daar geef ik geen antwoord op. Dat heeft iedereen kunnen zien en verder laat ik het daarbij."

 

Tekst: Freek Louis

Foto's: Orange Pictures