Nieuws

Quick Boys lijkt nog zoveel beter te kunnen

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

16 december 2018

KATWIJK AAN ZEE - Na het 2-2 gelijke spel bij De Dijk, dat aanvoelde als compleet overbodig puntenverlies, was Quick Boys er wel van doordrongen dat zoiets niet weer mocht gebeuren. "Er is wel over gesproken, maar spelers zijn niet dom natuurlijk", reageerde Derek van der Plas na de 2-0 overwinning op SJC, net als De Dijk vallende in een categorie clubs waar tegen een ploeg die mee wil doen voor de prijzen maar beter geen misstap kan begaan.

 

Missie volbracht dus door Van der Plas, die bij afwezigheid van Erik Assink als hoofdverantwoordelijke op de bank zat. Assink lag met griep ziek op bed thuis en kreeg via digitale kanalen het juiste medicijn toegediend om nog voor de naderende kerstdagen weer het ventje te zijn. Bijkomend voordeel van het tijdelijke huisarrest was het mislopen van de weersomstandigheden op Nieuw Zuid waaronder Quick Boys en SJC moesten aantreden. Katwijk aan Zee heeft een zomerse klank in zich, maar het was er deze keer zo snerpend koud dat zelfs de bal winterrimpels ging vertonen. Op slag van rust, SJC kreeg een vrije schop te nemen, hield Sjaak Polak het niet meer. De coach van SJC snelwandelde naar binnen om even later toch net op tijd weer terug te keren om te zien of die vrije schop nog wat zou opleveren. "Ik hield het niet meer, alles dreigde eruit te lopen", verklaarde Polak zijn onverwachte bewegingen.

 

Kay Tejan tikt de bal langs Tom Broekhuizen.

 

Polak is altijd wel in voor een grap. In de beginfase van de wedstrijd gleed SJC-keeper Björn Haggerty uit bij een simpel lijkende actie waarop de doelman van zijn trainer de vraag kreeg welk type schoenen hij aan had. Ja, welk type schoenen waren het? "Viking klapschaatsen", kwam het geheel spontane antwoord van Polak na afloop. De geboren Hagenaar was even terug bij de club waar hij een paar jaar het tweede elftal onder zijn hoede had. Daar is Polak zeker emotioneel gevoelig voor, maar dat liet onverlet dat hij met zijn huidige ploeg Quick Boys wel pijn had willen doen. "Dat had ook gekund", klonk het vol trots. "We wilden ook wel voetballen, maar die wind maakte dat lastig en de jongens hadden denk ik toch ook last van de spanning om bij één van de grootste amateurclubs van het land op bezoek te zijn."

 

Polak heeft zijn vertrek aangekondigd bij SJC, dat hem zal gaan missen. Polak is de juiste man die een spelersgroep, die niet overloopt van kwaliteit maar daarin wel kan groeien, kan motiveren voor zichzelf het onderste uit de kan te halen. Strijd, passie, Polak masseert het er wel in. Met een tegenstander die een 5-3-2 formatie hanteerde, zag Quick Boys zich van meet af aan geconfronteerd met weinig speelruimte. De drie Katwijkse aanvallers Kay Tejan, Dennis Kaars en Jesse van Nieuwkerk konden altijd rekenen op een bewaker, maar SJC had twee extra stofzuigers rondlopen om veel vuil werk te verrichten. Met de dwars over het veld staande strakke wind was de verdedigende partij altijd in het voordeel boven het elftal dat met precisie gaatjes moest zien te vinden in de dit keer in oranje gestoken veste.

 

Mike van Toor werpt zich in de baan van het schot van Dennis Kaars.

 

Compliment aan Quick Boys, dat toch al snel een kansje wist te creëren. Op de voorzet van Tim Bloemendaal - kwam in de plaats van Chima Bosman die afhaakte in de warming-up - zocht Dennis Kaars koppend succes waarna in de kluts het schot van Raymond Baten smoorde in de mêlee voor het doel. Even later aan de andere kant wel een waarschuwing van SJC-zijde. Na balverlies van Jeffrey Ket kreeg Stef van der Zalm ineens een vrij schootsveld voor zijn neus, maar volgde er een rollertje voorlangs.

 

De eerste helft had alle kenmerken van een status quo. Quick Boys viel aan met SJC loerend op de omschakeling. Maar tegelijkertijd ontstond de indruk dat Quick Boys toch nog zoveel beter lijkt te kunnen dan de ploeg in de eerste 45 minuten liet zien. Onnodig balverlies was toch een hinderlijk euvel dat de kop opstak en Dennis Kaars wilde het bij zijn honderd procent kans (een schoonheid van een pass van Joey Ravensbergen) net iets te mooi doen. Bal om Haggerty heen getikt maar ook naast het doel. De pegel, die Bloemendaal losliet van buiten de zestien, had ook zeker een beter lot verdiend.

 

Na de pauze hetzelfde beeld, maar wel met de aantekening dat Van Nieuwkerk een bal moest wegkoppen die anders zomaar rechtstreeks uit de hoekschop van Youssef el Baouchi de kruising was binnengevlogen. Dan zou heel Katwijk - herstel, half Katwijk - in last zijn geweest. Nu kon Quick Boys op jacht gaan naar die verlossende openingstreffer. En nadat Jeffrey Ket, net zo als in de wedstrijd tegen Noordwijk, een linie was doorgeschoven, werd de overmacht van de thuisclub alleen nog maar groter. Mohamad Mahmoed maakte plaats voor Ivailo Staal die centraal achterin ging spelen waardoor Ket meer spelverdeler kon worden.

 

Marc de Kruijs glipt langs Mike van Toor.

 

Was het toeval dat pal na de omzetting de 1-0 viel? Tejan bewaarde in ieder geval dit keer wel de rust en rondde uiterlijk vanzelfsprekend af. Later stelde Tejan zichzelf ter discussie waarom hij voor eigen succes ging en totaal niet wilde zien - zo leek het - dat een balletje breed naar Van Nieuwkerk zeker een doelpunt had opgeleverd. En doordat Quick Boys nog een reeks kansen onbenut liet, bleef de 1-1 boven de markt zweven. Van der Zalm had de gelijkmaker nog zomaar kunnen maken en in dat geval was Tejan zeker ter verantwoording geroepen. Nu kwam de mantel der liefde van de kapstok. Marc de Kruijs sierde in de slotminuut zijn invalbeurt - Van Nieuwkerk was verongelijkt dat hij werd gewisseld - op met een fraaie treffer. De van Ter Leede overgekomen flankaanvaller sneed door de nog steeds overvolle defensie van SJC en maakte zijn actie gedecideerd af. Er komt een tijd dat De Kruijs gaat stijgen in de pikorde van de aanvallers. En dat geldt ook voor Bert Steltenpool die in tegenstelling tot de verwachtingen toch een bankzitter is geworden.

 

"Voelt goed om eindverantwoordelijk te zijn en de winst voelt ook goed", keek Van der Plas terug op zijn eerste hoofdcoachmiddag. "We staan er goed bij en nog steeds ongeslagen. Maar Parijs is nog ver." Nog achttien wedstrijden te gaan inderdaad, maar wel met een positieve tussenbalans. In veel geledingen zijn bij Quick Boys vernieuwingen doorgevoerd. Dan is een tweede plaats een bemoedigend resultaat. En als de schijn niet bedriegt, is Quick Boys naast Noordwijk de enige andere serieuze titelkandidaat. DVS '33 Ermelo en Hoek hebben tot nu toe alleen nog maar schijnbewegingen uitgevoerd richting de bovenkant van de ranglijst in de Derde divisie.

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures