Nieuws

IJsselmeervogels met de neus op de feiten

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

2 december 2018

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het is IJsselmeervogels opnieuw niet gelukt om van GVVV te winnen. Van de vijf eerder gespeelde wedstrijden werden er twee verloren en drie gelijkgespeeld. En ook de zesde wedstrijd werd dus geen succes. De 'rooien' kregen met 1-2 de deksel op de neus en de nederlaag was verdiend.

 

Een pijnlijke wedstrijd en verlies voor de ploeg van trainer Ted Verdonkschot, omdat de achterstand op de eerste plaats met de week steeds groter wordt. AFC won met 4-1 van Jong Vitesse, waardoor de Vogels nu zeven punten achter lopen op de Amsterdammers die hun vijfde overwinning op rij bijschreven. Het wordt dan ook de hoogste tijd dat er weer eens gewonnen wordt, wat zeker tot de mogelijkheden behoort volgens Mike van de Laar die tegen GVVV zijn 200-ste wedstrijd voor IJsselmeervogels speelde. Een respectabel aantal waar hij trots op terugkeek maar tegelijkertijd ook zwaar teleurgesteld. Bij zijn wissel na een kwartier spelen in de tweede helft stond zijn gezicht op meer dan onweer.

 

"Treurig, als je weet dat je tweehonderd wedstrijden hebt gespeeld en je dan op zo'n manier het veld moet verlaten", vond de jubilaris. "Ik had al de P erin omdat ik bijna geen bal had gerakt. En als ik een bal kreeg, kon ik er helemaal niets mee. Ik had mij heel wat anders voorgesteld dan een halfbakken wedstrijd en dan nog verliezen ook. Dit neemt niet weg dat ik er nog vertrouwen in heb, want de competitie is nog lang. Er rest nog één ding, vanaf volgende week weer winnen en de moed niet opgeven."

 

Rodny Hofman laat zich niet van de bal zetten door Eef van Riel.

 

Achteraf gezien logisch, want IJsselmeervogels speelde een uitstekende eerste helft. Al na vier minuten spelen stond de ploeg van Ted Verdonkschot op voorsprong. In een snelle aanval op rechts kwam de bal bij Eef van Riel, die op zijn beurt de goed meelopende Danny van de Meiracker op maat bediende. Op de vallende kopbal bleef keeper Johan Jansen een antwoord schuldig: 1-0. Kort daarvoor ontsnapten de 'rooien' nog aan een achterstand, toen Marciano van Leijenhorst met een kopbal op de lat zijn eigen keeper Jaimy Schaap bijna passeerde.

 

In de spectaculaire openingsfase had de stand zomaar tot 2-0 voor de thuisclub kunnen oplopen, als Robbert Olijfveld wat scherper in de afronding was geweest. Omdat beide ploegen de gaskraan wat verder opendraaiden, was het wachten op wie de tweede goal of de gelijkmaker zou scoren. In de elfde minuut schudde Sherwin Grot twee tegenstanders van zich af en haalde vervolgens fraai uit voor de 1-1. Sensatie, spanning en emoties beheersten de wedstrijd waar het publiek eens goed voor ging zitten en met volle teugen van genoot. En niet voor niets want in de veertiende minuut trok Olijfveld de bal zo scherp voor het doel, dat keeper Jansen de bal niet goed onder controle kon krijgen. Doelpunt of niet? Zowel de assistent als de scheidsrechter zelf, oordeelden anders: geen doelpunt.

 

De wedstrijd ontpopte zich als een echte topper. Aan de andere kant bleef de bal op een kleine meter voor het doel van GVVV liggen, zonder dat er een speler van de 'rooien' in de buurt was om de thuisclub op voorsprong te zetten. De niet altijd even sterk leidende arbiter Ingmar Oostrom moest daarna een paar keer het geel uit zijn zak toveren, maar zag jammer genoeg een paar stevige overtredingen over het hoofd. Voor praten en opmerkingen in die fase was er geel, op de hielen trappen en van achteren iemand stevig onderuit halen, werden afgedaan met een cadeautje van Sinterklaas. Met kansen over en weer bleef de wedstrijd het aankijken meer dan waard en had het publiek tot aan de rust een heerlijke pot voetbal gezien met de beste kansen voor IJsselmeervogels.

 

Ook trainer Ted Verdonkschot deelde die mening: "Het was jammer dat wij net die scherpte misten om van een paar mooie kansen gebruik te maken. Ik denk dat het ook te maken had dat wij niet balvast genoeg waren om er doorheen te komen. De meest simpele kansen gingen daardoor verloren. Ook de voorzetten waren niet nauwkeurig waardoor onze spits onbereikbaar bleef. We zijn gewoon met onze neus op de feiten gedrukt. Keuzes maken, voorzetten die niet goed aankwamen, weinig inzicht en overzicht, waren oorzaak dat IJsselmeervogels nauwelijks of geen kansen meer kreeg."

 

Het spel werd er na de pauze niet beter op en Verdonkschot mocht blij zijn dat zijn ploeg niet snel op een achterstand kwam te staan. Dat moment kwam in de 69-ste minuut. Na een overtreding op Roy Terschegget mocht Rodny Hofman op ongeveer twintig meter voor het doel van de Vogels een vrije trap nemen. Met uiterste precisie mikte hij de bal in de rechterhoek van het doel, onhoudbaar voor Jaimy Schaap: 1-2.

 

Eef van Riel maakt zich breed.

 

Een juweel van een treffer waar trainer Niek Oosterlee zijn bewondering over uitsprak: "Zo'n doelpunt zie je niet vaak op de velden. Het heeft voor een mooie overwinning gezorgd die naar mening ook volkomen verdiend is." Oosterlee liep als een pauw zo trots van camera naar camera. Niet zo verwonderlijk, want GVVV kon de overwinning goed gebruiken. Oosterlee: "Voor de rust vond ik het een goede wedstrijd van beide kanten, alhoewel wij nog wel eens een steekje lieten vallen. In de rust hebben wij de puntjes op de i gezet en de wedstrijd daarna gecontroleerd en gedomineerd met genoeg kansen. We hebben gespeeld met een leeuwenhart en daar ben ik bijzonder trots op. Temeer omdat je bij de Vogels niet snel wint. In mijn optie hebben we ze vandaag van de kaart gespeeld en hebben we voldoende controle uitgeoefend, om maar weinig kansen weg te geven. Het was een heerlijke overwinning."

 

Ook Verdonkschot keek nog terug: "We hebben vandaag gezien en geleerd waarom je een wedstrijd kan verliezen. De simpele dingen hebben we niet goed gedaan. Spelers gingen voor zichzelf lopen voetballen, maar in dit soort wedstrijden moet je dat niet doen. Dan kom je in een moeilijke positie terecht. Je wordt weggetikt, want GVVV is goed in de combinatie." En de groeiende achterstand op AFC? "We moeten niet in paniek raken", vond Verdonkschot. "Daar is geen enkele reden voor. De competitie is nog lang en ook helemaal nog niet beslist. We moeten vertrouwen houden in de dingen die nog komen gaan en ons bewust zijn van wat we kunnen. Vandaag hebben we gezien dat alles mogelijk is."

 

Terwijl het muisstil was in de kleedkamer van de Vogels, werd er in de kleedkamer van GVVV uitbundig feest gevierd. De buit was binnen en daar was vriend en vijand het over eens.

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures