Nieuws

Een topduel opgepropt in een kwartiertje

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

2 december 2018

NOORDWIJK - Alles kwam uiteindelijk samen in het laatste kwartier van wat als absolute kraker was aangekondigd. In die laatste fase hielden de supporters van Noordwijk en Quick Boys de adem in, knepen hun buurman of buurvrouw in de arm, kortom vierden de zo lang uitgebleven emoties ineens hoogtij. Aan de 1-1 stand van dat moment veranderde niets meer, maar dat was goed beschouwd wel een klein wonder.

 

Toen Raymond Baten zijn dot van een kans om Quick Boys op een 1-2 voorsprong te zetten hopeloos verprutste, balde een supporter zijn gevoel samen in dat ene woord: "Klootzak." Het was eruit voor hij het wist, zo bleek later bij navraag. "Ik roep anders nooit iets bij een wedstrijd", bekende de getrouwe blauw-witte fan. "Dit was echt verschrikkelijk toch? Als die nou nog de bal hard had overgeschoten. Maar dit was helemaal niks. Ja, ik was echt boos."

 

Kasper Michel (rechts) houdt Dennis Kaars af.

 

De Quick Boys-middenvelder kreeg na een gladde aanvalsopzet de bal keurig in de voeten geschoven, had vanaf een meter of vijftien de hoek voor het uitzoeken, maar produceerde niet meer dan een terugspeelbal op doelman Roy Rondeltap. Baten was na afloop een veel gevraagde speler om voor een microfoon zijn versie van de spelsituatie nog een keer na te vertellen, maar Baten was niet de enige. Ook Emiel Wendt van Noordwijk had een verhaal. Was het een kans, twee minuten na de kans voor Baten? Door niemand meer gehinderd en dan op een voorzet van Nick van Staveren gewoon de bal in een hoek koppen en de 2-1 voorsprong voor Noordwijk was een feit geweest. En dat had in die fase waarschijnlijk ook de beslissing in de wedstrijd betekend.

 

"De bal had te weinig vaart", gaf de erkende kopper ruiterlijk toe. "Nu kon de keeper met zijn arm de bal nog raken en voor de doellijn te pakken krijgen." En in ene moeite door: "Ik riep Denzel, maar die gaf hem net niet goed voor. Je had ze zoveel pijn kunnen doen." Had, ja. Denzel James, halverwege de tweede helft ingevallen, had in de blessuretijd bij zijn eerste fatsoenlijke balcontact de 2-1 ineens voor zijn voeten liggen, maar koos voor een assist op Wendt, maar de voorzet had meer weg van een schot voor het doel langs dan een ploeggenoot een niet meer te missen kans aanbieden. De 2-1 voor Noordwijk zou een beetje de wereld op zijn kop zijn geweest. Noordwijk had in de tweede helft steeds meer moeite om Quick Boys van het lijf te houden en moest na de tweede gele kaart voor Sander Bosma de overlevingsmodus inschakelen. Die deed zijn werk, met ook nog de zojuist beschreven ontsnappingsroute richting de overwinning.

 

Na de eerste 45 minuten mocht Quick Boys de handen dichtknijpen dat het scorebord 1-1 aanwees. Twee minuten voor rust pikte linksback Joey van Ravensbergen een afvallende bal op en speelde Dennis Kaars aan rand zestien. De puntspeler, die tot dan nog niets anders had laten zien dan balverlies en verkeerd positie kiezen, deed ineens alles goed. Kaars kapte Brayen Bröcker uit en trapte de bal langs Roy Rondeltap die zijn gewicht naar zijn op dat moment verkeerde been had overgeheveld. Die gelijkmaker hing niet zichtbaar in lucht, maar plofte wel uit de grijze wolken.

 

Jeese van Nieuwkerk zet te hoog in bij Emiel Wendt.

 

Quick Boys speelde een moeizame eerste helft. Vanaf de barkrukken hoog op de zittribune, keurig door Noordwijk gereserveerd voor de pratende en schrijvende media, was extra scherp waarneembaar dat Quick Boys zich bij balbezit liet terugzakken op eigen helft om vandaar met een lange bal te proberen voorin voor een verrassing te zorgen. Dat werd een kansloze affaire. De geïmproviseerde defensie van Noordwijk kwam niet in de problemen. Rob Overvliet was geschorst en Guy Smith en Maurice van der Neut kampten met een blessure. Met Kasper Michel als rechtsback en Dylan Rietveld (vorig seizoen nog actief bij vierdeklasser NSV '46) als centrale verdediger was het even afwachten hoe die zich zouden houden. Goed dus, en Martijn le Congé en Bröcker zorgden voor de broodnodige routine. Maar er ontbraken meer basisspelers. Dennis van Rijn en Denzel James waren niet fit genoeg voor een hele wedstrijd. Zo kwam Bosma aan een basisplaats.

 

Maar Noordwijk had na een stroperige aftastfase weinig pijn aan Quick Boys, dat steeds meer in elkaar leek te kruipen maar daarbij nog wel ruimte weggaf aan Noordwijk. Op het half uur kon Nick van Staveren van zo'n ruimtemoment profiteren. Niemand bij de Katwijkers stapte in en de rechterspits kon ongemoeid met een laag schot doelman Paul van der Helm kansloos laten. Voor de 1-0 waren er al mogelijkheden geweest voor de thuisclub die zich langzaam maar zeker vrijer ging bewegen. Van Staveren was ook de eerste Noordwijker die Van der Helm op de proef stelde met een afstandsschot, Tjeerd Westdijk probeerde het met een (mislukte) omhaal, Westdijk kwam nog een keer met een geblokt schot waarna Bosma de bal in de rebound hoog overschoot. Het was in zekere zin eenrichtingsverkeer en dat droeg zeker niet bij aan het idee dat hier een wedstrijd gaande was tussen de twee topploegen van Derde divisie.

 

Vanuit Quick Boys geredeneerd had Erik Assink wel een begrijpelijke verklaring. "In de meeste thuiswedstrijden dit seizoen kwam Noordwijk snel op voorsprong. Om dat te voorkomen zijn we behoedzaam gestart", ontvouwde de coach het strijdplan. "Maar Noordwijk zat er bovenop en wij brachten niet in de eerste helft wat het had moeten zijn. We hadden ook niet bar veel mogelijkheden en gelukkig kwamen we toch nog op 1-1 voor rust. Na de pauze hebben we het omgezet en waren wij de bovenliggende partij."

 

Raymond Baten schaduwt Nick van Staveren.

 

Die omzetting ging om het opschuiven van Jeffrey Ket van de laatste linie naar het middenveld. Ivailo Staal maakte de tegendraadse beweging en iedere Noordwijker met aanvallende intenties kon rekenen op bewaking. Anders geformuleerd, Quick Boys hanteerde één op één achterin. En Ket eiste een regisseursrol op, met zijn rust in zijn spel, maar ook met zijn diepgang in denken en handelen, plus ook nog eens via zijn afstandsschoten. Waar Quick Boys voor de pauze volgde, liepen de Katwijkers nu voorop. En er kwamen ook kansen met name in dat laatste kwartier waarin Quick Boys echt voor de volle winst ging en niet in de eerste plaats dacht aan het behouden van die 1-1. Dat was ook de fase waarin de ruim 3500 toeschouwers toch nog te zien kregen waarvoor ze gekomen waren, spektakelmomenten. Kaars zag zijn schot gebroken door een uitgestoken voet van Rondeltap, vervolgens kwam de al beschreven kans voor Baten, Ket probeerde het met een schuiver (Rondeltap op tijd naar de vloer) en nogmaals Kaars met een schot op de vuisten van Rondeltap. En in blessuretijd mikte ook Kelvin Maynard te hoog.

 

Daar kwamen die twee dotjes van Noordwijk dan nog eens bij. Zo werd het volk toch ineens nog overvoerd. Maar konden beide coaches wel leven met een 1-1 gelijkspel? "Een beetje", bleef Assink kritisch. "Met de eerste helft ben ik niet tevreden. In de tweede helft was er wel de rust, maar ook strijd en de kansen."

 

"We blijven gewoon leven", maakte Noordwijk-coach Kees Zethof er zich in eerste instantie af met een grap. "We wisten, heel normaal op dit niveau, dat Quick Boys na rust dingen anders zou gaan doen. Dan moet ook onze veldbezetting beter. In de rust was er wel even een zuur gevoel. Kaars was één keer goed. Wij hadden toen wel pingpongsituaties voor het doel maar drukten niet af. Na rust redde het voetje van de keeper ons. Maar ik vond onze verdediging het goed doen. Die jonge Dylan deed het fantastisch. We praten bij Noordwijk nooit over spelers die er niet zijn. Zoals we ook niet over de scheidsrechter praten." Om vervolgens toch nog even de rode kaart aan te stippen. "Toch een beetje raar zo op het eind nog streng. In het begin was hij dat niet", vond Zethof. Dat klopte wel. Daan Schaper floot in de regel soepel en hield de gang er op die manier ook wel in. De kaarten kwamen tevoorschijn toen Noordwijk van zich af moest gaan bijten om overeind te blijven in de tweede helft.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures