Nieuws

Barendrecht maakt een nieuw begin

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

16 december 2018

NOORDWIJKERHOUT - De ene voortijdige trainerswissel is de andere niet, maar er is vrijwel altijd één gemene deler. Dat is dat de resultaten slecht zijn en de club geen vertrouwen meer heeft dat de huidige trainer het tij nog kan keren. VVSB en Barendrecht vormen geen uitzondering op deze ijzeren voetbalwet. Beide clubs voelden zich na een matige tot slechte sezioensstart genoodzaakt om al na enkele maanden de zittende trainer naar huis te sturen.

 

In Noordwijkerhout trof Jack Honsbeek het droeve lot te worden vervangen door Eric Meijers. Barendrecht maakte deze week bekend afscheid te nemen van Albert van der Dussen. Enkele dagen later al was de logische aanstelling van de in Barendrecht alom gevierde coach Jack van den Berg een feit. Op de schouders van de assistenten Jermaine Sandvliet en Warry van Wattum werd de schone taak gelegd om Barendrecht in de tussentijd schadevrij door het cruciale duel met VVSB te loodsen.

 

Jack van den Berg (midden) inspecteert de ploeg van Barendrecht waar hij vanan 1 januari in het nieuwe jaar mee aan de slag gaat.

 

Dat het een cruciaal duel betrof in Noordwijkerhout behoefde na een blik op de ranglijst geen betoog meer. Als drager van de rode lantaarn, met vier punten achterstand op FC Lienden en Scheveningen, zou VVSB alleen met de volle winst gebaat zijn. Drie plaatsen hoger geklasseerd, op vijf punten van de Noordwijkerhouters, kon Barendrecht zich eveneens geen enkel puntenverlies permitteren.

 

In de snijdend koude wind openden de geplaagde ploegen uiterst voorzichtig. Barendrecht oogde in het eerste kwartier hooguit een ietsje doortastender, maar net als bij VVSB leidde dat geen moment tot iets dreigends. Het spelbeeld veranderde abrupt toen Tommy Bekooij, uit notabene de eerste hoekschop van de wedstrijd de thuisploeg op 1-0 zette. De in één keer op Bekooij's slof genomen bal was onhoudbaar voor doelman Nick van der Ploeg.

 

Barendrecht was het vanaf dat moment absoluut kwijt op het veld, zo hard kwam de dreun van de achterstand blijkbaar aan. Zonder groots te spelen verwierven de Noordwijkerhouters een overwicht. Kansen leverde dat voor de rest van de eerste helft overigens niet meer op, maar coach Eric Meijers en zijn ploeg konden met een gerust hart de warme kleedkamer opzoeken. Want wat had Barendrecht nu helemaal laten zien? Drie keer niks, erkende Jermaine Sandvliet na afloop. Een indirecte vrije schop binnen de zestien, toegekend na door de doelman opgeraapte terugspeelbal, was kort voor rust de enige noemenswaardige tegenstoot. Delano a Cohen mikte de bal echter te hoog om onverdiend gelijk te kunnen maken.

 

Voor Meijers was de race halverwege al zo ongeveer gelopen. "Ik dacht echt dat wij zouden winnen, en zo waren de gedachten in de kleedkamer ook. Met beleid naar de 2-0 gaan, dan was de klus geklaard. Er was geen vuiltje aan de lucht." In de andere kleedkamer zat het duo Van Wattum en Sandvliet nog niet bij de pakken neer. "Omdat wij in de eerste helft tot niets kwamen, besloten we ons aanvallend puur te richten op de ruimtes die VVSB liet vallen achter hun ver vooruit spelende backs," zo lichtte Sandvliet de accentverschuiving toe. "En natuurlijk dat het feller moest. Een stapje extra zetten. Ze moesten hun stempel op de wedstrijd drukken."

 

Bas Mourits onderbroken door Frans van Niel.

 

Wat voor rust schier ondenkbaar was, gebeurde. Barendrecht trok fel van leer. Zeven minuten na de hervatting viel de gelijkmaker op exact de wijze die Van Wattum en Sandvliet voor ogen hadden. Een verre uittrap van doelman Van der Ploeg werd feilloos in de rush opgepikt door Marouane Bakour. Zonder aarzeling haalde de nog maar 19-jarige aanvaller vervolgens vernietigend uit. Zoals het tegendoelpunt in de eerste helft als een mokerslag bij Barendrecht aankwam, leek het nu alsof VVSB totaal groggy was door een tegentreffer. De Noordwijkerhouters bewogen zich louter aangeslagen over het veld. Het was alleen nog maar Barendrecht dat voetbalde. Aanvaller Cristiaan Dabaghian schoolt een keer venijnig net over de kruising.

 

Met nog een kwartier te spelen bestrafte scheidsrechter Mulder een vanaf de kant moeilijk zichtbare overtreding op Qjell Krolis met een strafschop. A Cohen voltrok het vonnis namens Barendrecht gedecideerd. "Zwaar bestraft," beoordeelde Meijers de arbitrale beslissing, "maar ook zonder die strafschop denk ik niet dat wij een nederlaag nog konden voorkomen." Hoe onverwacht ook bij rust, de kanteling van de wedstrijd was namelijk ondertussen compleet een feit. Als om dat nog een te onderstrepen bracht invaller Rowendley Martijn vier minuten later de eindstand op 1-3.

 

Alsof Barendrecht zojuist kampioen was geworden, zo groot was de ontlading na het laatste fluitsignaal. Er was hoorbaar een enorme last van de roodwitte schouders gevallen. Van Wattum straalde van plezier en trots. "Dit is een nieuw begin voor de groep. Ondanks wat er gebeurd is hebben we deze week heel goed getraind. De trainerswissel speelde trouwens helemaal niet zo in de groep, want omdat we slecht draaiden was iedereen toch vooral met zichzelf bezig."

 

Marouan Bakour houdt Danny Bakker (links) en Lulinho Martins bezig.

 

Sandvliet wees er op dat de overwinning voor zijn gemiddeld jonge ploeg een enorme opsteker betekent. Van den Berg kan na de winterstop inderdaad gaan werken met een aantal jonge spelers, zoals doelpuntenmaker Bakour. Rowendley Martijn en Chris Dabaghian zijn maar één of twee jaar ouder. Als daarnaast aanjager Danny Monster weer in goede doen raakt, zoals tegen VVSB in de tweede helft, en in verdedigend opzicht Delano a Cohen en Jeffrey Aarts hun niveau halen, dan hoeft Jack van den Berg zich niet al te bezorgd te maken over handhaving. De winterstop begint in ieder geval met een goed gevoel voor Barendrecht.

 

Meijers kon er na afloop nauwelijks over uit hoe onaangenaam hij verrast werd door zijn ploeg: "Het contrast tussen de eerste en de tweede helft was onaanvaardbaar groot. Na rust kwamen we duelkracht tekort, we wonnen werkelijk geen enkel duel meer. Het was te mager, ons spel was abominabel zwak. Er was niemand die opstond en de leiding nam. Vorige week ging het tegen Spakenburg in de tweede helft ook zo, maar daarvoor speelden we toch een paar betere wedstrijden. Ik dacht dat we als ploeg verder zouden zijn. Niet dus. Vanmiddag hielpen we Barendrecht in een zetel door bij de 1-0 totaal geen druk op de bal te geven. De ineenstorting is voor mij een bewijs van het ontbreken van mentale hardheid. Wat zeker ook met kwaliteit te maken heeft."

 

Meijers beaamde dat VVSB dringende behoefte heeft aan versterking. Dit temeer nu deze week middenvelder Kevin Brands per direct uit Noodwijkerhout vertrok omdat hij de reistijd vanuit zijn woonplaats 's Hertogenbosch niet langer kon opbrengen. De komst van Wesley Goeman van Rijnsburgse Boys is inmiddels aangekondigd, voor na de winterstop. "We zijn met nog één of twee spelers bezig. Eigenlijk kunnen we in elke linie wel versterking gebruiken." Het is voor Meijers en VVSB te hopen dat die versterking er komt. Zo niet, dan wordt overleven voor de zielloos ogende paarshemden een hachelijke zaak.

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures