Nieuws

Sparta Nijkerk geeft fortuin voor een spits

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

2 december 2018

NIJKERK - Op sportpark De Ebbenhorst in Nijkerk lopen heel veel supporters rond die met weemoed terugdenken aan wedstrijden die in het seizoen 2014-2015 gespeeld werden in de Topklasse. Een ploeg als bijvoorbeeld IJsselmeervogels spreekt toch meer tot de verbeelding (vooral wat betreft het toeschouwers aantal) dan welke van de huidige tegenstanders.

 

De ploeg van trainer Eric Speelziek had met vier overwinningen op rij de eerste plaats in handen gekregen. Een tussentijds succesje voor de ambitieuze club. Maar aan de uitslagen was te zien dat de Nijkerkers niet de meest productieve aanval hebben. Dat werd ook duidelijk in de wedstrijd tegen de SV Urk. De 0-0 uitslag deed het meeste zeer bij de thuisclub. Het betekende inleveren die koppositie, aan Excelsior '31. Een ploeg die aanstaande zaterdag wacht in Rijssen.

 

Sparta-spits Oskar van Logtestijn doet een doelpoging.

 

Zeker in de eerste helft liet de thuisclub heel goed veldspel zien, maar het maken van doelpunten is op dit moment te hoog gegrepen voor de oranje-zwarten. Door de kuitbeenbreuk van Janic Makizodila (zes treffers) is de topscorer weggevallen. Nu is Oskar van Logtestijn met drie treffers de eerste man, maar deze speler mist toch de beweeglijkheid en techniek om het verdedigers van het formaat bij Urk moeilijk te maken. Het is dan ook maar goed dat het verdedigend wel snor zit bij Sparta Nijkerk. Het duo Mohammed Al Haydar en Leon Broekhof (ex-FC Lienden) staan hun mannetje en gaven aan de Urkers in de eerste helft geen enkele kans weg. De centrale verdedigers weten ook een wedstrijd zonder schade over de streep te trekken.

 

Urk liet in die eerste helft wel erg weinig zien. De rasechte Urkers, alleen doelman Richard Strijker woont buiten het gewezen eiland, zijn door een aantal blessures duidelijk in een mindere fase beland. De ploeg van trainer Richard Karrenbelt leek een tijdlang richting de eerste periodetitel te gaan maar sinds het mislopen van die prijs is Urk enigszins van slag. Slechts één punt uit de laatste drie wedstrijden zorgde daar voor. Vooral het gemis van aanvaller William de Boer en nog zes andere basisspelers doet zich voelen.

 

De wedstrijd, die door de speaker steeds als topper in de Hoofdklasse B werd aangeduid, kon dat predicaat niet echt waarmaken. Het werd een wedstrijd met vermakelijke momenten en helaas zonder doelpunten oftewel pap zonder krenten. Sparta Nijkerk heerste dus vanaf de eerste minuut. Na drie minuten kon de snelle en behendige Gilbrano Plet (ex-Hercules) aanleggen vanaf de rand van het strafschopgebied, maar doelman Strijker gaf geen krimp en keerde het schot op uitstekende wijze. Twee minuten later weer een kans voor de thuisploeg. Na een fout van Marinus Snoek kreeg Van Logtestijn een vrije schietkans, maar zijn inzet ging net naast.

 

Sprintduel tussen Gilbrano Plet en Bennie Dunnink (15).

 

De thuisploeg, met de uitstekend spelende aanvoerder Donny van der Wal op het middenveld, was heer en meester en liet de Urkers geen kans op een goede aanval. Maar dan kan je nog zo goed veldspel laten zien, het gaat uiteindelijk toch om het maken van doelpunten. Zo zag Adriaan Kruisheer een vrije trap net over de lat gaan en kon Van Logtestijn net niet bij een scherpe voorzet van dezelfde Kruisheer. Er werd dus geen bres gevonden en de degelijke verdediging van de bezoekers en de 0-0 ruststand werd door het thuispubliek als een teleurstelling ervaren. "Ze spelen niet echt als een koploper", klonk overal.

 

Urk zou in de tweede heft wel meer brengen, was de verwachting. Karrenbelt wisselde de tegenvallend spelende Jelle de Boer voor Klaas Romkes en kreeg daarmee zijn ploeg beter aan het aanvallen. Toch duurde het tot de 60-ste minuut voordat het eerste gevaar van de bezoekers viel te noteren. Na een corner kon de bij de tweede paal staande Hessel Snoek de bal in de doelmond krijgen. Daar ontstond een scrimmage die ternauwernood door de verdedigers van de thuisclub kon worden opgelost. Het gaf ook direct aan dat Urk nu ook aan een zege was gaan denken.

 

In dat laatste half uur ging ook het tempo iets omhoog en er ontstonden nu wel gevaarlijke momenten voor beide doelen. Zo kroop de thuisploeg door het oog van de naald toen een messcherpe inzet van Riekelt Nentjes op wonderlijke wijze naast het doel ging. Beide ploegen wilden duidelijk meer dan een gelijk spel en zeker de thuisploeg zocht naar dat ene doelpunt. Alleen ontbrak het aan zuiverheid. Plet is een speler waar liefhebbers voor naar de velden komen, maar het rendement van Plets vaak mooie acties is gewoon te laag en voor het doel geldt: "Een fortuin voor een spits." In de slotfase was er even discussie over een eventuele handsbal in het Urker strafschopgebied, maar scheidsrechter Fikkert wilde van niets weten.

 

Oskar van Logtestijn is gestrand op Urk-doelman Richard Kramer.

 

Karrenbelt kon wel leven met dit gelijkspel: "Ik denk dat dit de juiste uitslag voor deze wedstrijd is. Al hadden we in de tweede helft hier ook een stiekeme zege kunnen behalen. We hebben veel blessures van heel belangrijke spelers. Urkers willen altijd tot het gaatje gaan en ik moet ze vaak afremmen. Alleen door de periode met bekervoetbal (KNVB beker tegen Roda JC, red.) en het zware werk wat de meesten doordeweeks moeten doen zijn blessures ontstaan. Toch mogen we best trots zijn hoe het op dit moment gaat. Alleen zullen ze wat meer flair moeten tonen, maar dat is er moeilijk in te krijgen bij de Urkers."

 

Speelziek vond dat hij zijn spelers niets kon verwijten. "In de eerste helft heb ik toch kunnen genieten van ons veldspel", gaf de coach zijn ploeg een compliment. "Er was beweging in alle linies en de Urkers konden alleen maar achter ons aan lopen. Alleen, zoals ik al eerder aangaf, is het maken van doelpunten ons grootste manco. Ja en dan slaat na een uur toch de vermoeidheid toe en krijgt ook Urk zijn kansen. Ik vind wel dat we twee punten verloren hebben."

 

Sparta Nijkerk begint nu aan een zware reeks met eerst een uitwedstrijd tegen de nieuwe koploper Excelsior '31 uit en daarna ACV (momenteel vierde plaats) thuis. In januari wacht dan als eerste Staphorst (de huidige nummer drie).

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Arjen Gerritsma