Nieuws

Katwijk toont spierballen

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

9 december 2018

KATWIJK - Op sportpark De Krom was maar één ding belangrijk, Katwijk mocht absoluut niet verliezen van Jong Almere City FC om de aansluiting met koploper AFC te behouden in de race om de titel. Het lukte de manschappen van trainer Jan Zoutman weliswaar, maar vraag niet hoe. Met tien spelers stond er aan het einde van de wedstrijd een magere 1-0 op het scorebord.

 

Verdiend? Ach, daar maalde na afloop niemand meer om bij de thuisclub en gaf Zoutman met de juiste conclusie misschien wel het goede antwoord. "We hebben vandaag onze spierballen getoond en de punten gepakt tegen een hele stugge tegenstander. En dan te bedenken met tien spelers in een moeilijke fase van de wedstrijd. Het was al een wonder dat het met de rust nog 0-0 stond in een wedstrijd waarin wij weinig hadden in te brengen. Ik ben ondanks wat ik vandaag gezien heb, heel erg trots op mijn spelers. Zij hebben keihard gewerkt voor deze overwinning, die pas in de laatste minuut tot stand kwam", vatte Zoutman, nu ruim een maand aan de slag op De Krom, samen.

 

Norair Mamedov delft het onderspit tegen Kelt Jager.

 

Katwijk zat nog niet zo lang geleden in een moeilijke fase als gevolg van het onverwachte ontslag van Jack van den Berg die halverwege vorig seizoen was binnengekomen, de titel haalde met Katwijk, maar na zes speelrondes dit seizoen aangaf het niet meer te zien zitten om verder te gaan. Cees Bruinink, technisch manager, nam het roer over, legde het schip weer recht, voordat Zoutman in beeld kwam. De coach, die Argon en IJsselmeervogels landskampioen maakte en met Quick Boys promoveerde naar de Derde divisie. Na vijf wedstrijden is voor Zoutman de balans positief, vier overwinningen en een gelijk spel (op de Krom 0-0 tegen Jong Vitesse). Maar in de race blijven voor de titel is geen makkie.

 

Dat bleek wel in het duel met Jong Almere City FC. Daar viel veel te sleutelen. Het commentaar van Jan Zoutman loog er niet om: "De eerste helft was ronduit slecht. Alles ging mis. We werden op alle fronten afgetroefd tot in de kleinste details toe. Een hele slechte start hadden we en kwamen totaal niet ons spel. In de opbouw en organisatie ging van alles fout. We waren overal te laat bij en gaven veel te ruimte weg. Gelukkig hebben we daar ons in de tweede helft enigszins van kunnen herstellen en zijn we beter in de wedstrijd gekomen."
Ook na het uit het veld sturen van Robbert Susan? Zoutman: "Ik vind van wel. Er is heel hard geknokt en gewerkt en we gaven veel meer druk in deze fase. Klasse zoals wij deze tegenslag hebben opgevangen. De gele kaarten vond ik niet terecht getuige de dikke bult op het voorhoofd van Susan. Verder wil me daar niet over uitlaten."

 

Marciano Mengerink (gele schoenen) en Joey Jongman proberen gevaar te stichten voor Katwijk.

 

Scheidsrechter Stan Teuben nam de meest vreemde beslissingen en dat beïnvloedde de wedstrijd. Te pas en te onpas kwamen er kaarten waar Susan de dupe van werd.

In de eerste helft liet Jong Almere zien wel te kunnen voetballen. Op alle fronten waren de Almeerders beter dan de thuisclub. De ploeg van trainer Ivar van Dinteren domineerde en dicteerde wedstrijd, maar wist vreemd genoeg te weinig kansen te creëren. "Als je heel veel tijd hebt om kansen te scheppen en keuzes te maken, maak je de meeste fouten'', vond de coach, die verder de mening was toegedaan dat zijn team van zichzelf had verloren. "We hebben ons heel erg tekort gedaan. Want wees nou eerlijk, Katwijk heeft helemaal geen kans gehad en wij een of twee. Die moet je wel maken. Want als je scoort ben je goed, anders niet. In het anticiperen, continue aanspeelbaar zijn en keuzes maken ging het goed, maar dit hadden we moeten belonen met goals."

 

Er zat veel spanning op de wedstrijd, maar het spel was vaak niet om aan te zien. Veel mislukte passes, verkeerde keuzes en ook nauwelijks kansen daardoor. De enige kans deed zich voor in de 22-ste minuut toen Sten Vreekamp van dichtbij op de lat knalde. De beste man bij Katwijk was zonder meer Joey Jongman die zich een slag in de rondte werkte en geen moment voorbij liet gaan om de bal van tegenstander af te pakken. "We waren niet balvast genoeg", reageerde Jongman na afloop. "We speelden ook in een te laag tempo. Maar we blijven wel meedoen voor de titel. Dat is het belangrijkste en volgende week de wedstrijd van de waarheid tegen AFC."

 

Tarik Evre (62) en Mitch Willems met een duosliding op Robbert Susan.

 

De tweede helft was gezien het aantal kansen voor het doel een kopie van de eerste 45 minuten. Katwijk worstelde zich wel onder de druk van de tegenstander vandaan, gaf gelijkwaardig partij en zag dat er misschien deze middag toch nog wat te halen vielen. Maar de fouten van voor de rust bleven ook na de pauze aanhouden. Na een klein kwartier in de tweede helft kon Susan vertrekken en nam de spanning alleen nog maar toe. Wie zou scoren, zou ook de winnaar worden. De beslissing viel in de laatste minuut. Uit een goed genomen vrije trap vanaf de linkerkant viel de bal in een mêlee van spelers, waar Michel van Dam van dichtbij keeper Mike Grim kansloos wist te passeren: 1-0. De buit was binnen voor Katwijk, want in de drie minuten extra speeltijd hielden de tien Katwijkers stand.

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures