Nieuws

Het zit Scheveningen niet mee

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

2 december 2018

DEN HAAG - Kom je ermee weg als je net na een pijnlijke nederlaag zegt dat het je als ploeg gewoon niet mee zit? Scheveningen-trainer John Blok maakte zich er niet druk over of hij nu wel of niet een dooddoener bezigde, voor hem ging het om de pure werkelijkheid waar hij mee heeft te dealen. Op een voor promovendus Scheveningen in zowel letterlijke als figuurlijke zin grauwe eerste decemberzaterdag sloten de Houtrustbewoners zojuist hun achtste achtereenvolgende competitiewedstrijd zonder overwinning af.

 

Erger nog, middenmoter Excelsior Maassluis mocht met de volle drie punten terugreizen naar de boorden van de Nieuwe Waterweg. Drie punten die de Scheveningers juist zelf zo goed konden gebruiken om zichzelf een beetje lucht te verschaffen in de strijd om de onderste plaatsen te ontlopen. Werkelijk alles in de wedstrijd tegen de tricolores bracht John Blok tot zijn hartekreet. Allereerst het tijdstip van het enige doelpunt. Kevin Dercks had met zijn doorkopbal geen idealer moment kunnen kiezen om Excelsior Maassluis op 1-0 te zetten. "Een doelpunt in de extra tijd van de extra tijd zeg maar, want de toegekende extra tijd was toch echt al met minstens tien seconden overschreden," fulmineerde Blok na afloop. "De scheids zei me dat het spel ook in de extra tijd weer had stil gelegen. Opvallend genoeg floot hij de extra tijd van de tweede helft echter wel exact op tijd af."

 

Kevin Dercks houdt Jari de Jong (14) en Barry Rog bezig.

 

Ook zonder tijdsoverschrijding was het een zuur moment voor de thuisclub. Feit was echter ook dat het doelpunt al een beetje in de lucht hing omdat Excelsior in de laatste fase van de eerste helft steeds sterker aandrong. Sowieso had het team van coach Dogan Corneille vanaf de aftrap al het betere van het spel. De hoekschoppenverhouding bij het rustsignaal sprak duidelijke taal: 9 tegen 1 in het voordeel van de bezoekers. Scheveningen had het vanaf de eerste balomwenteling lastig tegenover de net iets soepeler draaiende tegenstander.

 

John Blok had in zijn nabeschouwing echter wel het gelijk aan zijn zijde toen hij vaststelde dat zijn ploeg de beste kansen had gehad. Zo schoot Mehmet Aldogan in kansrijke positie recht op doelman Jean-Paul van leeuwen en kopte Leroy Resodihardjo op een vrije schop rakelings voorlangs. Het dichtst bij de openingstreffer kwam spits Joël Donald met een venijnige kopbal, maar tot zijn afgrijzen werkte Maassluizer Sekou Sylla de bal op de doellijn nog weg. Excelsior stelde er aanvallend tot aan het offensiefje kort voor rust niets noemenswaardigs tegenover. Alleen Vincent van den Berg had iets kunnen bereiken als hij in de beginfase had afgespeeld in plaats van zelfzuchtig de bal in het zijnet te schieten.

 

Kort voor rust was ook het moment waarop de Scheveningen-trainer zijn eerste wissel wegens een blessuregeval moest toepassen. Esin Gula, die absoluut niet verder kon met een dikke enkel, werd noodgedwongen afgelost door Sergi Roeleveld. Halverwege de tweede helft noopte een rugblessure Resodihardjo eveneens de strijd te staken. Vervanger Levi Schwiebbe maakte daardoor zijn rentree, na zelf geblesseerd te zijn geweest. "Al bij de aanvang van het seizoen kampten wij met blessures," verzuchtte John Blok. "Het is daardoor al maanden een steeds weer inpassen van terugkerende spelers en opvangen van nieuwe blessures, nee ook wat dat dat betreft zit het ons bepaald niet mee."

 

Redouan Omar Ouali passeert Samir el Moussaoui.

 

De Scheveningen-coach paste in de rust zijn enige 'normale' wissel toe. Omdat hij totaal niet in het spel voorkwam moest Donald zijn plaats in de aanval afstaan aan Brandon Robinson. Een verbetering bleek het niet, maar dat lag niet alleen aan Robinson. Na rust werd zo mogelijk nog sterker zichtbaar dat in aanvallende zin eigenlijk niemand bij Scheveningen ook maar een beetje in vorm is. Net als van Robinson ging er ook van invaller Roeleveld zo goed als geen dreiging uit. Good-old Aldogan toonde zich bij dit alles niet meer dan een schim van de klassespeler die hij jaren was. Veel rushes van de drie aanvallers liepen op niets uit, veel naar hen verzonden ballen kwamen niet aan en te vaak kwamen ze ook zelf niet tot een acceptabele voortzetting. De wijze waarop Scheveningen knokkend voor elke meter Excelsior terugdrong stond weliswaar garant voor een boeiend kijkspel, maar resultaat bleef ten ene male uit. De echt grote kansen deden zich nu voor de bezoekers voor, steeds vanuit de omschakeling. Zo schoot Daan Blij van grote afstand op de lat boven doelman Björn Bénard.

 

Een kleine tien minuten voor tijd kreeg Excelsior Maassluis de ultieme mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen en daarmee de wedstrijd op slot te gooien. Nadat scheidsrechter Thijs een bal tegen de arm van Barry Rog bestrafte met een penalty, meldde Blij zich om het vonnis vanaf de stip te voltrekken. Blij schoot echter onbegrijpelijk zacht en nauwelijks geplaatst, waardoor het voor Bénard een koud kunstje was om de bal te klemmen.

 

Een wanhoopsoffensief van Scheveningen lag voor de hand. Geprobeerd werd het zeker wel. Schwiebbe kwam tot een schot dat via de lat over het doel zeilde. In de daaropvolgende slotminuten hield Excelsior het hoofd zodanig koel dat het voor de thuisploeg bij hopen tegen beter weten in bleef. Een illusie armer zochten de Scheveningers de droge en warme kleedkamer op.

 

Tim Peters voelt Sekoy Sylla in zijn rug.

 

Blok wilde er na afloop niet aan dat het puur een kwestie van kwaliteit is waarom zijn ploeg het moeilijk heeft in de Tweede divisie: "Ik kan dat zo niet zeggen, nee voor mij is het vooral een kwestie van geen ritme in de ploeg hebben door al die blessures. Ook zie je dat bij sommigen van ons de vorm ontbreekt." De langer wordende reeks van mindere resultaten, en daarmee het verder afzakken op de ranglijst, maakt ondertussen dat het genieten van spelen op het voor Scheveningen hoogste niveau op Houtrust onder druk is komen te staan. "Genieten gaat echt beter als je punten haalt, dat ga ik niet ontkennen. Maar ja, je weet dat dit hoort bij voetbal. Het zit tegen dat wij al maanden geen topfitte selectie hebben. Wij moeten het hier nu eenmaal doen bij wat we tot onze beschikking hebben. Ik maak me geen zorgen over hoe we verder gaan. Maandag gaan we gewoon weer trainen."

 

Corneille zocht heel wat vrolijker gestemd de bus op. "Na een goede eerste helft was het na rust een stukje lastiger. Dat we hier de punten pakten is terecht." Met de winterstop in zicht gaf de Excelsior-trainer vervolgens zijn kijk wel op hoe het seizoen in zijn ogen voor zijn ploeg verloopt: "We hebben nu al veel ploegen gehad en deden eigenlijk voor niemand onder. Naar de onderkant van de ranglijst kijken is voor ons zeker niet meer aan de orde. De subtop is in mijn ogen haalbaar met dit team. Al zie ik ook wel in dat er veel concurrenten zijn. Ons goede spel vertalen in het pakken van punten, dat is wat ons te doen staat.

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures