Nieuws

Katwijk nog altijd de te kloppen kampioen

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

7 december 2018

Katwijk krijgt voor de winterstop nog twee belangrijke wedstrijden af te werken. Op de laatste speeldag voor het competitiereces gaan de Katwijkers op bezoek bij koploper AFC. Om niet nog verder achterop te raken bij de koppositie is het zaak dat het komend duel tegen Jong Almere City FC geen puntenverlies oplevert.

 

Katwijk ondervindt dit seizoen het bekende fenomeen dat de regerend kampioen de te kloppen ploeg is. Als extra zorg en donderslag bij heldere hemel - zeker voor de buitenwacht - kwam het bericht naar buiten dat hoofdcoach Jack van den Berg na zes speelrondes zijn ontslag gekregen had. Er zou geen gevoel van synergie - geleerd woord voor samenwerking - zijn tussen spelersgroep en trainer. Uit nood geboren nam technisch manager Cees Bruinink het stokje over en zat vier wedstrijden op de bank. Daarna kreeg Jan Zoutman, na zijn ontslag vorig seizoen bij Quick Boys zonder club, de touwtjes in handen. Zoutman behoeft weinig introductie. Succestrainer geweest bij Argon en IJsselmeervogels, clubs waarmee hij landskampioen werd. Met Zoutman aan het roer werd ook Quick Boys in 2016 kampioen en kon daardoor de hoofdklasse vaarwel zeggen.

 

Jan Zoutman als extra geïnteresseerd toeschouwer bij Katwijk - IJsselmeervogels voor hij een paar dagen later daadwerkelijk aan de slag gaat op De Krom in Katwijk.
Foto: Orange Pictures

 

Door alle mutaties heen is Katwijk redelijk overeind gebleven in de Tweede divisie. De spelersgroep herbergt ook voldoende kwaliteit om de oranje trein op de rails te houden. In de periode Bruinink (vier duels) en Zoutman (ook vier wedstrijden tot nu toe) is Katwijk ongeslagen gebleven. Wel rolden er gelijke spelen uit de bus tegen Jong Sparta (1-1), IJsselmeervogels (0-0) en Jong Vitesse (0-0). Het feit dat de Arnhemse beloften laag geklasseerd staan, maakte juist dat puntenverlies extra zuur. Ook Jong Almere City FC is een laagvlieger te noemen. Maar de ploeg van Ivar van Dinteren tankte na vier nederlagen op rij wel vertrouwen een week geleden met een 2-1 overwinning op Spakenburg.

 

De onderlinge historie tussen DVS '33 Ermelo en SteDoCo beslaat nog maar vier duels. Twee daarvan vonden plaats onder de vlag van de topklasse, het seizoen daarop de volgende twee ontmoetingen in de Derde divisie. In Hoornaar wisten beide ploegen een keer te winnen (1-4 en 4-2). In Ermelo eindigden beide duels onbeslist (1-1 en 0-0). In 2015 pakten SteDoCo (hoofdklasse A) en DVS '33 Ermelo (hoofdklasse C) beide de titel. De Ermeloërs kenden vervolgens niet al te veel aanpassingsproblemen bij een stapje hoger voetballen, dit in tegenstelling tot SteDoCo. Het debuutseizoen in de topklasse eindigde met een veertiende plaats, normaliter 'goed' genoeg om nacompetitie te moeten spelen voor handhaving. Door de vorming van de nieuwe Tweede divisie kwam SteDoCo met de schrik vrij. Dat lukte het seizoen daarop in de Derde divisie niet meer. Plek zestien betekende herkansing in de nacompetitie en dat liep na een hoopvolle start tegen CSV Apeldoorn (2-2 en 5-2 na verlenging) tegen DOVO (3-0 en 0-1) toch verkeerd af.

 

27 augustus 2016: Maurice de Ruiter (13), spits van DVS '33 Ermelo, probeert SteDoCo-verdediger Gautam Kalpoe eruit te sprinten. Beide ploegen komen die dag niet tot scoren (0-0).
Foto: Theo Aalten

 

De gedwongen terugkeer naar de hoofdklasse kreeg een mooi slot. SteDoCo pakte de derde periodetitel en stapte over de rug van Berkum (1-2 en 2-3 na verlenging, strafschoppen 7-8) en Capelle (0-1 en 0-3) na een jaar afwezigheid de Derde divisie weer binnen. SteDoCo heeft stevig geïnvesteerd in nieuw spelersmateriaal. Bij de eerste training voor het nieuwe seizoen lieten zich tien nieuwe gezichten bewonderen. Ook coach Gijs Zwaan, opvolger van Frans Adelaar, is nieuw bij SteDoCo.

 

In de hoofdklasse A houdt Volendam op een verschrikkelijke manier huis. De promovendus moest tot nu toe alleen buigen voor Zwaluwen (3-1) en het andere puntenverlies zat in het kolderieke 4-4 gelijke spel met SC Feyenoord. Maar nadien wonnen de Volendammers maar liefst zeven keer op rij. En links en rechts puntenverlies bij de achtervolgers hebben ervoor gezorgd dat de ploeg van Sander Middelbeek inmiddels negen punten los staat van naaste concurrent FC 's-Gravenzande, dat door de nederlagen tegen Achilles Veen (1-0) en SC Feyenoord (0-1) zijn positie op de ranglijst lelijk ondermijnde de voorbije weken. De ploeg van Richard Elzinga krijgt wel de kans in een rechtstreeks duel met de koploper aan die achterstand te sleutelen. Ligt een doelpuntrijk duel in het verschiet? Bij Volendam zijn de voornaamste schutters Harry Zwarthoed (13 goals), Joey Tol (8) en Niels Springer (7). Bij FC 's-Gravenzande zijn de kanonniers Patrick Triep (9), Frank Boos (9) en Yuri Westhof (8).

 

Na de overduidelijke 0-4 overwinning op CSV Apeldoorn kreeg Excelsior '31 voor het eerst dit seizoen de leiding in handen in de hoofdklasse B, met dank natuurlijk aan Sparta Nijkerk dat op eigen veld tegen Urk bleef hangen op 0-0. De Nijkerkers krijgen bij hun bezoek aan de kersverse koploper de gelegenheid hun halve misstap van een week oud helemaal goed te maken. Bij winst nemen de Spartanen de koppositie weer over. Helemaal ondenkbaar is het niet dat de bezoekende club resultaat boekt op de Koerbelt. Eerder dit seizoen gingen ACV (1-2), Urk (0-0) en Staphorst (1-1) niet met lege handen weg.

 

Amanuel Isa vraagt om uitleg bij scheidsrechter Martijn Kieft. De middenvelder is bezig aan zijn zestiende seizoen in het eerste van Excelsior '31.
Foto: Jan Sanderman 

 

Excelsior '31 heeft wel een aanzienlijk hoger rendement dan Sparta Nijkerk. Hielke Penterman heeft een goed ontwikkelde neus voor doelpunten. De teller bij de aanvallende middenvelder staat op elf. Hakim Ezafzafi is met zeven doelpunten schutter nummer twee bij Excelsior '31. Behalve op nieuw aangetrokken spelers kan Peter Wesselink ook een beroep doen op routiniers. Penterman is pas bezig aan zijn derde seizoen in Rijssen, maar brengt een hele tas met ervaring mee uit met name zijn periode bij HHC Hardenberg. Ezafzafi en Michel Gerritsen Mulkes dragen voor het zevende jaar het rood rond de schouders en Niek Davina doet baas boven baas met maar liefst tien seizoenen. Maar Amanuel Isa spant absoluut de kroon. De inmiddels 34-jarige middenvelder maakte op achttienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht. Isa maakte al deel uit van de ploeg die in 2004 kampioen werd en promoveerde naar de hoofdklasse. In 2005 volgde meteen weer een titel plus de strijd om de landstitel met ASWH en IJsselmeervogels. In 2010 vierde Isa opnieuw een kampioenschap in de hoofdklasse en waren IJsselmeervogels en Barendrecht de tegenstanders in de strijd om het landskampioenschap. Isa en Davina maakten samen de volle periode van vier jaar in de topklasse mee.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

Katwijk - Jong Almere City FC
DVS '33 Ermelo - SteDoCo
Volendam - FC 's-Gravenzande
Excelsior '31 - Sparta Nijkerk