Nieuws

Oerkraker aan de Duinwetering

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

30 november 2018

Duels tussen Noordwijk en Quick Boys behoeven weinig introductie. Oerkraker, klapstuk, bollenstreekclash, zeg het maar. En intussen, klassieker is er niet in het zaterdagamateurvoetbal. Maar liefst 77 keer hebben beide clubs elkaar de maat genomen in competitieverband. Dat oneven aantal komt door die ene beslissingswedstrijd in 2011 waarin Noordwijk en Quick Boys streden om de titel van de hoofdklasse B.

Noordwijk was dat seizoen lange tijd de gedoodverfde kampioen. De ploeg van Robbert de Ruiter ging ook de laatste speelronde in met drie punten voorsprong op de aartsrivaal. Maar het onvoorstelbare (voetbal per slot van rekening) gebeurde. Noordwijk verloor met 2-0 van Excelsior Maassluis en Quick Boys kwam in punten langszij door met 2-0 te winnen van Scheveningen. De Katwijkers hadden zelfs een beter doelsaldo, maar dat gaf in die tijd nog niet de doorslag. Het beoogd neutrale terrein van Rijnsburgse Boys was niet ter beschikking en dus werd er geloot wie er thuis zou spelen. Die 'slag' won Noordwijk, maar in de wedstrijd zelf dreigde voor de Noordwijkers een ander lot. Quick Boys vergat in de tweede helft zijn betere kansen te benutten en zo kwam er op de Duinwetering ook nog een verlenging aan te pas. Niemand van de 6500 toeschouwers, een record voor de klassieker, verliet zijn/haar plek rond de arena.

 

Nog op het oude complex aan de Duinwetering, een bomvolle entourage (6500 toeschouwers) bij de beslissingswedstrijd tussen Noordwijk en Quick Boys (21 mei 2011).
Foto: Orange Pictures

  

Het extra half uur begonnen de Katwijkers met een denkfout. De ploeg van Wilfred van Leeuwen zou op basis van dat betere doelsaldo aan een gelijk spel genoeg hebben om kampioen te worden, maar in de achtste minuut van de eerste verlenging haalde Stefan Mertens (assist Joost Leonard) een kras door de tactiek van de tegenstander. Er kwamen nog wel wat benauwende momenten voor Noordwijk. Wat te denken van een vrije schop op een meter of zeven van het doel? Scheidsrechter Wijma oordeelde dat Noordwijk-doelman Robert Spaan te lang met de bal in zijn handen had rondgelopen. En pal voor het absolute einde schoot Hendrik van Beelen van een paar meter afstand over het Noordwijk doel en liep Quick Boys dus de gelukzalig makende 1-1 mis. Noordwijk promoveerde naar de topklasse en Quick Boys sneuvelde in de nacompetitie door toedoen van Young Boys (0-1).

 

Het duurde even, maar in het seizoen 2015-16 namen de Katwijkers van Nieuw-Zuid sportief wraak. Lang hielden Noordwijk en Quick Boys toen gelijke tred, totdat de Noordwijkers een gevoelige 4-3 nederlaag leden bij XerxesDZB en Quick Boys op de ranglijst de koppositie pakte. Die bleef tot het einde van de competitie behouden en klom Quick Boys - de bijna heilige ambitie eindelijk vervuld - op naar de Derde divisie. Noordwijk had nog de kans mee te promoveren, maar strandde in de dubbelfinale met ASWH (2-2 en 3-1 na verlenging).

 

En hoe is het nu? Kees Zethof gaat onverstoorbaar verder met waar de coach aan begonnen is, een topploeg vormen van Noordwijk. Met afstand kampioen geworden vorig seizoen in de hoofdklasse ontpopt Noordwijk zich ook in de Derde divisie tot titelkandidaat. Maar dat stempel verdient Quick Boys ook. Na een onrustig voetbaljaar (ontslag Jan Zoutman, ruzie met spits Yordi Teijsse, mislukte rentree van Dirk Kuijt, vertrek technisch manager Gert Aandewiel) is de rust op Nieuw-Zuid weergekeerd. Nieuw bestuur, nieuwe TC plus nieuwe hoofdtrainer. Erik Assink zag zijn al lang gekoesterde wens in vervulling gaan om als coach aan de slag te gaan in de mooiste duinpanaccommodatie van het land. Kijk naar de ranglijst, dat blijft niet zonder resultaat. Opnieuw gaan Noordwijk en Quick Boys gelijk op. Dat lijkt een ideaal startpunt om er aan de ongetwijfeld bomvolle Duinwetering een spektakel van te gaan maken.

 

GVVV is vaak succesvol tegen IJsselmeervogels. 
Foto: Orange Pictures

 

IJsselmeervogels staat aan de vooravond van een belangrijke wedstrijd. Dat is het gevolg van de 3-0 nederlaag die de 'rooien' door de strot geduwd kregen door HHC Hardenberg. Het meest opvallende was dat de Vogels slap startten in Hardenberg, veel te slap in ieder geval voor een ploeg die mee wil dingen naar een kampioenschap. Na een nederlaag volgt er dan meestal een vorm van ontkenning dat IJsselmeervogels meedoet voor de hoofdprijs, maar dat is natuurlijk onzin. Rood en blauw uit Bunschoten-Spakenburg hebben altijd die ambitie. De ranglijst in de Tweede divisie spreekt ook in het voordeel van IJsselmeervogels. Nog wel tenminste, want koploper AFC kon zijn voorsprong verhogen naar vier punten. Nieuw puntenverlies kan de ploeg van Ted Verdonkschot derhalve niet gebruiken. GVVV is wel altijd een lastige klant voor IJsselmeervogels. In de laatste vijf onderlinge duels bleven de 'blauwen' uit Veenendaal ongeslagen (twee maal winst, drie keer gelijk). Wel presteert GVVV dit seizoen wisselend. Zo kregen Spakenburg (3-2) en Kozakken Boys (2-5) klop, maar tegen AFC bijvoorbeeld beleefde de ploeg van Niek Oosterlee een complete off-day (4-0).

 

Giorgio Achterberg glipt langs Quincy Oosterom. Beeld uit Scheveningen - Excelsior Maassluis, seizoen 2013-14. Scheveningen is over het geheel de betere ploeg, maar Excelsior Maasluis stapt die middag wel weg met drie punten (1-3).  
Foto: Dick Teske

 

Scheveningen heeft in de gezamenlijke historie met Excelsior Maassluis niet overdreven veel glorieuze herinneringen. Voor de laatste overwinning van Scheveningen moet de klok terug naar 12 mei 2012. De 'tricolores' waren onderdeel van het decor voor de kampioenswedstrijd van Scheveningen. De 4-0 uitslag was in zekere zin een vorm van revanche voor de bewogen beslissingswedstrijd van 28 mei 2007. Scheveningen betrad die middag het veld in Naaldwijk (Westlandia) als runner-up uit de eerste klasse. Excelsior Maassluis moest zijn status van hoofdklasser zien veilig te stellen. Halverwege zag het er met een 1-3 voorsprong zeer veelbelovend uit voor de Scheveningers. Vraag niet hoe, maar Excelsior Maassluis kwam na rust boven het maaiveld uit en stapte alsnog als winnaar (4-3) weer met beide benen terug in de hoofdklasse.


Van de zes duels die beide clubs in de topklasse tegen elkaar afwerkten won Excelsior Maassluis er vijf en was Scheveningen slechts in november 2014 een gelijk spel gegund. Maassluis stapte in 2016 als algeheel landskampioen automatisch de nieuwe Tweede divisie binnen en afgelopen seizoen promoveerde Scheveningen naar het hoogste amateurniveau. Dat kreeg zijn beslag in een hartverscheurend duel met TEC. Na de eerdere 2-0 winst op Houtrust keek Scheveningen in Tiel al snel tegen een 2-0 achterstand aan. Pas in de absolute slotfase viel de verlossende 2-1. Het voelde wel als een kampioenschap. De ranglijst van nu toont een fors verschil tussen de twee clubs. Excelsior Maassluis staat keurig in de middenmoot. Dogan Corneille weet zijn ploeg geacclimatiseerd in de Tweede divisie. John Blok zit met zijn team nog volop in een nieuwe opbouwfase, zo lijkt het.

 

19 mei 2018: Jesse Buitenhuiis passeert Urk-doelman Cornelis Koffeman en zet Sparta Nijkerk op een 1-0 voorsprong. De wedstrijd zou eindigen in 1-1. 
Foto: Arjen Gerritsma

 

Sparta Nijkerk is een week koploper van de hoofdklasse B en krijgt tot aan de winterstop nog een pittige testreeks af te werken. De Nijkerkers moeten nog op bezoek bij Excelsior '31, ontvangen ACV in eigen huis en om te beginnen is Urk te gast op de Ebbenhorst. En Staphorst is als eerste aan de beurt na de winterstop. Allemaal tegenstanders dus die momenteel de kersverse lijstaanvoerder op de hielen zitten. Geen jubelverhalen dus uit Nijkerk, ook niet van coach Eric Speelziek. Eerst maar eens afwachten hoe de komende beproevingen gaan aflopen, is het motto. De verwachtingen zijn natuurlijk wel gespannen. De club heeft niet voor niets fors geïnvesteerd in nieuw spelersmateriaal om na een aantal bleke voetbaljaren weer eens minimaal bovenin mee te draaien.

 

Overdreven productief (achttien goals gemaakt) zijn de Spartanen nog niet, maar recent twee keer een 1-0 zege op achtereenvolgens Buitenpost en WHC leverden wel de volle zes punten op. Defensief (tien tegentreffers) zit het wel snor met de ploeg, alhoewel in het doordeweekse bekerduel SC Bemmel twee keer een gaatje wist aan te boren in de verdediging (2-2). Daardoor moest Sparta Nijkerk zich met risicovol penaltyschieten bevrijden van de zondageersteklasser. Urk deed het nog iets extremer. De ploeg van Richard Karenbelt kreeg Pesse in negentig minuten (0-0) niet omver en kwam er ook hier een strafschoppenserie aan de orde om een zondagvierdeklasser door de knieën te drukken. Sinds het mislopen van de periodetitel lijkt Urk enigszins van slag. De 2-2 bij Staphorst kon er nog wel meer door, maar de 1-0 nederlaag bij SDC Putten was een zure uitslag. De teller van onderlinge ontmoetingen staat pas op vier. In 2016-2017 won Sparta Nijkerk beide keren (0-1 en 1-0). Afgelopen seizoen won Urk zijn thuiswedstrijd (1-0) en kwam het duel op de Ebbenhorst uit op een 1-1 gelijk spel. 

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

Noordwijk - Quick Boys
IJsselmeervogels - GVVV
Scheveningen - Excelsior Maassluis

Sparta Nijkerk - Urk