Nieuws

Excelsior '31 staat bol van de kwaliteiten

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

9 december 2018

RIJSSEN - De koppositie van Excelsior '31 in de hoofdklasse B lijkt niet uit toeval geboren. Sparta Nijkerk, dat zich op het eerste oog ontpopt had tot een ploeg die echt zou kunnen meedoen voor de prijzen, kreeg op de Koerbelt een dikke nederlaag door het keelgat gepropt. Op de 3-0 overwinning van de Rijssenaren viel bovendien helemaal niets af te dingen.

 

Nou is Peter Wesselink niet iemand die staat te dringen om te gaan rond toeteren dat zijn ploeg recht op het kampioenschap af stoomt. "We staan waar we staan", temperde de coach van Excelsior '31 op voorhand alle mogelijke euforie. "We denken er niet te veel over na. Dit is vorig jaar ingezet. Daar geven we nu een vervolg aan. Met de Derde divisie zijn we niet bezig. Ik denk dat we meedoen voor de bovenste vijf."

 

Donny van der Wal passt, Simon Baysoy kijk toe.

 

Dat lijkt iets te bescheiden ingeschat, al weet Wesselink uit ervaring dat voetbal raar kan lopen. Vorig seizoen kwam Excelsior '31 eind oktober alleen op kop, maar vervolgde de competitie toen met een serie van vijf duels die slechts vier punten opleverde. Die terugval nog voor de winterstop kwam de ploeg van Wesselink in de tweede helft van het seizoen niet meer te boven. Op basis van de eerste periodetitel mocht Excelsior '31 in de nacompetitie nog wel een gooi doen naar een plek in de Derde divisie maar dat was tegen Capelle (1-4 en 2-1) een vrijwel kansloze missie.

 

Nieuwe ronde, nieuwe kansen, maar ook dan liggen dompers om de hoek. Anders is de uitschakeling voor de districtsbeker niet te benoemen. Het was geen kopie van PSV - RKC waarin de landskampioen met een fantasieteam meende de klus te kunnen klaren, maar Excelsior '31 dacht zonder de sterkhouders Hielke Penterman en Hakim Ezafzafi wel een ronde verder te komen. De ambitie was minimaal de halve finale te halen. De zaterdagploeg van Quick '20, uitkomend in de derde klasse, zette de grote hoofdklasser bij kop en kont (3-2) buiten de poort in Oldenzaal. Penterman en Ezafzafi zijn belangrijk voor de ploeg. "Penterman loert op de steekpassjes die hij krijgt", weet ook Wesselink. "Ezafzafi was al goed bij Zutphen toen ik met DTS daartegen speelde", deed Nijkerk-coach Eric Speelziek elders in de catacomben een duit in het zakje.

 

Ezafzafi, 29 jaar inmiddels en bezig aan zijn zevende seizoen bij Excelsior '31, lijkt na een paar kwakkeljaren terug in de kracht van zijn voetballeven. De van overal en nergens opduikende spits was tegen Sparta Nijkerk twee keer succesvol met ook twee overtuigende doelpunten. De inleiding naar de 1-0 begon aan de zijlijn met balverlies van Frank Heus, waarop Michel Gerritsen Mulkes aan de loop ging en op tijd Ezafzafi in zijn spel betrok. Van een meter of twintig volgde een secuur maar ook vlammend schot waar doelman Manuel Hoogewoning het antwoord op moest schuldig blijven.

 

Hakim Ezafzafi (11) en Adriaan Kruisheer doen wie het hoogst zijn been kan oplichten. Stefan Maat en Jesse Buitenhuis (9) zijn toeschouwers.

 

De 3-0 deed Ezafzafi een beetje in zijn eentje. Eerst won hij niet zo ver voorbij de middenlijn het onderlinge duel met Marc Groenewoudt, speelde vervolgens in ene moeite door de bal door de benen van Leon Broekhof en had toen vrije doortocht richting het Sparta-doel. Bijna achteloos maakte Ezafzafi het karwei af. Tussendoor had Joost Krijns de tussenstand naar 2-0 getild en daarmee in de 70-ste minuut de wedstrijd in feite beslist. Voor de variatie kwam de hoekschop van de linkerkant deze keer wel voor het doel. De bal belandde via een hoofd bij Cem Köse aan de rechterkant, die opnieuw een voorzet losliet. Krijns, totaal vergeten door iedereen bij de Nijkerkers, had de 2-0 voor het intikken. Op de tribune, gezellig vol, ontspon zich een discussie over hoekschoppen lang of kort nemen. De voorkeur ging uit naar lang, want hoe vaak eindigt een kort genomen hoekschop niet in een achterwaartse beweging. Hoekschop, halve goal, maar die wetmatigheid lijkt totaal verzonken in de geschiedenis.

 

Op die manier maakte Excelsior '31 het karwei bijna klinisch af. De ploeg straalde ook voor rust al vertrouwen en geduld uit. Alleen had Sparta Nijkerk in die fase zijn zaakjes achterin nog wel op orde. De ploeg van Eric Speelziek had zelfs bij momenten de helft van Excelsior '31 in bezit. "We hadden veel de bal, maar dan?", stelde Speelziek zelf de vraag die hij vervolgens ook beantwoordde. "In topwedstrijden komen we tekort. We creëren niks. We zijn aanvallend niet bij machte een goal te maken uit het niets. Excelsior '31 is daar verder in dan wij." Speelziek gaf in de eerste helft wel de opdracht om te schakelen van twee naar drie spitsen, maar ook dat zette geen zoden aan de dijk. Hoogtepunt in de eerste helft was vlak voor rust een geplaatst schot (buitenkantje rechts) van Köse dat op de lat belandde. Meteen in de tegenaanval daarna kreeg Sparta Nijkerk via Heus een schietkans, maar ook deze keer bleek haastige spoed niet goed.

 

Pal na rust was er dan nog een doelpoging van Donny van der Wal (over) maar daarmee had Sparta Nijkerk zijn kruit wel zo'n beetje verschoten. Excelsior '31 nam het heft in handen en toonde breeduit zijn kwaliteiten. Penterman, al eerder genoemd, is behalve afmaker (elf goals) ook rustbrenger. En zo zijn er nog wel een paar op te noemen. Middenvelder Gerritsen Nulkes (zevende seizoen Excelsior '31), de beide backs Simon Baysoy (vierde jaar) en Mirko Zwiers (tweede jaar) en flankaanvaller Köse (vierde jaar) weten waar op de keukenplank het potje mosterd staat. Maar ook de nieuwkomers Joost Krijns (Go Ahead Egles) en Pim ten Have (PEC Zwolle) spelen alsof ze al jaren een hecht centraal verdedigingsduo vormen.

 

Frank Heus ziet de bal weggetikt door Simon Baysoy

 

Jasper Groothuis (Twenthe Goor) en Stefan Maat (Juventa '12) zijn nu nog jonge onbekende grootheden maar dat kan snel veranderen. Maat is nog maar zeventien jaar oud, genoot zijn jeugdopleiding bij FC Twente, maar speelde als een routinier op het middenveld. En was Groothuis (22) in de tweede helft op weg naar een beslissende assist of wellicht zijn eerste doelpunt voor Excelsior '31? Met een schepactie voorkwam Rob Diderik dat. Het was de enige onbehoorlijke overtreding van de wedstrijd. De gele kaart die Erik ter Brake tevoorschijn haalde was niet meer dan logisch. Voor het overige liet de scheidsrechter de wedstrijd de wedstrijd, waarin Excelsior-doelman Melvin Koetsier (voor het derde seizoen onder de lat) alles bij elkaar opgeteld vrijwel niets serieus op te knappen kreeg.

 

Wesselink krijgt straks als Niek Davina (ook al een oud gediende, tiende jaar Rijssen) en Boy Boeloerditi (derdejaars) terugkeren van blessures een keuzeprobleem. Amanuel Isa is in afwachting van een operatie om hem van een liesbreuk te bevrijden. Wesselink gunde Isa nog wel acht minuten speeltijd. Daarin kreeg de middenvelder zowaar nog een kans op 4-0, maar wist de voorzet van Ezafzafi onvoldoende te controleren. Er kon mild om geglimlacht worden. Isa overtreft iedereen in de selectie in houdbaarheid, want bezig aan zijn zestiende seizoen in de hoofdmacht. Isa maakte deze eeuw deel uit van alle succesverhalen, promotie uit de eerste klasse (2004), de kampioenschappen in de hoofdklasse (2005 en 2010), plus vier jaar voetballen in de topklasse. Best bijzonder om zo'n speler nog steeds als basiskracht in het elftal te hebben rondlopen.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures